Comunitat Valenciana

Ximo Puig advoca per donar major protagonisme a l'Alt Consell Consultiu en I+D+i

Opta per planificar l'estratègia de la Generalitat en ciència i innovació

2 minuts

191129_PRE_FOTO1_Alto_Consejo_I+D+i

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha advocat per donar-li "major impuls" a l'Alt Consell Consultiu en I+D+i per a aprofitar el seu valor i planificar l'estratègia de la Generalitat en matèria de ciència i innovació.

Així s'ha expressat en la sessió plenària de l'Alt Consell Consultiu en I+D+i, durant la qual s'ha incorporat a persones guardonades amb els Premis Jaume I de 2017 i 2018 com a vocals d'aquest organisme.

Tal com ha assenyalat el president en la seua intervenció, s'obri "una nova etapa" per a "anar donant-li major protagonisme" a un organisme consultiu que "ha de tindre un nou paper molt més dinàmic a partir d'ara".

D'aquesta forma, la Generalitat desplegarà una "una agenda oberta" per a plantejar a les diferents comissions que componen l'Alt Consell Consultiu qüestions i desafiaments per al futur de la Comunitat Valenciana.

A l'Alt Consell Consultiu s'han incorporat Fernando Martín i María Vallet, en la comissió d'Investigació Bàsica, Carmen Herrero i Xavier Freixas en la d'Economia, Dolores Corella en la d'Investigació Mèdica i Ramón Martínez en la de Noves Tecnologies. A més, la sessió ha comptat amb la ponència del professor Antoni Espasa sobre 'La desacceleració econòmica. Avaluació, perspectives i mesures de política econòmica'.

El president ha destacat la necessitat d'"estrényer llaços" amb el món de la investigació per a "perfilar l'horitzó del model de creixement de la Comunitat Valenciana" i construir "un ecosistema innovador".

Per això, ha assenyalat la importància de treballar al costat de la comunitat investigadora, les universitats, els instituts tecnològics i els 'hubs' intensius en capital-coneixement i en potència de computació.

"Assumim junts aqueix compromís, la gran labor de servei públic que ja heu prestat al llarg de les vostres esforçades carreres investigadores i científiques", ha assegurat sobre el Consell Consultiu, del qual ha destacat la seua labor d'assessorament a la Presidència de la Generalitat en les polítiques d'I+D+i.

Estratègia del Consell

El president ha advocat per iniciar un procés de transformació del model productiu "fugint del curtterminisme" amb "polítiques estructurals a llarg termini".

En aquest sentit, ha recordat el paper que ha assumit el Consell sobre aquest tema, amb actuacions com la creació de la Conselleria d'Innovació, Universitat, Ciència i Societat Digital, la presentació de l'Estratègia d'Intel·ligència Artificial de la Comunitat Valenciana o el projecte per a la futura Llei de la Societat Digital.

A més, s'ha apostat per Alacant perquè aculla una de les seus dels laboratoris d'excel·lència de la xarxa europea Ellis, s'ha posat en marxa l'Agència Valenciana de la innovació que, després de dos anys, compta amb un pressupost de 30 milions i s'ha impulsat el projecte GenT que ha permés recuperar el talent investigador a través de projectes finançats per l'European Research Council.

En l'acte han estat presents la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra; el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler; la de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló i el d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent.

També han assistit el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España; la consellera d'Innovació, Universitat, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual i la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez.