Política

Arcadi España advoca per la creació de reserves estratègiques de material sanitari per a garantir el subministrament de manera permanent

3 minuts

poligono

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha destacat la necessitat de crear reserves estratègiques de material sanitari per a adaptar-nos a la nova realitat després de la pandèmia patida per la COVID-19, que permetria disposar d'existències de material sanitari de manera permanent i que s'utilitzaria en cas de crisi, com ja succeeix en altres països.

Així ho ha manifestat el conseller en el seminari web gratuït 'Transport i logística en temps de COVID-19', organitzat per la Càtedra Transport i Societat, en el qual també han participat el president de Ports de l'Estat, Francisco Toledo; el comissionat del Corredor Mediterrani, Josep Vicent Boira; la representant de CEO Walter's Dones Pepa Torres; la directora comercial de TIBA, Belén Carratalá, i l'eurodiputada del grup Socialistes i Demòcrates Inmaculada Rodríguez Piñeiro. El seminari ha estat moderat pel director de la Càtedra Transport i Societat, Tomás Ruiz.

En la seua intervenció, Arcadi España, ha partit del fet que, durant la pandèmia, la reducció del moviment de béns i persones ha posat a prova les cadenes tradicionals de subministrament que proveïen els mercats, i també "ha evidenciat la rigidesa del nostre sistema de transport i de logística". "Tots dos s'han erigit més que mai com a sectors essencials per a garantir el subministrament de béns a la població i també de material sanitari en aquesta crisi".

En conseqüència, ha afirmat que el sistema de transport ha de ser "eficient, pròxim, respectuós amb el medi ambient i sobretot versàtil per a fer front a qualsevol imprevist, crisi sobrevinguda o a un hipotètic rebrot de la crisi sanitària". Perquè així siga, el conseller ha apostat per l'establiment d'una cadena de subministraments més pròxima i per adaptar les nostres infraestructures a un àmbit geogràfic "macroregional".

Cadena de subministraments més pròxima

Respecte a la cadena de subministraments més pròxima, Arcadi España ha dit que l'etapa més restrictiva de la mobilitat durant la quarantena, en la qual s'ha hagut de fer front a escenaris de desproveïment en les cadenes logístiques mundials, obliga a "repensar" en com ha de ser eixa nova connectivitat del nostre món. "El futur -ha reflexionat- continuarà passant per la globalització, per la connectivitat. Però el que s'ha evidenciat és que no té sentit que els nostres principals proveïdors estiguen a milers de quilòmetres de distància".

En aquest sentit, ha apuntat que, en aquesta nova visió, cal apostar per una "globalització més pròxima, més regionalitzada. Es tracta de concentrar als diferents components de la cadena de valor, la qual cosa suposarà també una segona oportunitat per a la indústria europea, ja que permetrà una diversificació de les ubicacions de la fabricació de components".

Corredors de transport territorialitzats

El conseller ha citat la necessitat de potenciar una xarxa d'infraestructures d'àmbit regional com els corredors de transport territorialitzats que "unisquen els diferents punts d'eixa xarxa regionalitzada de proveïdors i clients". En aquest sentit, ha posat l'accent a "acabar el Corredor Mediterrani, modernitzar el Corredor Cantàbric-Mediterrani i les seues connexions amb l'Atlàntic i estar enllaçats en una xarxa transeuropea eficaç".

D'igual manera, Arcadi España ha subratllat la necessitat de "garantir que els nostres corredors ferroviaris estiguen associats als nostres ports i aeroports per a garantir la interoperabilitat; és a dir, que els trens arriben a la mar perquè la connexió port- ferrocarril obri grans possibilitats en l'escenari logístic que hem de dibuixar", ha descrit.

Finalment, Arcadi España ha conclòs la seua exposició al·legant que la crisi ha demostrat la fragilitat d'aquest sistema i "ens ha evidenciat la necessitat de buscar una alternativa per a evitar el 'xoc' de les nostres indústries".

La solució pot passar per augmentar la capacitat d''estoc' estratègic i d'emmagatzematge en alguns sectors en ser concebut com un "element de supervivència empresarial en tindre diverses alternatives per a proveir-se, i sobretot, tindre-les a prop", ha conclòs el conseller.