Economia

El pressupost de Sanitat creix en 175 milions fins als 6.084 milions d'euros

4 minuts

Sanidad

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha presentat en la Comissió d'Economia, el projecte de pressupostos del seu departament Pressuposats i Hisenda de les Corts, que ascendeix a 6.084 milions d'euros. És la primera vegada que es depassa el llistó dels 6.000 milions d'euros destinats a Sanitat. Els 175 milions d'euros d'increment respecte als comptes de l'any passat suposen un 3% més.

L'augment d'aquest any, més els 416 milions d'euros de l'increment del pressupost de l'any 2016, representa una pujada de 591 milions en dos anys, un 10 % més respecte de l'últim pressupost presentat pel govern del partit popular per a l'any 2015.

La Generalitat destinarà en 2017 més de 16,6 milions al dia d'euros a atendre la salut de tots els ciutadans, enfront dels 16,2 del 2016 o els 15 de l'any 2015.

"És el pressupost que consolida l'enfortiment de la sanitat pública valenciana, la sanitat universal i les ajudes enfront del copague farmacèutic i ortopròtesic", ha comentat la consellera de Sanitat, Carmen Montón. "Els pressupostos de la dignificació de les infraestructures sanitàries, de l'aposta per l'ocupació estable i de qualitat; i de la gestió eficient", ha afegit.

"Són 1.120 milions d'euros més que el pressupost que el PP va presentar fa 5 anys, quan es pressupostava sense rigor, amb falsedat, amb retallades indiscriminades i generant deute en els comptes sanitaris que, per cert, s'amagava en els calaixos", ha dit la consellera.

Recuperació de drets: 5 milions més en les ajudes enfront dels copagues

La consellera ha posat l'accent en la recuperació de drets: "Atenem a totes les persones garantint el dret a la sanitat universal, pública i de qualitat".

Carmen Montón ha destacat la consolidació de les ajudes enfront dels copague farmacèutics i ortoprotètics. Els pressupostos del 2017 no solament mantenen la gratuïtat en l'aportació farmacèutica i ortoprotèsica per a col·lectius especialment vulnerables, com el dels discapacitats o pensionistes de rendes baixes, mitjançant la dotació de dues línies pressupostàries, sinó que la suma global destinada a ells creix en 5 milions d'euros fins als 47 milions.

Respecte a la despesa de personal, se situa en 2.471 milions d'euros, la qual cosa representa el 40,6% del pressupost global.En aquesta partida es recullen els increments de carrera professional per al personal funcionari i estatutari, i els drets reconeguts i recuperats. És un 1,2% més reduït que l'any passat, ja que en 2016 es recollien prop de 50 milions d'euros destinats al pagament de la quantitat que es devia als treballadors de la paga extraordinària de desembre del 2012. A més, el pressupost contempla els costos de gestió de les convocatòries de les OPE del 2014, 2015 i 2016.

Pel que fa al capítol II, la partida de despeses corrents i de funcionament, el pressupost és de 2.307 milions d'euros. En aquesta partida se situa el nou contracte d'hemodiàlisi ambulatòria, que es posarà en funcionament a principis del 2017, amb el qual s'aconseguirà un estalvi estimat superior a 7,5 milions d'euros.

Respecte al capítol de transferències corrents, registra un augment del 13,1% respecte al pressupost actual, fins als 1.206 milions d'euros. Aquest augment se sumisca al que ja va experimentar el pressupost del 2016 d'un 18,2%. Amb això s'adequarà la despesa prevista al real en una partida com és la de prestacions farmacèutiques, dotada d'1.189 milions d'euros (1.100 milions per a farmàcia de recepta). "Volem seguir millorant el pressupost de la partida de despesa farmacèutica ambulatori, per ajustar el pressupostat a la despesa real, al pagament de les receptes dels medicaments de la Seguretat Social".

Un 11% d'increment en inversions

El capítol d'inversions reals registra 75,14 milions d'euros, la qual cosa representa un increment de l'11,1% en relació al pressupost actual. Aquest capítol defineix el marc pressupostari del Pla de Dignificació d'Infraestructures sanitàries 2016-2020, que té tres prioritats: La dignificació dels espais de salut, la modernització tecnològica i les obres de renovació, ampliació i adaptació.

La consellera ha lamentat que en els últims anys, la sanitat pública valenciana s'ha vist llastrada per la falta d'inversió. I ha citat com a exemple que més d'una tercera part dels equips d'alta tecnologia estan obsolets.Entre els fons previstos en aquesta partida es contemplen 4,1 milions d'euros per a les actuacions de l'Espai de Salut Ernest Lluch en Campanar, en la ubicació de l'antic hospital La Fe de València.

A més d'una partida de 323.000 euros per al futur hospital d'Ontinyent, també compten amb pressuposades actuacions d'ampliacions o reformes en diferents hospitals. És el cas dels centres d'Elx, Elda, Alcoi, Arnau de Vilanova, la Vila Joiosa, Sant Joan, General d'Alacant, General de Castelló, Sagunt, Peset i Clínic de València. També l'antic Hospital Militar de Mislata-Quart de Poblet, amb 873.000 milions d'euros per 2017.

Com a exemples d'equipament, destaquen les inversions per a l'adquisició de PAC-TAC per a l'Hospital Dr. Peset i a l'Hospital Sant Joan d'Alacant o el Consorci Hospital Provincial de Castelló (a través del capítol VII).

Recerca: 300.000 euros més per al Centre Príncep Felipe

La dotació econòmica del Capítol VII per a l'any 2017 se situa en els 10 milions d'euros, la qual cosa suposa un increment del 33,5% respecte a 2016, quantitat que es destinarà, entre altres aspectes, a recolzar el Programa operatiu de R+D+i, en el qual destaquen línies com la recerca genòmica i medicaments innovadors i de precisió.

A través d'aquest capítol es finançaran les fundacions de recerca INCLIVA, FISABIO i Fundació La Fe o el Centre de Recerca Príncep Felipe, amb 4,7 milions d'euros, 300.000 euros més que en 2016.

Etiquetes: