Cultura

València senyalitzarà una ruta literària basada en l’obra del poeta Marc Granell

2 minuts

Ruta literària Marc Granell

L'Ajuntament de València senyalitzarà als carrers de la ciutat una ruta literària basada en l'obra del poeta Marc Granell. La regidora de Gestió de Recursos i responsable de dirigir el Gabinet de Normalització Lingüística (GNL) del consistori, ha emmarcat aquesta iniciativa dins el projecte del GNL per "reivindicar i visibilitzar una ingent producció literària de gran qualitat escrita en la nostra llengua" i ha recordat la ruta ja creada sobre l'obra del poeta Vicent Andrés Estellés i les que es faran basades en altres autors i autores, com ara Maria Beneyto i Carmelina Sánchez-Cutillas.

Tal com ja es va fer en novembre passat amb la ruta d'Estellés, la ruta de Granell se senyalitzarà amb unes plaques de vidre encapsulat, d'uns 25 x 25 centímetres aproximadament, en les voreres. Cadascuna d'aquestes plaques contindrà una marca de les rutes literàries amb la concreció de l'autor, el logo de l'Ajuntament, el títol o un vers del poema relacionat i un codi QR amb una locució del poema. A més, s'editarà un díptic de la ruta amb la informació corresponent i un plànol d'ubicació dels diversos punts i pujarà al web del GNL -actualment en construcció- tota eixa informació.

La ruta de Marc Granell tindrà una dotzena de punts, cadascun relacionat amb un poema i a voltes amb una explicació addicional. Els enclavaments triats són: la casa de Marc Granell (C/ Comte Salvatierra, 41), amb «L'illa»; la Gran Via del Marqués del Túria, amb «La palmera»; el mercat de Colom (C/ Comte Salvatierra, al cantó de Ciril Amorós, amb «Versos per a Anna»; la plaça d'Amèrica, número 5, amb «Vesprada de festa», el Parterre-Plaça d'Alfons el Magnànim, 1, amb «L'arbre vell»; el carrer de la Pau (on està la placa de la Casa de la Cultura durant la Guerra Civil), amb «Antonio Machado, en anar-se'n»; el carrer de la Pau, 19 (on està l'actual senyal per la memòria històrica), amb «Rebuda i homenatge»; al carrer del Marqués de Dosaigües, amb «Terra lliure»; a la plaça de la Reina (junt amb l'entrada del C/ Presó de Sant Vicent), amb «Torre de Santa Caterina»; a la plaça de l'Arquebisbe, amb «Vesprada d'amor única», a la plaça de Manises, amb «Madinat-Al-Turab», i al C/ Serrans-Plaça dels Furs, amb «A la lluna de València».

El projecte contempla la senyalització enguany d'aquesta ruta i la basada en Carmelina Sánchez-Cutillas i durant els anys successius les dels autors o autores treballats en els diversos tallers i campanyes. En concret, el GNL ha fet tallers de lectura en les biblioteques municipals Clara Santiró i Maria Beneyto i en els centres de la Universitat Popular d'Aiora i Rovella, en els quals s'ha treballat en el curs 2017-2018 Vicent Andrés Estellés; en el 2018-2019, Marc Granell, i en el 2019-2020, a banda dels esmentats, també als centres de la UP d'Orriols, Castellar i Sant Marcel·lí, Carmelina Sánchez-Cutillas. Aquests autors i autores també s'han treballat en les campanyes que du a terme el GNL per a alumnat de l'últim cicle de Primària, ESO i Batxillerat dels centres educatius de la ciutat de València: Joves i Literatura, Versafalles i La fàbrica de les paraules.