Cultura

La Mutant recupera una autoficció teatral inspirada en els crims d'Alcàsser

2 minuts

La Mutant

La Mutant de València recupera aquest cap de setmana una de les produccions de teatre valencianes "més aclamades en l'àmbit nacional dels últims temps", 'La Capella dels Xiquets', una peça d'autoficció inspirada en els crims d'Alcàsser (València).

En aquesta obra, candidata tres vegades als premis MAX com a Millor Direcció, Millor Text i Millor Actriu, el guionista i director escènic Javier Sahuquillo recrea un dels successos més tràgics de la història recent d'Espanya, els crims de les xiquetes d'Alcàsser.

'La Capella dels Xiquets' és una peça "sorprenent" que formula diversos interrogants: Què va ser el que va passar? Qui van ser els culpables de l'assassinat? Quin va ser el paper dels mitjans?, destaca la sala en un comunicat.

Per a això, investiga els límits entre el dramàtic i el narrat, entre el dramàtic i el cinematogràfic, entre memòria col·lectiva i memòria individual. Part de la hipòtesi que "tota gran mentida necessita la seua dosi de debò", per la qual cosa mescla vivències de l'autor amb fets reals ficcionats.

El document, el record i l'experiència personal s'embasten component un magma que apel·la a la memòria de l'espectador i aprofundeix en "les clavegueres de l'Estat".

Aquesta producció de la companyia valenciana Gossos Danesos es representa aquest dissabte i diumenge, 14 i 15 de desembre, a les 20.30 hores en La Mutant. A més dels MAX, va ser nominada a Millor Espectacle en els Premis d'Arts Escèniques de l'Institut Valencià de Cultura (IVC) - Teatres de la Generalitat, Premi del Públic VII Festival Cabanyal Íntim 2017 i guardonada pel VII Programa de Desenvolupament de Dramatúrgies Actuals (Inaem).

ATMOSFERA LOVECRAFTIANA

Javier Sahuquillo és un escriptor de teatre que va decidir retirar-se, encara que la trucada d'un amic li va comprometre a escriure una última obra, amb l'única condició de prendre com a punt de partida una notícia de periòdic.

L'autor recorda un assassinat que va succeir durant la seua adolescència i la revolada que va causar en la televisió. Així doncs, es va decidir a escriure una comèdia sobre la teleporqueria i, a poc a poc, es va submergir en les "clavegueres" de l'assassinat més mediàtic de l'Espanya recent: el crim de 'les xiquetes d'Alcàsser'.

Sota aquest prisma, l'escriptor es converteix en involuntari detectiu que analitza les proves amb l'afany de resoldre un cas que va quedar insatisfactòriament tancat. Durant la seua investigació coneix a un jove palermità, Natale, amb el qual viu una història d'amor com una estranya presència que acompanya a l'escriptor en el seu viatge.

Els espais reals i els mentals es confonen durant l'obra generant una atmosfera lovecraftiana que condueix a l'escriptor a la demència que produeix el descobriment de la veritat.

PREMIS COOPERACIÓ

D'altra banda, aquest dimarts 10 de desembre, coincidint amb el Dia dels Drets Humans, La Mutant lliura els I Premis Cooperació, convocats per la Coordinadora Valenciana d'ONGD en col·laboració amb Caixa Popular. Aquests guardons reconeixen el compromís de persones, institucions, empreses, mitjans de comunicació i moviments socials amb els drets humans i la justícia global.

La Fundació Fontilles i els seus 110 anys d'història en la lluita contra la lepra, la veterana periodista de Ràdio Nacional d'Espanya Pura Gómez i el seu programa 'Sense fronteres', el periodista Gonzalo Sánchez i els projectes de foment de l'associacionisme de la Fundació Horta Sud són els distingits en aquesta primera edició per la seua contribució a generar una ètica col·lectiva i uns valors de compromís social i solidaritat "més necessaris que mai".