Economia

La pandèmia i la guerra a Ucraïna no frenen a la Comunitat Valenciana: "Estem millor que en 2015"

La Comunitat Valenciana supera els nivells prepandèmia en onze dels principals indicadors econòmics

2 minuts

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig

Malgrat la pandèmia i de la crisi generada per la guerra a Ucraïna, "la Comunitat Valenciana està millor que en 2015". Així valorava ahir el president de la Generalitat, Ximo Puig, la situació global que el territori valencià presenta en l'actualitat. I és que les dades reflecteixen una millora dels nivells anteriors a la pandèmia en un total d'onze indicadors econòmics referits a empreses inscrites, producció industrial, exportacions, comerç al detall, compravenda d'habitatges, inversió estrangera, ocupació i atur, entre altres.

La Comunitat Valenciana ha recuperat la seua posició econòmica i ha vist reforçat el seu mercat laboral i la base del seu teixit productiu només tres anys després de l'enfonsament global que va suposar l'arribada de la pandèmia.

Precisament, Ana Berenguer, directora general d'Anàlisi i Polítiques Públiques, destaca sobre aquest tema que "estem creant ocupació a més ritme, les exportacions valencianes i la compravenda d'habitatges creixen entorn del 30%, també puja la inversió estrangera un 40%, i el creixement del PIB de la Comunitat Valenciana en 2022 previsiblement superarà en 3,1 punts l'augment registrat en 2019, segons l'AIREF".

"La fortalesa del teixit empresarial de la Comunitat Valenciana, la seua obertura cap als mercats internacionals, el caràcter emprenedor de les seues empresàries i empresaris i els incentius del Consell orientats a dinamitzar l'activitat i ajudar als grups més vulnerables estan tenint efectes econòmics positius", considera Berenguer.

Ximo Puig i Aitana Mas

Major avanç del PIB

Segons les dades oferides per la Generalitat, el PIB de la Comunitat Valenciana va créixer el 2% en 2019, mentre que per a 2022 l'AIREF ha previst que siga del 5,1% i BBVA Research espera que siga del 4,6%, situant-se entre les autonomies amb major avanç del PIB.

Respecte al mercat de treball, les persones ocupades han passat de 2.074.300 persones en el primer trimestre de 2020 a 2.218.600 persones en el quart trimestre de 2022, la qual cosa suposa un augment del 7%. Els actius també han experimentat un fort increment del 5,9% en passar de 2.453.000 persones a 2.565.700 persones en el mateix període i, malgrat aquest increment, els aturats han descendit en 1.500 persones, un 0,4%, en passar de 346.700 a 347.200. El nivell actual d'actius és el més alt de tota la història.

Les dades d'afiliats a la Seguretat Social han augmentat en 117.000 persones des de la pandèmia, mentre l'atur registrat porta 13 mesos seguits per davall del nivell previ a la pandèmia, pese al repunt experimentat al gener després de la campanya de Nadal.

Increment de la inversió estrangera

Per part seua, les empreses inscrites en la Seguretat Social han superat ja la xifra de 150.181 registrada en 2019 creixent en 312, mentre que les exportacions han augmentat fins als 36.300 milions fins a novembre, enfront dels 28.700 milions registrats en el mateix període de 2019, un repunt del 26,6%.

"La Comunitat Valenciana registra una balança comercial positiva quan l'espanyola continua sent deficitària. L'estirada exportadora de les nostres empreses, la seua obertura i el seu nivell de globalització han contribuït a augmentar les vendes a tercers països", ha assenyalat Berenguer.

Així mateix, la inversió estrangera ha ascendit fins als 648 milions, enfront dels 458 registrats en 2019, la qual cosa suposa un increment del 41%, destacant la generació d'ocupació estable, de qualitat i altament qualificat en la Comunitat Valenciana amb l'arribada d'empreses com Volkswagen o Hitachi.

Etiquetes: