Economia

La Generalitat donarà suport econòmic al sector productiu davant la crisi del coronavirus

Les principals línies d'acció tenen a veure amb les ajudes als ajuntaments, el suport a les empreses i el foment del turisme quan ja no hi haja perill

4 minuts

ximo-puig

La Generalitat Valenciana ha anunciat hui una sèrie de mesures econòmiques per a fer front a la crisi del coronavirus. Les principals línies d'actuació contemplen les ajudes als ajuntaments; el suport a les empreses del sector privat, amb especial atenció a les de xicoteta i mitjana grandària, i la reactivació del sector turístic valencià. De la mateixa manera, també s'inclouen mesures d'assistència específica als tallers d'artistes fallers.

En l'àmbit local, la Generalitat proposa la modificació de la normativa del Fons de Cooperació Municipal. Amb aquesta acció, pretén acabar amb la cessió de crèdit incondicional i supeditar-ho a què les inversions estiguen destinades a reactivar els sectors productius valencians. Igualment, també es demanarà al govern central que modifique la normativa de l'ús de crèdit excedent dels ajuntaments, perquè puguen invertir-ho en mesures que reactiven l'economia.

En el que té a veure amb la mobilitat, el govern autonòmic proposa crear un Fons d'Infraestructures de Mobilitat, impulsat per la Conselleria de Política Territorial. Aquest tindrà una dotació mínima de 100 milions i se centrarà en la millora de les infraestructures com ara carreteres, vies verdes, ports, ferrocarrils i projectes innovadors. En aquesta mateixa línia, també s'acceleraran les iniciatives de col·laboració publicoprivades en projectes específics com ara la CV-95, el tren de la costa o la construcció d'habitatges de lloguer assequible.

Finalment, la Generalitat Valenciana demanarà al Govern d'Espanya que augmente la capacitat d'endeutament autonòmic, amb l'objectiu de disposar de fons addicionals que permeten impulsar mesures per al rellançament de l'economia. També se sol·licitarà que el govern central no tinga en compte l'increment de les despeses en atenció sociosanitària vinculades al coronavirus.

Suport a les empreses i sector productiu

La Generalitat crearà un Fons de Capital de Risc en l'Institut Valencià de Finances per a impulsar el creixement de les empreses. Amb un pressupost de 200 milions d'euros, les ajudes estaran destinades a les mitjanes i grans empreses amb capacitat per a dinamitzar el conjunt de l'activitat econòmica valenciana. Per part seua, l'IVF també baixarà al 0% els interessos dels crèdits a pimes, micropimes i autònoms, perquè puguen invertir eixos diners en la seua liquiditat.

En el marc de facilitar la liquiditat, tant l'IVF com la Societat de Garantia Recíproca abaixaran les condicions de l'accés a crèdits, en previsió de la desacceleració del creixement de l'economia que es preveu en els pròxims mesos.

El govern autonòmic també impulsarà la implantació del teletreball en tots aquells casos en què siga necessari. Per a això, es crearà una línia d'ajudes de 800.000 euros perquè les empreses puguen implantar totes les mesures tècniques necessàries per al treball des de casa.

A través de l'Ivace, es posarà en marxa un servei de cerca de proveïdors alternatius, tant en mercats locals com exteriors. Això estarà dirigit a les empreses que han vist el seu proveïment limitat pels inconvenients en la producció en tercers països, i per les manques en transport de mercaderies a causa del coronavirus. Paral·lelament a això, la Generalitat posarà en marxa un procés d'anàlisi d'oportunitats per a estudiar en quins sectors l'empresa valenciana pot ser competitiva, ara que la Xina ha abaixat la seua producció i s'ha retirat parcialment d'alguns mercats.

Per a les empreses que puguen veure afectada la seua producció arran del coronavirus, es contemplen ajudes i subvencions, amb l'objectiu d'evitar que paralitzen la producció. D'altra banda, als negocis afectats pel coronavirus, se'ls aplicarà un sistema de fraccionament, ajornament o bonificació dels impostos que gestiona l'Agència Tributària Valenciana. En aquest sentit, es contemplarà l'exempció en el tram autonòmic de l'IRPF i se sol·licitarà que això també tinga efecte sobre el tram estatal en les subvencions concedides per la Generalitat i el Govern, en un règim semblant al que rep la prestació per maternitat.

Finalment, s'aplicaran mesures en l'àmbit laboral per a reforçar la capacitat d'aguant de les empreses davant el coronavirus, amb especial atenció a la protecció dels treballadors. S'implantaran processos que permeten la flexibilització i l'adequació dels processos, amb l'objectiu que les afeccions entre els treballadors siguen de caràcter temporal.

Recuperació de la confiança en el turisme

En relació amb el turisme, la Generalitat proposa l'increment de les campanyes de promoció turística una vegada haja passat l'episodi de crisi. En aquest sentit, se centraran els esforços en països com Alemanya, per a compensar la suspensió de la fira del turisme de Berlín.

A més, una vegada conclosa la crisi sanitària, es llançarà un pla de vacances per a persones majors en la Comunitat Valenciana, amb destinacions a les tres províncies. Aquest programa contemplarà la compensació dels viatges cancel·lats per l'Imserso i, paral·lelament a tot això, es demanarà al govern d'Espanya una compensació per al sector turístic en la mesura que s'haja pogut veure afectat per la cancel·lació de viatges destinats a persones majors.

Ajudes específiques als artistes i les comissions falleres

Dins del marc d'ajudes a pimes i micropimes, la Generalitat ha posat el focus sobre els tallers d'artistes fallers i les comissions falleres, que són els col·lectius més afectats per la cancel·lació de les festes. La Generalitat es farà càrrec del 50% del cost de desmuntar i traslladar els monuments, i també del magatzematge en instal·lacions públiques.