Política

Alcaraz presenta 'un avanç en el model de govern obert pel qual aposta la Generalitat'

3 minuts

050218_TRANSPARENCIA-5

El conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, ha presentat la nova Estratègia d'Innovació i Qualitat en la Transparència, que "suposa avançar en la millora de la gestió dels assumptes públics i en el model de govern obert pel qual apostem des de la Generalitat". Forma part també, segons ha destacat Alcaraz, dels compromisos adquirits en el Seminari de Govern a Benicarló.

El conseller, al costat de l'enginyer de sistemes Hervé Falciani, ha explicat aquesta iniciativa que naix a partir d'una autoavaluació i d'uns paràmetres quantitatius ja consolidats.

Alcaraz ha fet un repàs dels aspectes més rellevants de l'Estratègia i s'ha referit "a l'informe d'avaluació del compliment de la normativa vigent en matèria de transparència, especialment en tot allò relacionat amb la publicitat activa".

En aquest sentit, el conseller de Transparència ha afirmat que "som el primer govern autonòmic que realitza, a través de la Inspecció General de Serveis, una anàlisi sobre el compliment de la legislació en aquesta matèria, una inspecció interna per a detectar insuficiències o aspectes susceptibles de millora de manera transversal".

De les 189 obligacions normatives de publicitat, les observacions de la Inspecció General de Serveis afecten solament a 19 i es refereixen a completar o millorar la informació que es publica, "una xifra realment baixa si es considera la quantitat de punts que s'han de publicar i el nombre de conselleries i entitats del sector públic obligades a fer-ho", ha assegurat el conseller.

"Innovar en transparència -ha afirmat Alcaraz- exigeix no conformar-nos amb un marc legal rebut, sinó continuar avançant i innovant, traslladant experiències de l'àmbit europeu a la Comunitat".

Carta de Serveis

Al seu torn, Alcaraz ha presentat la Carta de Serveis del Portal de Transparència GVAoberta, que ha definit com un instrument de rendició de comptes en desenvolupament constant, a més de convertir-se en la primera carta d'un portal de transparència en tot l'Estat, "que suposarà una millora qualitativa en atenció als usuaris i usuàries del portal".

El conseller ha parlat també de la nova Carta de Serveis de la Inspecció General de Serveis, "que representa una millora de l'atenció i control sobre els serveis públics i que inclou una sèrie de compromisos encaminats a millorar la transparència i el desenvolupament d'actuacions de prevenció i detecció de riscos per a prevenir possibles irregularitats i males pràctiques en l'administració valenciana".

Experiència d'auditoria ciutadana

Al mateix temps, el conseller de Transparència s'ha referit a una altra de les experiències engegades, com és la primera Auditoria Ciutadana que es realitza en la Generalitat i "que implica a la societat civil en el seguiment de tot el procés de contractació i execució d'un projecte públic".

Alcaraz ha explicat que es tracta d'un sistema utilitzat en alguns països europeus que ara s'introdueix a la Comunitat com un mecanisme experimental i de rendició de comptes, "on la ciutadania avalua o monitoritza el compliment del govern i de les seues polítiques públiques".

El conseller ha assenyalat que a Espanya no s'ha realitzat encara una experiència similar a nivell autonòmic, sent la valenciana la primera comunitat autònoma que se sumisca a la utilització d'aquest mecanisme partint des de zero.

En aquest cas, s'ha triat la construcció d'un centre d'ensenyament a Aldaia com a objecte d'auditoria ciutadana des de la fase prèvia de la licitació, sent Transparència Internacional l'entitat supervisora d'aquest procediment.

Col·laboració amb Hervé Falciani

El conseller ha valorat la col·laboració "altruista" d'Hervé Falciani en projectes com el disseny del Sistema d'Alertes Anticorrupció, amb el qual la Generalitat es posa al capdavant en la prevenció de la corrupció i les irregularitats en l'Administració.

Per açò, ha dit, aquest acte de presentació de l'Estratègia d'Innovació i Qualitat en la Transparència és també un "homenatge i una mostra de suport al qual significa l'esperança i el treball per un món més transparent i, per tant, més democràtic".

Falciani, per la seua banda, ha destacat les possibilitats de diàleg obertes amb el Govern valencià i s'ha referit a l'avanç de les polítiques de transparència des d'un punt de vista "pluridisciplinar" amb especial rellevància del món acadèmic, les universitats, per a la transferència de coneixements.