Cultura

Sonia Gil, mànager de tres grups de música: “Aquest any el donem per perdut”

Sonia Gil, mànager de tres grups de música, parla sobre les dificultats del món de la música durant la pandèmia

2 minuts

palau

Més de cinc setmanes han passat des que es va establir l'estat d'alarma a Espanya. Més de cinc setmanes en les quals els actes previstos en el món de la música s'han hagut de cancel·lar o ajornar. Més de cinc setmanes en les quals els artistes han hagut de reinventar-se per a continuar oferint música a través de les xarxes, de manera gratuïta majoritàriament. Sonia Gil és mànager de tres grups musicals: Amores, grup de percussió contemporània; Soprano i arpa, duo d'arpa i veu i de la soprano especialista en música antiga, Elia Casanova. A més és l'encarregada de la coordinació i producció executiva de dos festivals: el Percute, que se celebra a Catarroja i el Festival dels Horts, a Picanya.

Segons les prediccions i les mesures de precaució que es comencen a destapar de cara a la desescalada, el món de la cultura i l'oci serà dels últims a reincorporar-se a la normalitat completa, de manera que Sonia ens conta que "serà difícil tornar a arrencar". La temporada alta del sector musical, on hi ha una major proliferació d'actuacions, sol començar a la primavera i acaba al setembre i octubre. Molts dels concerts tancats amb els tres grups amb els quals treballa Sonia estaven prevists per a estiu i s'han hagut de cancel·lar. "Enguany ho donem per perdut", argumenta amb tristesa Sonia, que és conscient que els dos festivals que coordina segurament acaben cancel·lant-se també.

Aquells concerts que han estat ajornats es preveu que es realitzen a partir de setembre, però Sonia alerta del perill d'un excés de programació en les últimes dates de l'any: "L'excés de programació pot afectar l'assistència de públic en els diversos concerts". També existeix la possibilitat que, per a tals dates, encara no s'haja autoritzat l'assistència de públic, així que el sector de la música ja considera la possibilitat d'oferir concerts en streaming (retransmissió en directe), encara que per a Sonia "sense públic seria complicat i estrany". "Cal canviar el xip i preparar-se per a l'adaptació davant qualsevol situació", ens compta Sonia.

El grup de percussió contemporània Amores està pujant vídeos a les xarxes de manera gratuïta per a mostrar la seua solidaritat, mentre que la soprano Elia Casanova està oferint tallers i classes de tècnica vocal. Sonia recorda que "la voluntat és ajudar i ser solidaris, però en algun moment haurà de deixar de ser gratis perquè els artistes necessiten guanyar-se la vida també".

El conseller de Cultura, Vicent Marzà, va anunciar que habilitarà quatre milions d'euros per a implementar ajudes al sector cultural a través del pla ReaCtivem, amb l'objectiu de pal·liar les conseqüències de la crisi en el sector. Marzà va voler destacar el paper de la cultura argumentant que "gràcies a la cultura, la nostra societat està vivint un confinament més suportable".

El futur a mitjà termini i la recuperació del sector cultural serà complicada. Sonia considera que "empreses petites i autònomes desapareixeran per les dificultats econòmiques per les quals passarà el sector". Per això, a pesar que enguany ho donen "per perdut", creu que pot ser una bona oportunitat perquè la gent siga conscient de la importància de la música i la necessitat de "considerar la cultura com una indústria".

Etiquetes: