Cultura

El còmic entra a l'IVAM xafant fort

'València Línia Clara', la major exposició sobre còmics d'Espanya que podrà visitar-se fins al 2 d'octubre

2 minuts

VALENCIA-LINEA-CLARA1 (14)

L'IVAM, Institut Valencià d'Art Modern, acull fins al 2 d'octubre l'exposició 'València Línia Clara', una selecció de 200 còmics originals, material gràfic i altres referències que mostren la gran revolució que va experimentar el món del còmic en els anys 70-80.

Esta exposició oferix l'oportunitat de descobrir la varietat estètica i temàtica que van aplicar els autors de la coneguda generació 'Nueva Escola Valenciana'. Mariscal, Sento Lloret, Daniel Torres, Manel Gimeno, Mique Beltrán i Micharmut són els principals noms que apareixen en la mostra, i que tenen com a nexe d'unió tant el punt d'inflexió que van marcar en el còmic espanyol i europeu, com la influència d'un altre gran autor com és Miguel Calatayud.

Pas a pas, esta exposició trasllada als visitants a l'època dels primers fanzines valencians, entre els que destaca 'El Rrollo Enmascarado' (1973) o' Nasti de Plasti' (1976) , passant per les mítiques revistes 'Bésame mucho' o 'El Víbora' que van suposar no sols una revolució per al còmic espanyol, sinó que a més, van ser el trampolí per a molts d'estos autors com Mariscal, Manel Gimeno o Sento Lloret.

I és que tal com explica Álvaro Pons, comissari d'aquest ambiciós projecte, en aquella època el còmic valencià va marcar una nova línia, tant de forma com de fons, per a començar a fer un còmic per a adults.

Així mateix, Pons assenyala que des de l'IVAM sempre han tingut clar que el còmic ha sigut i és un moviment cultural molt important. Per això, en aquest sentit, s'han implicat a aconseguir crear la major exposició sobre còmics d'Espanya.

Per a finalitzar aquest fascinant recorregut, 'València Línia Clara' t'endinsa, encara més, en el món del còmic, a través d'espais independents, en els que es coneix amb més profunditat alguna de les obres més destacades d'aquests autors en els anys 80.

Esbossos, guions, fragments de còmics o cartells són els elements clau d'aquesta exposició. Tots i cada un d'ells amb un toc personal, que els diferència de la resta d'autors, però també amb un element en comú: La ciutat de València, que apareix com a protagonista en la majoria de les seues creacions.

En definitiva, una exposició imprescindible per a conéixer un poc millor la cultura de l'actual còmic. Un art que, segons Pons, no sols és viu, sinó que encara té un llarg camí per recórrer.

Etiquetes: