Política

Col·legis concertats i famílies valencianes pengen llaços taronges contra la 'llei Celaá'

2 minuts

lazo-naranja-ley-celaa

Uns 600 centres educatius centres concertats i 100.000 famílies de la Comunitat Valenciana estan cridats a exhibir aquest dimecres llaços taronges en finestres, balcons i façanes contra la Llei orgànica de Modificació de la LOE (Lomloe), la coneguda com a 'llei Celaá', en considerar que "naix morta" i considera a la concertada com a educació subsidiària.

La Mesa per l'Educació en Llibertat, entitat cívica integrada per organitzacions representatives de tota la comunitat educativa, convoca aquest acte reivindicatiu "davant la deriva que està prenent la reforma de la Llei orgànica d'Educació i les presses amb les quals està actuant el Govern", informa l'Arquebisbat de València en un comunicat.

"Traiem el color taronja per a dir no a la reforma educativa: no al contingut i no a les formes". "Ha sigut un acte massiu des de la distància que ens obliga i imposa la seguretat sanitària, però ha estat obert a tota la societat que ha volgut participar".

En aquesta línia, l'organització ha sol·licitat als grups polítics la presentació de mocions als ajuntaments en defensa d'un model educatiu plural, lliure i igualitaris, a més de convidar a la societat civil a sumar-se per a frenar la reforma del Govern.

Una llei que, al seu judici, "naix morta" i haurà de ser esmenada pel Tribunal Constitucional. "S'està elaborant a tot córrer i pretén una planificació estatista de l'educació, a més de considerar a l'educació concertada com a subsidiària. I l'obstinació contra l'educació diferenciada respon a objectius ideològics", ha advertit el portaveu de la plataforma, Vicente Morro.

Per a la Mesa per l'Educació en Llibertat, una educació que impose l'Estat no cap en una societat democràtica: "Exigim pluralitat i llibertat per a poder triar. El Govern pretén un control polític de l'educació, de tota l'educació. Volem consens, i la paralització de la llei seria una mostra de consens".

Aquesta entitat està unida a la plataforma Más Plurales i participa de les seues iniciatives. De moment té registrades ja més de 600.000 signatures: "600.000 ciutadans que no estan d'acord amb la reforma educativa de Celaá, i això és significatiu. Això significa que hi ha consciència, però ha d'haver-hi més". En els pròxims dies anunciarà més accions de protesta.