Economia

La Comunitat Valenciana crearà 74.000 ocupacions fins a finals de 2020 i reduirà la taxa d'atur al 13,3%

Calcula que Catalunya ha creat uns 30.000 ocupacions menys de les que podria per les "tensions" que viu

5 minuts

bbva_empleo

La Comunitat Valenciana crearà 74.000 nous llocs de treball entre 2019 i 2020, de manera que podrà reduir la seua taxa d'atur fins al 13,3%, malgrat la "desacceleració" en el ritme de creació d'ocupació, que se situa entorn de l'1,6%, "menys de la meitat" que fa tres anys. D'aquesta manera, la taxa de desocupació estaria encara 1,3 punts percentuals per damunt del nivell.

Així ho indica el Servei d'Estudis de BBVA en el seu últim informe 'Situació Comunitat Valenciana', presentat aquest dimecres pel responsable d'Anàlisi Econòmica de BBVA Research, Rafael Doménech, i David Conde, director de la Territorial Est de BBVA.

Durant el primer semestre d'enguany, la regió valenciana va continuar creixent a un ritme similar al de 2018, entorn del 0,5% trimestral. No obstant això, l'activitat es desaccelera en la segona part de l'any, en la qual el creixement trimestral estaria al voltant del 0,2-0,3%. Així, BBVA Research preveu que el PIB de la Comunitat cresca un 2% en 2019 per a desaccelerar-se fins a l'1,4% en 2020. Amb això, la regió enllaçaria set anys de recuperació.

Aquesta desacceleració, ha explicat Doménech, es deu en part pels canvis en la comptabilitat de l'INE a Espanya --que rebaixa el creixement trimestral del 2,5% al 1,6%-- i en part a la revisió tres dècimes a la baixa del creixement a Europa.

No obstant això, ha volgut ressaltar que "es continua creant ocupació" i encara que l'ocupació se situaria un 6,4% per davall del nivell precrisi al final del període, ha defensat que és un ritme de creixement més "estable i sostenible" que en aquells dies.

En aquest context, diversos factors expliquen el menor ritme de creixement de l'economia valenciana. Així, la demanda interna mostra una major desacceleració que l'esperada, principalment, per l'alentiment de la despesa de les llars valencianes.

Això es deu a l'esgotament de la demanda embassada durant la crisi i dels efectes de les polítiques expansives, elements que van actuar de suport en anys anteriors. No obstant això, la desacceleració és menys intensa a la regió que en la resta d'Espanya.

De la mateixa forma, la inversió en maquinària i equip podria moderar el seu avanç i la d'habitatge continuarà contribuint favorablement a incrementar l'activitat, però amb menor dinamisme, assenyala l'informe.

A més, durant els primers nou mesos de 2019, l'evolució de la demanda externa ha sigut favorable, donat el suport principalment pel bon comportament del turisme nacional que, amb un creixement superior al 5%, ha compensat la caiguda de turistes estrangers. Per zones turístiques, la Costa de Castelló va experimentar el major dinamisme mentre que la Costa Blanca va registrar increments més moderats.

En aquest punt, Doménech ha valorat l'"avantatge comparatiu" que posseeix la Comunitat Valenciana en matèria de turisme respecte a la Unió Europea. Fins i tot amb la recuperació del sector en països de la competència, ha aconseguit mantindre's. En aquest sentit, ha advocat per buscar un turisme de més qualitat, que encara que no cresca el número, sí que augmente en pernoctacions i despesa a la regió.

D'altra banda, les vendes de béns també s'han vist impulsades pels béns d'equip i la recuperació del sector automotriu.

En línia amb un comportament una mica menys vigorós del PIB, les dades disponibles de 2019 apunten que s'està desaccelerant el ritme de creació d'ocupació, principalment en la segona part de l'any. Malgrat això, la Comunitat es confirmaria com la segona regió després de Madrid amb major creixement de l'afiliació.

No obstant això, l'evolució de l'ocupació mostra diferències en termes territorials i la taxa d'atur. En 2019 s'observa un major dinamisme de l'afiliació en els municipis de les grans àrees urbanes de les capitals, com la ciutat de València i Castelló.

Creixements elevats es van registrar també en les àrees urbanes de Torrevieja, Costa Blanca, Oriola i Gandia, mentre que l'àrea de Sagunt i les àrees no urbanes de la província de Castelló van presentar els avanços més reduïts.

UNA PLATAFORMA PER A TOTES LES VACANTS

Amb tot, a la fi de 2020 el nivell d'ocupació a la regió encara se situarà quasi 6,4 punts percentuals per davall del nivell precrisi, mantindrà un ritme "en línia" amb la resta d'Espanya i reduirà la "bretxa" que li feia créixer més de pressa que el conjunt del país.

A això s'afig la "dificultat per a cobrir determinades vacants" per la falta de formació o l'alta incidència de l'atur juvenil i de llarga duració, que segueix molt per damunt dels nivells de 2008. Davant aquesta situació, BBVA exigeix mesures que afavorisquen la formació i la inserció dels col·lectius amb més dificultats, al mateix temps que reivindica la creació d'una plataforma amb totes les vacants disponibles a Espanya i fins i tot a Europa.

En aquest sentit, Doménech ha defensat que "fa anys" que hauria d'haver-se posat en la tecnologia al servei del mercat de treball i ha reclamat "una plataforma amb totes les vacants d'Espanya amb tots els perfils que es demanden" i que les persones pogueren rebre tots els dies les ofertes de treball disponibles segons el seu currículum, inquietuds, formació,... per a "millorar el procés d'aparellament" entre empreses i treballadors.

FACTORS D'INCERTESA

En l'escenari global, els dubtes sobre el Brexit continua representant un dels riscos més evidents. La regió, podria estar entre les comunitats més afectades per la seua "elevada exposició", ja que la despesa turística britànica representa el 2,3% del PIB valencià i les vendes a Regne Unit suposen el 2,2% del PIB regional.

A més, cal afegir l'augment de les tensions comercials entre els Estats Units, la Xina i la UE, que també condiciona l'evolució del sector exportador. La regió podria veure's més afectada per aquest context donat el major pes sobre el total dels productes subjectes directament o indirectament a aranzels.

No obstant això, la Comunitat Valenciana ha millorat la seua competitivitat per damunt de la mitjana nacional, la qual cosa la posiciona una mica millor davant la feblesa que es preveu en el sector exterior, ha assegurat Doménech.

Quant a la situació de Catalunya, el responsable d'Anàlisi Econòmica de BBVA Research ha assenyalat que les "tensions en l'entorn polític" han fet que el creixement de l'afiliació aquest "sistemàticament per davall" i encara que "continua creant ocupació", calcula un acumulat d'"uns 30.000 menys (1% de la seua ocupació)" que si no estiguera en aquesta situació.

PACTES D'ESTAT DESPRÉS DEL 10N

A nivell domèstic, la "incertesa" de política econòmica es manté elevada i podria estar afectant les decisions de despesa de famílies i empreses, la qual cosa ha contribuït a l'augment de la taxa d'estalvi de les llars i a l'afebliment de la inversió per part de les empreses. Amb tot, l'economia espanyola i la valenciana es troben més ben preparades per a afrontar un escenari de menor creixement.

No obstant això, Doménech ha apuntat que "el millor que es pot fer és treballar per a reduir la incertesa i això li correspon als polítics". Al seu entendre, després de les eleccions del 10N, "tot el que puguen fer els dirigents del país amb pactes d'estat que generen un clima més favorable a les inversions, en formació, creació d'ocupació, perquè el mercat de treball funcione més eficientment, cobrir vacants, etc. és la nostra recomanació".