L'oratge

Aemet preveu una tardor més plujosa del normal al País Valencià

Les temperatures segueixen una tendència "totalment coherent" amb el canvi climàtic i deixen l'octau estiu més càlid

3 minuts

Pluges en la Comunitat Valenciana

L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) augura una tardor amb més pluges de l'habitual al País Valencià i fins i tot un mes d'octubre amb "tempestats fortes", encara que res indica, de moment, que vaja a haver-hi episodis de 'gota freda'. Aquestes previsions contrasten amb les dades la tardor passada, la més seca des que es tenen dades (1950).

Pel que fa a temperatures, s'espera que en la mitat nord del País Valencià estiguen per damunt dels valors mitjans, mentre que en el sud no es tenen indicadors de si aniran en un sentit o en un altre, per la qual cosa "el més probable" és que estiguen en la mitjana.

Així ho ha avançat el delegat d'Aemet al País Valencià, Jorge Tamayo, en una roda de premsa en la qual ha fet balanç de l'estiu climatològic, l'octau més càlid des de 1950, amb 23,6ºC de temperatura mitjana, un 0,6% més alta del normal. Al seu torn, ha sigut un estiu "molt humit", amb precipitacions un 72% per damunt dels valors mitjans que arriben als 97,1 litres per metre quadrat.

En aquest sentit, el cap de climatologia d'Aemet, José Ángel Núñez, ha apuntat que si s'observa l'evolució de les temperatures tant en l'època estival com en la resta d'estacions, s'aprecia un augment de les temperatures en els últims anys "totalment coherent amb els escenaris del canvi climàtic". De fet, dels deu estius més càlids que s'han viscut a la Comunitat, set estan en el segle, a partir de 2001, ha subratllat.

No obstant açò, malgrat registrar temperatures més altes del normal, ha sigut menys calorós que el de l'any passat i "no hi ha hagut tanta sensació de calor", atés que no s'han produït ones de calor o situacions de ponent, ha apuntat Tamayo. Els punts més alts de calor s'han registrat entre el 23 de juliol i el 10 agost. En aquesta franja destaca el 5 d'agost, data en la qual les mínimes nocturnes no van baixar de 26,5ºC a Castelló, la seua mínima més alta des de 1919.

Les precipitacions durant aquests mesos de juny, juliol i agost han superat un 72% els valors normals, fins a arribar als 97,1 l/m2. Les més altes s'han registrat en l'interior nord de Castelló, on destaquen les pluges en El Toro i Vilafranca. També a Espanya s'han viscut pluges per damunt del normal, encara que en aquest cas un 22% per damunt de l'habitual.

Les pluges estiuenques solen anar associades a tempestats i aquest trimestre ha sigut especialment "tempestuós", encara que la seua distribució ha sigut "molt irregular". En moltes localitats de l'interior de València i Castelló, de la mitat sud de València i del nord d'Alacant, el nombre de dies de tempestat és deu dies superior a la mitjana del període de referència, que se situa entre els 10-15 dies.

Entre dies de pluges més intenses, destaquen el 2 i 3 de juny a Alginet, el 28 del mateix mes a Montanejos --on van arribar a caure 65,6 l/m2 en 30 minuts--, del 16 al 18 d'agost a Xàbia i Viver, i altres tempestats intenses al juliol repartides per tot el territori. A més, aquest mes de setembre està sent també "molt tempestuós" i destaquen les trombes marines del dia 7.

ANY HIDROLÒGIC "SEC"

A uns dies per a finalitzar l'actual any hidrològic, que transcorre entre l'1 d'octubre de 2017 i el 30 de setembre de 2018, el delegat d'Aemet a la Comunitat Valenciana, Jorge Tamayo, ha manifestat que està tenint un caràcter pluviomètric "sec", amb una precipitació mitjana de 386,3 l/m2, és a dir, un 24% inferior al que es considera normal (507,8 l/m2).

La causa fonamental, ha explicat, es troba en la tardor de 2017, el més sec de la sèrie des de 1950. Eixe dèficit de pluges s'ha arrossegat tot l'any a pesar que el comportament a l'hivern i primavera va ser "normal" i estiu ha sigut "molt humit".

En la climatologia de la Comunitat Valenciana, normalment la tardor és l'estació que més precipitació aporta al balanç --un 37% del total-- però aquest any hidrològic ha sigut el que menys ha aportat, únicament un 9%. No obstant açò, gràcies a la resta d'estacions, en la conca del Xúquer les precipitacions acumulades estan al 95% del normal.