Cultura

L'arqueòloga Carmen Aranegui, Premi Lluís Guarner 2019

2 minuts

arqueloga-premio

El Patronat Lluís Guarner, presidit per la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha acordat concedir per unanimitat el seu premi anual a l'arqueòloga Carmen Aranegui per "els seus mèrits professionals en l'àmbit de l'arqueologia i per la seua trajectòria en la investigació històrica".

"El seu treball ha contribuït al coneixement de la nostra història, i ha permés impulsar el prestigi i la igualtat social de les dones en el camp de la ciència", destaca la fallada del guardó.

Carmen Aranegui Gascó (València, 1945) va obtindre la càtedra d'Arqueologia de la Universitat de València en 1986 i actualment és catedràtica emèrita d'aquesta universitat.

Està especialitzada en l'estudi de la cultura ibèrica i les seues ceràmiques, interessant-se pels canvis culturals que motiven les diferents cultures, tant durant l'Edat de Ferro (900-100 a. C.) com a través dels contactes amb Roma, principalment, a través de les excavacions del Grau Vell i de Fòrum de Sagunt, del Penyal d'Ifac (Calp), del litoral de Dénia i de la necròpoli de Cabezo Estel (Guardamar del Segura).

Aranegui va descobrir la importància de l'elaboració i comerç del vi en l'àrea romà valenciana i, en particular, en Saguntum. És autora d'un centenar d'articles en prestigioses revistes com a 'Béns culturals: revista de l'Institut de Patrimoni Històric Espanyol', 'Anals de prehistòria i arqueologia', 'Saguntum' o 'Revista d'estudis ibèrics'.

També ha comissariat exposicions com 'Els Ibers. Prínceps d'Occident (1997-1998)' que es va presentar en el Gran Palais de París, a Bonn i Barcelona, i 'Argantonio, Rei de Tartessos' (2000) editada a Sevilla (Fundació la Muntanya) i Alacant (MARQ).

També és autora de llibres com 'Sagunt. Oppidum, empori i municipi romà' (2004), 'Lixus. Del mite a la història' (2012) i 'La dama d'Elx. On, quan i per què' (2018).

En 2016, va rebre la Distinció de la Generalitat Valenciana al Mèrit Cultural i en 2018 la Medalla de Plata de la ciutat de Sagunt. El premi s'entregarà a la primavera en un acte acadèmic a la Biblioteca Valenciana.

HUMANITATS

El Patronat Lluís Guarner concedeix cada any un premi que porta el seu nom i que està dotat amb 15.025,30 euros la finalitat dels quals és reconéixer la creació i traducció literàries en el camp de les humanitats, podent recaure en autors amb especials vincles amb el nostre territori.

L'escriptor valencià Lluís Guarner va instituir hereua dels seus béns, a benefici d'inventari, a la Generalitat Valenciana, la qual ha de destinar el producte d'aquests béns a l'establiment d'un premi, pensió o beca de finalitat cultural que ha de portar el nom de 'Lluís Guarner'.

Per a realitzar les voluntats de l'escriptor, es va crear un patronat que aprova les bases i realitza la convocatòria del premi, a més de vetlar per les iniciatives que preserven i difonguen l'obra de Lluís Guarner Pérez.