Cultura

L'Ajuntament convoca l''Encontre Festivals a Escena' entre administració i agents culturals

3 minuts

0220 Encontre Festivals a escena. 3

L'Ajuntament ha propiciat una trobada entre l'administració i els agents culturals per a reflexionar sobre els festivals privats d'arts escèniques i el seu model de gestió. Els pròxims dies 24 i 25 de febrer, l'Aula Magna de la Nau acollirà dues jornades obertes al públic impulsades des de la Regidoria d'Acció Cultural, amb el suport de la Universitat de València.

La Regidoria d'Acció Cultural és la impulsora d'aquest 'Encontre Festivals a Escena', una iniciativa amb la col·laboració de la Universitat de València que busca analitzar la situació actual dels festivals d'arts escèniques privats que han florit en l'última dècada. El propòsit és construir un espai de diàleg en el qual compartir punts de vista i del qual s'extrauran conclusions per a marcar les línies d'actuació en els pròxims anys en aquesta matèria. Tal com ha explicat la regidora d'Acció Cultural, Maite Ibáñez, l'economia, l'administració i l'encaix dels festivals privats d'arts escèniques en la vida cultural de la ciutat són els eixos d'una trobada en el qual també es veuran models de gestió d'altres localitats.

De fet, els festivals Contorsions, Cabanyal Íntim, Russafa Escènica, Circuit Bucles o 10 Sentidos aportaran les seues experiències, propostes i demandes en les taules de reflexió i debat en les quals s'analitzaran temes com la relació amb l'administració o el model de subvencions. «Són propostes que compliran deu anys –ha recordat la regidora Ibáñez-, una dècada en la qual s'han vist problemes en les relacions amb l'administració, demandes de suport creixent per a un pressupost limitat, encavalcaments en els calendaris i programació... i creem que és el moment d'escoltar a tots. Ens agradaria que les parts implicades exposaren el seu punt de vista per a generar un model de gestió just i que siga millor per a tots», ha afegit.

La delegada ha subratllat que aquestes iniciatives van sorgir «quan les institucions havien abandonat quasi per complet la seua labor pública quant a la dinamització cultural de la ciutat; i els professionals van reaccionar, generant espais on mostrar els seus treballs o el dels seus companys del sector». Entre els assumptes que s'abordaran en la trobada, es parlarà sobre demandes com la finestreta única (que atenga tots els tràmits que requereix la posada en marxa d'una iniciativa d'aquest tipus), la detecció de duplicitats en les ajudes públiques o el canvi del model de subvencions. «Alguns punts poden ser controvertits, però és necessari ordenar aquesta realitat que són els festivals privats d'arts escèniques perquè han de conviure amb la resta d'activitat cultural de la ciutat i serveixen de model per a altres disciplines, com ara la música o l'art», ha assegurat Ibáñez.

EXPERTS, GESTORS I PROFESSIONALS

La trobada arrancarà el dilluns 24 a les 10.00 hores, amb la participació de la regidora Maite Ibáñez i el vicerector de Cultura i Esport de la Universitat de València, Antonio Ariño. Immediatament després, se celebrarà una taula redona amb representants de Constorsions, Cabanyal Íntim, 10 Sentidos, Russafa Escènica i Circuito Bucles. I, posteriorment, el tècnic d'arts escèniques de l'Ajuntament de Bilbao Pedro Ormazabal Artetxe, i el cap de l'àrea de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Narcís Casassa, exposaran les experiències en les seues ciutats.

A la vesprada, s'ha programat una taula redona dedicada a les relacions econòmiques, en la qual intervindran el president de l'Acadèmia de les Arts Escèniques i director del Festival de Mèrida, Jesús Cimarro; i el director adjunt d'Arts Escèniques de l'Institut Valencià de Cultura, Roberto García, junt amb la regidora Maite Ibáñez. Després, s'abordarà de la relació administrativa, amb les intervencions del vicerector Antonio Ariño i Josep Policarpo, en representació de l'IVC; el cap del Servei d'Acció Cultural de l'Ajuntament de València, Bernard Gaspar, i M.ª José Mora, de l'Associació Gestors Culturals del PV.

Quant a la jornada del dimarts, estan previstes les intervencions de David Arlandis, responsable de Cultura i Oci de Turisme València; la directora d'escena i dramaturga Carme Portaceli, i el responsable de l'àrea de festivals de l'Agència Valenciana de Turisme, Daniel Arnal. Moderarà el periodista Vicent Molins.

Al voltant de les 12.00 hores es durà a terme l'acte de clausura i conclusions preliminars per part de la regidora Ibáñez i el vicerector Ariño. «Serà un primer acostament perquè treballarem a fons tota la informació rebuda durant les diferents sessions per a extraure una visió global, que tinga en compte les necessitats de l'àmbit privat i públic. Volem establir les línies per a crear sinergies positives i invertir els recursos públics de forma equilibrada. No estem parlant sol de diners, també de l'equipament i capital humà. És necessari trobar una manera de relacionar-nos amb la iniciativa privada des de les institucions que siga constructiva per a tots», ha assegurat la regidora d'Acció Cultural.

Etiquetes: