Oci

Marvi, Casa Cent Duros i Les Tendes, guanyadors dels ‘III Premis Cacau d’Or’

Amstel pone de relieve con estos galardones la cultura del almuerzo valenciano, un hecho diferencial en la gastronomía española, que ofrece un nuevo momento de consumo a los hosteleros y que acerca productos y recetas enraizadas en la tradición culinaria de la Comunitat a los consumidores.

4 minuts

img_6832

L'esmorzar valencià no té rèplica en cap altra autonomia espanyola. No obstant això, representa a la perfecció l'essència de la dieta mediterrània, amb productes com les olives, la salmorra o l'emblemàtic cacau del collaret. Però açò és només per a obrir boca, després ve un festí interminable de propostes arrelades en el territori, que acaben amb el café i que sol anar acompanyat de cervesa. Tot un ritual que Amstel va voler posar en valor en 2015 amb una sèrie d'iniciatives que incloïen els 'Premis Cacau d'Or', uns guardons amb els quals reconeixen als millors esmorzars de la Comunitat.

"Sempre hem recolzat a la gastronomia i hostaleria valencianes perquè és el natural per a Amstel, som l'única cervesa de marca que s'elabora a la Comunitat i estem presents en uns 26.000 punts de distribució. Eixa penetració ens ha permés ser partícips del fenomen de l'esmorzar valencià", ha apuntat Alejandro Rodríguez, responsable de Relacions Institucionals de HEINEKEN Espanya en Llevant, en el lliurament de la tercera edició d'aquests guardons. "Precisament, ser conscients que aporta un moment de consum extra als hostalers i que connecta als valencians amb la seua tradició culinària ens va portar a arrancar un moviment de reconeixement de l'Esmorzaret que segueix viu", ha assenyalat Rodríguez, agraint el treball que en aquest sentit ha realitzat la Comunitat #CulturaDelAlmuerzo, liderada pel crític i agitador gastronòmic Paco Alonso.

Un moviment que ha aconseguit recaptar el suport institucional, plasmat en la participació del President de les Corts, Enric Morera, i del Regidor de Comerç de l'Ajuntament de València, Carlos Galiana, en la gala de lliurament de la III edició dels 'Premis Cacau d'Or' celebrada en el Veles e Vents, pol de formació i innovació gastronòmica.

L'esdeveniment ha comptat amb la presència de destacats representants de l'hostaleria valenciana, que han pogut gaudir del showroom de l'esmorzaret, ànima de la dieta mediterrània'. Tot un homenatge a aquesta tradició on els assistents han pogut tastar els seus productes gastronòmics estel, com les olives de Verdú o el 'Cacau del Collaret' de Toni Montoliu. També han participat amb les seues elaboracions el Gremi de Forners de València, l'oli d'oliva verge extra del Projecte Diània (Beniarrés), l'Associació Gastronòmica de L'Alcúdia, les tradicionals 'Cocs De La Safor' de Pepe Cotaina (Oliva) i el restaurant La Mar Salà, al costat de signatures com a Pernils Castro i González, de Guijuelo (Salamanca); Formatges Hoya de la Iglesia, de Requena; i les ostres de la Comunitat Valenciana. A més, el mestre gelater Pepe Tormo de la Vall d'Uixó, ha presentat un nou gelat elaborat amb Amstel Ore.

LA MILLOR TRADICIÓ De l'ESMORZARET REPRESENTADA PELS TRES GUANYADORS DELS 'PREMIS CACAU D'OR' 2017

Des que el novembre de 2016 es van lliurar els guardons de la segona edició dels 'Premis Cacau d'Or', els membres de la Comunitat virtual #LaCulturaDelAlmuerzo, han visitat centenars de locals en tota la Comunitat a la cerca de grans representants d'aquesta tradició gastronòmica, a voltes de manera independent, unes altres en excursions i visites grupals. Uns mesos de recerca sobre el terreny en els quals han anat emetent les seues qualificacions i que han servit per a escollir als guanyadors de la tercera edició d'aquests guardons.

Un palmarés en el qual han volgut reconéixer la tradició però també el mestissatge, com altres cultures gastronòmiques s'integren en l'esmorzar típic valencià. És el cas de Marvi, tot un referent a València per als amants de la cuina gallega que, no obstant això, ha sabut adaptar-se perfectament a l'esmorzaret, incloent-hi la seua especialitat, el 'Polp a feira', el lacón o les creïlles gallegues entre el menú i oferint com a alternativa al tradicional cremaet una espectacular 'Queimada amb conxuro'.

El segon reconeixement és per a Casa Cent Duros, d'ambient i sabor genuïnament valencians. Amb receptes tradicionals i abundants, la seua proposta compta amb l'atractiu extra d'un local situat en plena horta de Borbotó. Açò li permet oferir un entorn que transporta als comensals a una altra època i que els ajuda a establir una connexió directa amb els orígens d'aquesta tradició culinària, l'esmorzaret que practicaven els treballadors del camp per a reposar forces en els durs matins de treball.

Finalment, els Premis Cacau d'Or 2017 han viatjat a Almàssera per a reconéixer en Les Tendes - situat en una de les antigues tendes de les quals pren el seu nom aquest bar-restaurant i el peculiar barri en què s'assenta - el respecte a la tradició. El local completa aforament els caps de setmana amb una oferta humil, a preus populars i que segueix rigorosament els passos del ritual de l'esmorzar valencià. Tapes típiques d'esgarraet, les tellines, clòtxines i caragols s'ofereixen com a acompanyament d'entrepans de Blanc i negre, Llomello amb faves o Almussafes, entre altres propostes, maridares amb cervesa.

Aquests tres restauradors se sumen als reconeguts en 2015, Rausell (València), Ca Pere (Nules), La Pascuala (València), La Pèrgola (València) i Bar Polígon (Dénia), així com en 2016, El Trocito del medio (València), Bar Kiosko (València) i La Mar Salá (Cullera).

En la seua tercera edició, els guardons creats per Amstel segueixen apostant per demostrar que la gastronomia és molt més que la innovació de l'alta cuina, trobant en els ingredients i entorns autòctons, en les preparacions populars i tradicionals, així com en la integració de diferents cultures culinàries, gran part de la seua força. Un exemple és l'esmorzaret que cada dia practiquen milers i milers de valencians, i que l'any que ve tornarà a comptar amb els Premis Cacau d'Or per a reconéixer als seus millors representants.