Política

Baldoví demana "continuar apoderant" la Llei de Memòria Històrica

El candidat de Més Compromís creu que ha de continuar-se en l'aprofundiment de la norma després de l'exhumació del dictador Franco

2 minuts

Baldovi Més Compromís

El cap de llista de Més Compromís per València, Joan Baldoví, ha cridat aquest dimarts a "continuar apoderant" la Llei de Memòria Històrica d'Espanya després de l'exhumació de Franco, advertint que "traure al dictador de la Vall dels Caiguts no acaba amb el problema".

Així ho ha afirmat a Paterna (València), on fa uns dies va començar l'exhumació de la fossa 100 del cementeri en la qual jauen les restes de 25 víctimes del franquisme. Durant l'acte de campanya ha mantingut una conversa amb Maruja Badía, filla de l'enterrador republicà Leoncio Badía.

Baldoví ha reivindicat que "totes les persones que es troben en les fosses de Paterna i en altres de tot el país tornen al seu lloc d'origen i siguen sepultades dignament com mereix qualsevol persona", recull Compromís per Paterna en un comunicat.

Més enllà de memòria històrica, ha incidit en la coneguda com a 'llei mordassa', que "alguns es comprometen aquests dies a derogar quan s'ha tingut majoria parlamentària suficient per a poder fer-ho i no han bellugat ni una coma".

"En Més Compromís i Més País tenim una cosa molt clar, com ja saben tots els valencians: que no prometem, treballem dia a dia per a millorar la vida de les persones. Per això volem estar a Madrid, perquè volem traslladar els problemes dels nostres pobles, com els que hem parlat hui a Paterna, i tinguen la solució que reclamen i mereixen", ha asseverat.

També en clau local, Baldoví ha recordat les infraestructures estatals que Paterna "generen controvèrsia", com l'ampliació de l'N-220 i els accessos al polígon Font del Pitxer: "Hi ha qui fa anuncis, com el ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos --també cap de llista per València del PSOE--, que una vegada han passat les eleccions queden en l'oblit".

Sobre l'ampliació del 'by-pass' al seu pas per Paterna, ha promés que Compromís "lluitarà per a demostrar que amb més ampliacions no significa que s'acabe amb el problema", apuntant que "hi ha solucions més raonables que no destrueixen territori i són més respectuoses amb el medi ambient".

INTU MEDITERRANI

La visita ha comptat amb una reunió informal amb membres de la coordinadora Per la Protecció dels Moles, amb relació al projecte del macrocentre comercial Intu Mediterrani en aquesta zona de Paterna.

Baldoví ha defensat sobre aquest tema que "la Conselleria ha de recórrer la sentència del TSJCV (Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat)". "Hui estem en el mercat de Paterna precisament per a defensar que el comerç local és el que dóna vida a les ciutats, si no les ciutats serien únicament campaments per a dormir", ha advertit.

I ha reblat, en aquesta línia: "Els valencians i valencianes estem saturats de grans superfícies; no és necessari obrir cap més, les grans superfícies són un model que s'està abandonant en altres països".