Política

Baldoví reivindicarà que els interessos valencians estiguen presents en el Govern de Sánchez

Convocarà una reunió amb els diputats que representen al Govern del Botànic a Madrid

3 minuts

joan-baldovi

El portaveu de Compromís en el Congrés dels Diputats, Joan Baldoví, ha explicat, aquest matí, en una roda de premsa, els passos que seguiran per a exigir que l'agenda valenciana estiga present en la del Govern d'Espanya. D'aquesta manera, Baldoví ha anunciat que, per a la segona setmana de desembre, convocarà una reunió amb els 15 diputats que representen al Govern del Botànic a Madrid per a "pactar una estratègia amb la qual s'aconseguisca visibilitzar el problema valencià, i que els interessos dels valencians estiguen dins dels Pressupostos Generals de l'Estat".

"Nosaltres propiciarem el canvi de Govern. Tirarem al PP i recolzarem a Pedro Sańchez, però eixe canvi volem que també es note en els interessos dels valencians. Els pressupostos de 2018 van ser pèssims per a la Comunitat Valenciana. Per això, si es prorroguen, exigirem que l'agenda valenciana estiga dins dels PGE, però si no també exigirem unes mesures compensatòries que es poden dur a terme amb independència que es prorroguen els pressupostos", ha afegit Joan Baldoví.

Així, ha avançat que en la reunió s'abordaran temes com les inversions que el Govern d'Espanya ha de fer en la nostra comunitat autònoma; el transport metropolità valencià o les dotacions culturals; la gratuïtat de l'AP-7; així com el deute. En aquest punt, el portaveu de Compromís en el Congrés ha assenyalat que "la quarta part dels pressupostos valencians es destinen a pagar el deute".

Uns temes que, com ha reconegut Baldoví, "no serà qüestió de dos o tres mesos, però el que sí que volem és establir un calendari" en el qual es tinga en compte uns terminis per a abordar el finançament valencià perquè, en cas contrari, "acabarà el 2018 i acabarà el 2019 i seguirem igual que estàvem. Plantegem unes mesures que es poden dur a terme tant si es prorroguen els pressupostos, com si no, ja que el Govern compta amb uns mecanismes de compensació transitòria per a pal·liar l'infrafinançament i les escasses inversions".

Aquestes mesures a les quals fa referència no són unes altres que corregir el sistema de finançament, en el qual es va incrementar l'IVA al 50% i que "suposadament anava a repartir-se, però li l'ha estat quedant l'Estat"; demanar que es repartisca el Fons de Competitivitat entre les comunitats autònomes, que arriba als 2.000 milions d'euros, i que suposaria al voltant de 600 milions d'euros per a la Comunitat Valenciana; establir un mecanisme de compensació via pressuposats o via Reial decret, ja que "aportem com si fórem una comunitat autònoma rica, quan som una de les quals menys rep"; o exigir una compensació en sanitat per l'atenció sanitària que realitza la Comunitat Valenciana a la gent desplaçada durant l'estiu, i que suposa una despesa de "300 milions d'euros aproximadament", ha explicat el Portaveu de Compromís en la comissió d'Hisenda, Ignacio Candela.

"No pot ser que hi haja assumptes que s'aproven en el Parlament valencià per unanimitat, com el maltractament pressupostari, l'AP-7 o altres acords del Botànic, i que a Madrid no es reflectisca el mateix. Per això, emplaçarem als diputats de Podem, PSPV i Esquerra Unida al fet que participen també en aquesta reunió, amb l'objectiu de visibilitzar els interessos valencians a Madrid. L'any passat, ens vam posar tots d'acord a votar-nos totes les esmenes. Ara, no podem resignar-nos al fet que tot seguisca igual".

Per aquest motiu, Baldoví ha conclòs posant l'accent en la idea que "els mecanismes proposats es poden fer via pressuposts, però també fora d'ells. Volem que s'apliquen a principis de 2019, i que s'establisca un calendari perquè no podem permetre que s'acabe la legislatura i els valencians ens trobem igual".