Comunitat Valenciana

La meitat dels estudiants no cuiden la seua alimentació ni fan exercici físic segons l'UJI

2 minuts

sanitas_alumnos

El programa UJI Hàbitat Saludable ha coordinat enguany l'estudi Estils de vida i salut en l'alumnat de l'UJI, una iniciativa que ha revelat que la meitat dels estudiants no cuiden la seua alimentació ni fan exercici físic, ha informat la institució en un comunicat.

Així, aquest estudi ha permés configurar una radiografia dels comportaments de l'alumnat relacionat amb la salut que estan més vinculats amb les malalties o trastorns que tenen una major prevalença en l'actualitat: el consum de tabac i alcohol, l'alimentació o la sexualitat.

En concret, en l'enquesta, en la qual van participar 2.601 estudiants de la Universitat Jaume I s'observa, respecte a l'alimentació, com un 45% admet que la cuida poc o gens i assenyalen la rellevància de factors com la falta de temps, el desconeixement, el reforç a curt termini o la falta de motivació.

A més, els resultats permeten apreciar com quasi la meitat dels participants reconeixen no realitzar exercici físic i, en cas que facen, no sempre compleixen les recomanacions establides per l'Organització Mundial de la Salut (2010).

Respecte al consum de substàncies, els resultats mostren com un 16%, consumeix tabac mentre un 92,8% reconeix haver consumit alcohol, encara que presenta una freqüència molt minoritària d'ús diari. Entre les motivacions que els comporta es troben sentir eufòria, fer relacions socials i evadir problemes.

Quant a la sexualitat, quasi una cambra de la població informa tenir problemes relacionats, en certa mesura, amb la por a les infeccions de transmissió sexual o els embarassos, però també amb els complexos sexuals o la vergonya.

Segurament, açò es relaciona amb el fet que al voltant d'un 20% de la població estudiantil haja tingut dificultats amb la seua resposta sexual. A més, al voltant del 60% no utilitza el preservatiu de manera sistemàtica en coit vaginal i el 85% en coit anal. No obstant això, solament un 16,6% informa haver-se realitzat les proves de detecció d'anticossos.

NOUS FENÒMENS

Altres temes que es destaquen es relacionen amb nous fenòmens (com el consum d'internet) i problemes més antics (com l'insomni). Quant a l'ús d'Internet, l'estudi ofereix certa exposició al risc en la població d'estudiants, si tenim en compte que al voltant del 70% considera que roman en Internet més temps del que pretenia i quasi el 40% reconeix que sol interferir en les seues obligacions.

A més, segons els resultats, la mala qualitat del somni seria un altre dels problemes prevalents entre la població estudiantil, que afectaria quasi la meitat dels estudiants i a un terç la majoria de dies.

A partir d'aquesta anàlisi sobre els estils de vida i les principals problemàtiques que, en l'àmbit de la salut, podrien exposar a una disminució de la qualitat de vida dels estudiants i estudiants, des de la Universitat Jaume I es reafirma l'esforç de proposar accions que consoliden les competències de salut entre els estudiants, incrementant les seues fortaleses i transformant possibles vulnerabilitats per a gestionar adequadament els factors de risc amb els quals conviuen.