Cultura

L'IVAM celebra 30 anys amb coproduccions internacionals, mostres pròpies i el còmic com a protagonistes

Paco Roca, Fernand Léger, Jean Dubuffet, Zineb Sedira, Susana Solano i Lara Almarcegui seran les cares de 2019

3 minuts

ivam fachada

L'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) oferirà al públic en 2019 una nova temporada marcada per coproduccions internacionals, el còmic i el seu viatge per diferents racons valencians i internacionals. D'aquesta manera celebrarà el 30 aniversari de la seua fundació amb exposicions que suposen "una aposta per a construir el futur d'una institució cada vegada més sòlida, arrelada al seu territori i plural", tal com va destacar el seu director, Miguel Ángel G. Cortés en la seua presentació.

El còmic valencià serà clau en aquesta celebració entre març i juliol. I és que Paco Roca, Premi Nacional de Còmic en 2008, farà que les parets de la Galeria 6 es convertisquen en pàgines que expliquen la història de l'entitat, per la qual cosa fusionarà el còmic amb la galeria i amb tot el museu.

En el mateix camí s'inserirà l'exposició "1989. La fi del Segle XX. Galeries 7 i 3 de l'IVAM", una mostra oberta des de gener fins a maig que posa en context el naixement del museu. D'aquesta manera, plasmarà l'entorn i desenvolupament de la mateixa entitat mitjançant els Casos d'Estudis i pararà atenció a les obres nacionals i internacionals que arrepleguen episodis significatius de 1989.

Una altra de les línies més importants serà la de la mostra dedicada a Fernand Léger, una coproducció juntament amb la Tate Liverpool que posarà a la disposició dels amants de l'art 140 obres del francés de diferents museus. Des de maig fins a setembre, la que es converteix en l'exposició retrospectiva més important de l'autor a Espanya, mostrarà una evolució quant a la temàtica i tècnica de les seues pintures per a plasmar la intensitat de la vida.

A més, Jean Dubuffet protagonitzarà una altra de les coproduccions, en aquest cas amb el MUCEM de Marsella. En concret, "Jean Dubuffet, un bàrbar a Europa" es construirà entre octubre i febrer de 2020 a través d'obres que faran una retrospectiva històrica-cultural i antropològica d'Europa, amb especial atenció a la Segona Guerra Mundial.

D'altra banda, "Temps Convulsos. Històries i microhistòries en la col·lecció de l'IVAM" farà un recorregut per cinc blocs, "Violència i poder", "Mons ocults", "Questionament dels imatges", "Cossos dissidents" i "Perifèries urbanes", amb obres de Pop Art que qüestionen la iconografia industrial i la cultura de masses. Ho farà entre febrer de 2019 i abril de 2020.

Les dones cobren rellevància

Altra de les línies amb les quals l'IVAM celebrarà el seu 30 aniversari serà la de projectar el paper de les dones en l'art. Així ho farà a través d'exposicions d'autores però també com a comissàries, com va destacar el director durant la presentació de la nova temporada.

En aquest sentit, destaca la coproducció internacional del museu amb el Jeu de Paume (París) i la Fundació Gulbenkian (Lisboa) sobre l'algeriana Zineb Sedira, oberta entre octubre i gener. Es tracta d'una antologia que abordarà el desplaçament cultural des de punts com la noció de la família, la tradició, la història oral, la migració o la transmissió intergeneracional de coneixement.

Susana Solano, una de les figures més rellevants de la renovació de l'escultura a Espanya, serà una altra de les artistes que tinguen un lloc propi. En concret, des de juny fins a octubre el comissari Joan Ramon Escrivà repassarà les seues obres més conegudes però emfatitzarà especialment en les menys celebrades des dels anys 80 fins a l'actualitat.

A elles se suma Lara Almarcegui, que dirigirà una exposició pròpia en la qual oferirà obres que reflexionen sobre la connexió que estableixen els habitants amb el seu entorn. Ho farà en la galeria 6 entre juliol i novembre.

L'IVAM ix del seu museu

A més de ofercer una temporada plagada d'exposicions de tot tipus en les seues galeries, l'IVAM traspassarà les seues parets i recorrerà altres territoris nacionals i internacionals. Així, a les 13 mostres del Centre Julio González de València en 2019 se sumen les que portarà a diferents destinacions: Roma, Alcobendas, Barcelona, Xàbia, Alcoi i Catalunya.

En el museu MAXXI de Roma (Museu delle Arti del XXI Secolo) presentarà una mostra amb obres de la col·lecció de l'IVAM, mentre que amb la Fira ARQUEGE de Madrid, el Centre d'Art d'Alcobendas exhibirà una selecció de fotografies dels fons de l'Institut Valencià d'Art Modern.

A més, 90 peces del dipòsit de Josep Renau viatjaran al museu del Born de Barcelona en el mes de juny en una exposició dedicada a l'artista valencià i la mostra "Construint nous mons" seguirà itinerant pels centres Caixaforum i estarà en els de les quatre capitals catalanes: Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona.

D'altra banda, a Xàbia s'organitzarà una exposició amb obres de l'holandés Lucebert, que va passar llargues temporades en aquella localitat de la Marina Alta. I quant a Alcoi, obrirà la delegació Alcoi-CADA-IVAM amb tres exposicions: "Pintura espanyola en la col·lecció de l'IVAM. 1950-1995" (de febrer a juny), "Filant idees, teixint art" (entre juny i octubre) i "La societat del rendiment" (des de novembre fins a març).

Paral·lelament, el museu manté per a 2019, la línia expositiva denominada IVAM Produeix, que té com a objectiu ser també generador d'obres d'art, i no solament un contenidor en el qual exhibir treballs ja existents.

Etiquetes: