Política

Ábalos demana "rebaixar la tensió i l'ús de la força" en el conflicte del taxi i les VTC: "Caldrà cedir molt"

Defensa que el TS "ha deixat clar" que les VTC són "transport urbà" i, per tant, competència dels municipis

2 minuts

abalos_archivo

El ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha demanat "rebaixar la tensió i l'ús de la força" en el conflicte obert entre el sector del taxi i els vehicles de lloguer amb conductor (VTC) perquè, al seu judici, no és "adequat" que es "bloquegen ciutats" ni que s'utilitze "l'abús, la violència i l'enfrontament com a armes per a enfrontar" perquè, encara que crea que la solució "no serà senzilla", "caldrà cedir molt".

Ábalos s'ha pronunciat en aquests termes en un fòrum informatiu a València, organitzat pel periòdic Les Províncies, en ser preguntat per aquest el conflicte i si el seu departament s'implicarà.

Al seu judici, aquesta situació s'ha produït per l'aparició de les plataformes digitals en un context que s'ha beneficiat de la liberalització del sector en 2009 i de la falta de previsió per a escometre aquest nou escenari. Per tant, ha considerat que no es poden posar "solucions fàcils a situacions que no han sigut encarades en tots aquests anys".

No obstant això, ha considerat que "caldria rebaixar tota tensió i l'ús de la força" perquè no veu "adequat" que "es bloquegen les ciutats". "No em sembla bé i no em sembla que l'abús, la violència i els enfrontaments siguen armes per a afrontar un conflicte d'aquestes característiques. Ni uns han de fer això ni uns altres la campanya per a desgastar", ha assenyalat.Al seu judici, cal encarar aquesta situació "des de la racionalitat" i, per això, considera que la solució "no serà senzilla" perquè "caldrà cedir molt" i hauran de produir-se espais de transició.

"VAIG AFRONTAR EL CONFLICTE SENSE SOLIDARITAT"

Sobre les competències en aquesta matèria, el ministre ha remarcat que no es tracta de "traslladar" la "creïlla calenta" entre els uns i els altres, sinó d'"afrontar-lo" i ha defensat que ell així ho va fer i "sense cap solidaritat". D'aquesta manera, ha relatat que res més arribar a la cartera de Foment el primer que es va trobar va ser aquest conflicte i "abans de començar a parlar ja tenia la Castellana tallada".

Ha explicat que una de les reivindicacions que plantejava el sector era que aquest transport urbà s'afrontara "des de l'àmbit urbà" i, en aquest sentit, ha subratllat que el Tribunal Suprem (TS) "ha deixat clar" que les VTC són "transport urbà que deu ser regulat en el mateix espai administratiu que se situa l'activitat".

"Hi ha alguna explicació raonable per a dir-nos que el tramvia, el metre, l'autobús, el patinet o la bicicleta es regulen en l'àmbit urbà però les VTC no?", s'ha preguntat per a incidir que el "més raonable" ha sigut "situar una anomalia en el pla que li correspon".

En qualsevol cas, Ábalos ha recordat que el projecte de llei que permet regular i limitar als vehicles de lloguer amb conductor es troba en tràmit parlamentari i pot ser modificat via esmenes dels grups.