Política

Ciutadans exigeix un "pla urgent" per als abocadors i insta al Consell a "augmentar les inspeccions"

1 minut

Emigdio Tormo EP

El portaveu d'Agricultura de Ciutadans en Les Corts, Emigdio Tormo, ha exigit un "pla urgent" per al segellat i recuperació dels abocadors valencians i ha instat al Consell a "augmentar el nombre d'inspeccions en l'àmbit autonòmic".

El diputat ha indicat que la Generalitat va anunciar en 2016 el segellat d'una trentena d'abocadors sense ús, però ha lamentat en un comunicat que "fins al moment l'actuació s'ha limitat als projectes de la Basseta Blanca i La Murada".

El segellat d'aquests 30 abocadors és de "màxima urgència, ja que generen abocaments continus que provoquen l'erosió del terreny, lliscaments en els talussos, a més d'enfonsaments i surgències de lixiviats, entre altres coses", ha advertit.

Segons Tormo, "només en l'abocador il·legal d'Utiel (València), fins a huit empreses de diferents punts d'Espanya van acumular en un any 30.000 tones de plàstic, una situació que va tardar set mesos a resoldre's per part de l'Ajuntament".

"Exemples com aquest so una mostra de com la gestió dels residus en la Comunitat Valenciana està suposant un greu perill per al medi ambient", ha advertit. Per això, ha instat al Consell a "elaborar un llistat actualitzat de tots els punts que incompleixen la legislació i estimar el cost que suposaria la seua eliminació i recuperació de l'estat original dels terrenys que ocupen".

Així mateix, ha sol·licitat augmentar el nombre d'inspeccions en l'àmbit autonòmic així com que els diferents ajuntaments "implanten una ordenança municipal que regule eficaçment la generació de residus en les obres, en la qual s'obligue als responsables a una correcta gestió d'aquests".