Cultura

La Generalitat envia els seus primers artistes en residència a Xile i a Taipei

Cultura Resident manté obertes altres tres convocatòries per a residències a Hèlsinki, Ginebra i Praga, fins al pròxim 4 d’abril

3 minuts

19.04.02 Cultura Resident Taipei

El programa de residències per a creadors de la Generalitat Valenciana, Cultura Resident, ha seleccionat els primers residents que viatjaran entre abril i juny a Santiago de Xile i a Taipei.

Cultura Resident, programa impulsat per Cultura de la Generalitat i coordinat pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, ha establit acords amb diversos programes de referència internacional i ofereix l’oportunitat als creadors nascuts o residents al territori valencià, de treballar en altres contextos, per a contribuir així al dinamisme de la creació actual.

Les residències a Santiago de Xile i Taipei (Taiwan) busquen establir ponts entre cultures, enaltint l’enclavament especial en el qual es troben (l’illa de Chiloé i Taipei Artist Village), la seua situació ecològica i geogràfica peculiar, així com el seu context cultural.

En aquest sentit els jurats de Cultura Resident han seleccionat els projectes ‘ALHUE (alma)’ de Miriam Martínez Guirao (Alacant) per a la seua residència al Centre Cultural d’Espanya a Xile, a l’illa de Chiloé i ‘EMPIRESCAPES’ Juan Faubel Robledo (València), al Treasure Hill - Taipei Artist Village.

Miriam Martinez Guirao és una artista amb una llarga trajectòria centrada en processos artístics relacionats amb la naturalesa, la conscienciació mediambiental, la sostenibilitat i l’experiència sensorial de la naturalesa a través de l’art. ‘ALHUE (alma)’ aprofundeix en les arrels de la societat de Chiloé, en relació amb les pràctiques religioses i lingüístiques relacionades amb l’edat mitjana espanyola.

El projecte s’articula destacant la rellevància dels sabers populars i la tradició oral en col·laboració amb alguns agents culturals de la comunitat, i crea un diari experiencial dels seus habitants.

El projecte de Juan Faubel Robledo ‘Empirescapes’ se centra en la reproducció de peces ceràmiques característiques de moments històrics colonials i imperials i l’ús del paisatge en relació al poder i la representació. La seua estada a Taiwan permetrà la reproducció de peces ceràmiques històriques xineses i un estudi in situ de l’ornamentació utilitzada en aquesta ceràmica.

L’elecció dels moments històrics i de les peces rellevants s’ha dut a terme conjuntament amb el Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries ‘González Martí’ de València.

Residències internacionals

Amb la finalitat d’impulsar la creació contemporània i enfortir el teixit cultural valencià, Cultura de la Generalitat i el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana van posar en marxa, en 2017, Cultura Resident en dues direccions.

Una en l’àmbit local mitjançant les convocatòries de producció artística, investigació i mediació cultural (que celebren en aquest 2019 la seua segona edició) i una altra en l’àmbit internacional, amb sis convocatòries en marxa: Santiago de Xile i Taipei que ja s’han resolt; a Hèlsinki, Ginebra i Praga, el termini del qual de presentació de propostes està obert fins a aquest pròxim dijous 4 d’abril; i pròximament s’obrirà una convocatòria per a Lisboa.

HIAP - Programa Internacional d’Artistes d’Hèlsinki

El programa Internacional d’Artistes HIAP d’Hèlsinki és una organització sense ànim de lucre amb l’objectiu de donar suport a la mobilitat i les possibilitats de col·laboració internacional dels professionals de l’art.

La residència està dirigida a professionals de tots els camps de l’art. L’enfocament principal del programa de residència HIAP és en arts visuals, però també està obert per a professionals d’altres disciplines. Aquesta residència és de tres mesos de durada, de juny a agost.

S’estableix una dotació total de 5.700 euros que es divideix en 1.200 euros mensuals, en concepte d’honoraris; 1.500 euros per a despeses de producció del projecte i fins a un màxim de 600 euros per a despeses de viatge.

Embassy of Foreign Artists (EoFA) de Ginebra

Embassy of Foreign Artists (EoFA) de Ginebra és un programa de residència i un espai per a la investigació i la creativitat interdisciplinària, l’objectiu de la qual és donar la benvinguda i donar suport als artistes, i així facilitar la seua interacció amb l’escena artística de la regió.

La residència serà de tres mesos de durada, de juliol a setembre de 2019. S’estableix una dotació total de 5.700 euros, dividits en 1.200 euros mensuals, en concepte d’honoraris; fins a 1.500 euros per a la producció del projecte; i fins a un màxim de 600 euros per a despeses de viatge.

MeetFactory (Praga)

La residència es realitza en col·laboració amb MeetFactory (Praga), un centre internacional dedicat a les arts contemporànies i especialitzat en arts visuals, música i teatre. És un projecte sense ànim de lucre que des que va ser fundat en 2001 està destinat al desenvolupament de projectes locals i internacionals.

El període de residència serà de tres mesos, entre setembre i desembre de 2019. S’estableix una dotació total de 5.400 euros dividits en 1.200 euros mensuals, en concepte d’honoraris; fins a 1.200 euros, destinats a despeses de producció del projecte i fins a un màxim de 600 euros per a despeses de viatge.

A més la residència oferirà facilitats d’acompanyament, context i gestió d’agenda per part del personal de MeetFactory.