Economia

El COIICV reconeix la labor dels professionals, empreses i administracions públiques del sector TIC en els Premis Sapiens 2023

Fernando Suárez, president del Consell General de Col·legis d'Enginyeria Informàtica d'Espanya: "Hui és més important que mai aquestes jornades, on veus expertes i no malastrugues exposen els reptes i possibilitats de les TIC "

3 minuts

PREMIS SAPIENS

Vés-los i Vents va acollir anit el lliurament dels Premis Sapiens 2023 que concedeix el Col·legi Oficial d'Enginyeria en Informàtica de la Comunitat Valenciana (COIICV) des de l'any 2006 amb l'objectiu de distingir a professionals, empreses i administracions públiques que sobreixen en l'ús ètic i social de les TIC. Els premis, als quals va seguir un sopar de gala, es lliuren en el context de l'esdeveniment anual Setmana Informàtica de la Comunitat Valenciana que va concloure aquest dijous amb una jornada en línia sobre 'Innovació, tecnologia i persones 2030', el taller "Desenvolupa la teua pròpia IA-Chatbot amb GPT i python" a càrrec de l'Institut Universitari Valencià d'Investigació en Intel·ligència Artificial VRAIN, i una xarrada professional organitzada per Girl4Stem per a fomentar les vocacions tecnològiques de les dones.

L'acte va començar amb la benvinguda del president del COIICV, Alejandro Blasco, qui va sol·licitar, referint-se a les administracions públiques, que "ostente qui ostente la responsabilitat de govern, no es deixe al sector tecnològic en un segon pla. Les TIC són les artèries de la nostra societat actual. Ja no és sol que no puguem evolucionar a certa velocitat sense polítiques digitals claus, sinó que directament no anem a poder viure sense elles.".

El president del COIICV va voler posar també el focus en què "no es concep una eixida a cap crisi coneguda actualment que no requerisca d'una base tecnològica (en investigació sanitària, en seguretat i defensa, en gestió eficient de recursos, etc.), la qual cosa pot derivar en oportunitats si les afrontem conjuntament". "Europa es troba en un punt d'inflexió en matèria de transformació digital i els espais de debat són més necessaris que mai per a trobar punts en comú. Solos no aconseguirem els nostres objectius ni superarem els nostres reptes com a societat. Espere que de les jornades d'aquesta setmana i de la nit de hui sorgisquen, aliances, propostes, oportunitats o iniciatives, que estimulen i reforcen la senda de la col·laboració", va afegir.

Els premis atorgats pel Comité Organitzador en aquesta edició de 2023 dels Premis Sapiens, van anar en la categoria de 'Millor Projecte', per a "CUIDAT-i", desenvolupat per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública de la Generalitat Valenciana. El 'Sapiens Acadèmic' va recaure en Manuel Marco Such, doctor en Enginyeria Informàtica i professor Titular de la Universitat d'Alacant i va ser lliurat per Juan Ignacio Torregrosa, director general per a l'Avanç de la Societat Digital de la de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana.

A continuació, Julián de la Vall, vicepresident del COIICV, va lliurar el premi 'Fi de Carrera' a Daniel Soler Casesnoves pel seu projecte fi de carrera. En aquesta edició també ha sigut guardonat amb aquest premi l'egressat Areg Mikael Zarvazyan, premi lliurat per Ricardo Jorge Rodríguez, degà del Col·legi d'Enginyers Tècnics en Informàtica de la Comunitat Valenciana.

Posteriorment, Alejandro Blasco, president del COIICV, ha fet lliurament del Premi Sapiens Professional 2023 a Cayetano Miguel Hernández Marín, president de la Federació d'Associacions d'Informàtics de Sanitat. I, finalment, José Manuel García Duarte, director general de Tecnologies de la Informació i Comunicacions de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat Valenciana, ha lliurat el 'Sapiens Empresa' a l'Institut Tecnològic d'Informàtica (ITI) com a entitat privada associativa pel seu lideratge en projectes i iniciatives capdavanteres tecnològicament, per la seua innovació constant i la transferència de coneixement al teixit empresarial.

José Capella, rector de la UPV, va destacar la importància de la formació i de fomentar la relació entre la universitat i l'empresa. "En el món acadèmic la IA està en boca de tots. El que cal fer és reinventar-nos, i potser formar-nos d'una altra manera", ha assenyalat.

Per a tancar l'acte, Fernando Suárez, president del Consell General de Col·legis d'Enginyeria Informàtica d'Espanya, va afirmar "que els progressos associats a la tecnologia estan marcant els primers anys del mil·lenni". "Vivim l'època de majors canvis de la humanitat. Hui és més important que mai aquestes jornades, on veus expertes i no malastrugues exposen els reptes i possibilitats de les TIC ", ha indicat.

L'acte posa punt final a aquesta edició de la Setmana Informàtica de la Comunitat Valenciana 2023, en el qual han participat més de 40 ponents i ha comptat amb una significativa presència de professionals tant de forma presencial com per streaming, la qual cosa demostra el moment àlgid que viu el sector a la Comunitat Valenciana.

Tots els continguts de Setmana Informàtica 2023 estan disponibles a través del canal Youtube del Col·legi (@COIICV_Col·legi_Oficial).