Economia

La Generalitat ultima els preparatius per a l'alliberament del segon dividend digital en la Comunitat Valenciana

4 minuts

soler_uv

La Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic, a través de la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC), ultima els preparatius per a l'alliberament del segon dividend digital en la Comunitat Valenciana.

L'alliberament del segon dividend digital suposa deixar lliure la banda de freqüència de 700 MHz que utilitzava fins ara la Televisió Digital Terrestre (TDT), per a reordenar l'espectre radioelèctric i generar un dividend que es destinarà a la prestació de serveis avançats de comunicacions electròniques de banda ampla i, especialment, als nous serveis 5G.

A aquest efecte, totes les Administracions i altres agents involucrats estan realitzant una sèrie d'accions per a reduir les incidències i facilitar a la ciutadania tot el procés, que culminarà el pròxim 30 de juny, data en la qual hauran d'haver-hi resintonitzat els seus canals de televisió i adaptat les seues antenes, en cas de ser necessari.

En la Comunitat Valenciana, la fase d'enceses del segon dividend digital comença hui, 17 de febrer. Fins hui, des de la Generalitat, com a agent col·laborador del Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital en el Pla d'Actuacions per a l'Alliberament del Segon Dividend Digital, S'ha realitzat una sèrie d'accions prèvies, per a reduir les incidències abans del seu inici i oferir la informació necessària a tots els agents.

Les accions prèvies s'han centrat en labors de planificació, previsió i coordinació. D'una banda, s'han mantingut reunions de coordinació amb els operadors de xarxa que transporten i difonen els senyals de televisió dels radiodifusors en l'àmbit de la Comunitat.

Per a poder dur a terme el segon dividend digital en la Comunitat Valenciana, s'han d'adaptar els repetidors existents en tot el territori per a resintonitzar-los perquè puguen emetre en simulcast (és a dir tant en la vella com en la nova freqüència al mateix temps). Així, emetran en simulcast aquells repetidors l'àmbit d'acció dels quals afecte un major nombre de persones.

Segons el director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, José Manuel García Duarte, "el nostre objectiu és facilitar la coordinació entre els operadors durant les dates de les enceses i resintonitzacions de freqüències que es realitzaran en els centres de difusió, per a evitar problemes d'interferències o fallades en el senyal rebut per part de les ciutadanes i els ciutadans".

"A més", ha continuat, "s'han estat revisant els centres de difusió d'altres àrees geogràfiques, que ja es van encendre en la fase anterior i que afectaven alguns municipis de la Comunitat Valenciana, ja que per la seua proximitat rebien el senyal des d'una altra Comunitat Autònoma, amb la finalitat de saber si hi havia incidències o corts i poder mantindre degudament informats a aqueixos ajuntaments i a la seua ciutadania".

García Duarte ha explicat que, "una vegada iniciada aquesta segona fase, la nostra labor serà la de col·laborar amb el Ministeri i els operadors de xarxa en la coordinació de la resintonització directa de les freqüències, en municipis xicotets, i de les enceses en simultani (simulcast), que es produiran en els nuclis més poblats, mantenint per un temps les freqüències antigues i les noves. Finalment, treballarem en la reordenació final de continguts que es produirà a la fi del mes de juny".

Operadors de xarxa

Les labors de coordinació de les accions d'adaptació de les emissions al segon dividend digital afecten a tots els operadors que presten servei en la Comunitat Valenciana.

L'operador de xarxa que difon els múltiples digitals nacionals és Cellnex, mentre la Generalitat compta amb una xarxa pròpia per al transport i difusió de TDT, que permet la difusió del múltiple digital autonòmic, pel qual es transmet el senyal tant dels canals públics À Punt, À Punt HD i À Punt Ràdio, com dels privats 8 Mediterrani i BOM Cinema.

La Generalitat té una xarxa pròpia de centres d'extensió de TDT (130 repetidors) i, a més, explota la xarxa de 80 repetidors d'À Punt. Així mateix, la Generalitat i la Diputació de Castelló estenen la cobertura de la Televisió Digital Terrestre a tot el territori, especialment a municipis xicotets i dispersos.

Segons García Duarte, "fruit de tota aquesta labor estem ultimant un informe amb documentació detallada que distribuirem entre els col·legis professionals, les associacions d'instal·ladors, ajuntaments i altres entitats perquè puguen disposar de la informació actualitzada de tots els canvis que s'aniran produint en els centres de difusió".

El director general també ha recordat que tots els ciutadans i ciutadanes tenen a la seua disposició el punt únic d'informació a la ciutadania que ha posat en marxa el Ministeri per a resoldre qualsevol dubte que puga sorgir durant tot el procés. El punt únic es troba en la pàgina web consultar ací

"De totes maneres", ha puntualitzat, "el principal és recordar que les comunitats de propietaris hauran d'adaptar en aquests mesos l'antena col·lectiva a les noves freqüències, adaptació que subvenciona el Ministeri, i en tots els casos, al final, caldrà resintonitzar amb el comandament els canals".

Així mateix, ha destacat que "és important que les comunitats de propietaris no han d'esperar al final del procés per a realitzar l'adaptació de l'antena col·lectiva, amb la fi evitar els problemes de sobrecàrrega de treball dels instal·ladors en aquestes dates".

Representant de les Comunitats Autònomes

La Generalitat, a més, actua com a representant de les Comunitats Autònomes en el Grup de Coordinació i Seguiment d'Actuacions per a l'Alliberament del Segon Dividend Digital, per a traslladar les incidències que puguen sorgir en els àmbits autonòmics, així com els dubtes i qüestions suscitades en cada autonomia.

D'altra banda, està present en el Grup de Treball de Desplegament d'Emissions, el Grup de Treball d'Adaptació de les Infraestructures de Recepció i en el Grup de Treball de Comunicació.

Cadascun d'aquests grups centra les seues activitats en els diferents aspectes relacionats amb el procés del Dividend Digital, actuant la Generalitat com a representant de les comunitats autònomes en aquests fòrums.