Comunitat Valenciana

La Comunitat Valenciana concentra el 5,2% de les preferències com a destí cultural i el 4,9% de naturalesa

Els joves seran els primers a reactivar el turisme amb viatges lligats a l'esport i al sol i la platja

3 minuts

Bruno Almela

La Comunitat Valenciana concentra el 5,2% de les preferències com a destí cultural per a aquest estiu i el 4,9% dels quals optaran per turisme de naturalesa, segons el baròmetre turístic de la consultora Braintrust.

Sobre aquest tema, aquest estudi revela que els viatges culturals i de naturalesa seran les grans apostes per a aquest estiu turístic i assegura que les generacions més joves seran les primeres a tornar a viatjar, amb el turisme esportiu (27%) i el sol i platja (21%) com a baluards del seu comportament viatger.

Les tendències detectades en els últims anys sobre la preferència pel turisme de naturalesa i cultural marcaran aquest estiu turístic en el qual Ajuntaments i Comunitats Autònomes han de replantejar-se el tipus de turisme de futur, redimensionar les seues previsions i redissenyar els seus plans.

Els homes trien els seus viatges motivats per la gastronomia i per productes locals (57,8%), mentre que les dones són una mica més propenses a triar un destí buscant cultura i patrimoni lluny d'aglomeracions (51,6%), naturalesa i destins més solitaris (51,9%), i compres sobretot de productes artesans i de proximitat com a mostra de solidaritat (52,3%).

Pel que fa a l'edat la generació entre els 40 i 55 anys es decanten en la seua majoria per viatges culturals i patrimonials dins del territori espanyol. Així el 48,2% triarà el turisme de naturalesa, el 42,5% els viatges gastronòmics i el 46,7% el de compres. El turisme termal i de benestar serà triat preferentment pels viatgers de més de 55 anys (41,6%), igual que els viatges amb motius religiosos que agruparan el 32,4% de les preferències.

Els menors de 30 anys per contra, es decanten per destins de sol i platja en un 20,7% dels casos, així com pel turisme esportiu que representa el 27,3% dels seus viatges.

Altres tendències turístiques van guanyant terreny: el turisme gastronòmic (amb un creixement respecte a 2.017 del 44,8%), les experiències de salut i benestar (43,2% d'augment), i el turisme de compres (pujant un 53,1%).

LA REACTIVACIÓ DEL SECTOR

L'informe assenyala que turisme de naturalesa cobrarà més protagonisme en oferir espais oberts i poques aglomeracions de turistes. De fet, els lloguers de cases rurals s'han vist incrementades en les últimes setmanes.

El turisme de cultura també es veurà impulsat gràcies a iniciatives de molts ajuntaments amb el disseny de 'fulls de ruta' que ajuden a oferir un turisme de qualitat respectant les mesures de salut.

El turisme de sol i platja, mantindrà no obstant això el seu atractiu en funció de les mesures de desescalada que dicten les diferents comunitats autònomes, però atraurà la gent més jove i famílies amb xiquets i menys a les persones majors per por del contagi i la incomoditat de les mesures imposades.

IMPACTE PER COMUNITATS AUTÒNOMES

Entre els destins culturals espanyols les preferències es decantaran entre les Comunitats Autònomes d'Andalusia (22,6%), Madrid (12,8%) i Castella i Lleó (12,7%), seguides de Catalunya (7,6%), Castella-la Manxa (6,1%), Galícia (5,7%), Aragó i Comunitat Valenciana (5,2%) i País Basc (5%).

El turisme de naturalesa en canvi predomina a Catalunya (19,4%), Castella i Lleó i Andalusia (13,5%) i Aragó (11,5%), seguides per Astúries i Castella-la Manxa (5,8%), Galícia i la Comunitat Valenciana (4,9%) i Cantàbria (4,1%).

El turisme gastronòmic, que també compta amb un important creixement en els últims anys, es concentra a Andalusia (15,1%), Castella i Lleó (13,0%), Galícia (10,4%) i País Basc (9,5%), seguits de Catalunya (7,8%) i La Rioja (7,5%).

Per al turisme de termal i de benestar els viatgers espanyols trien Catalunya i Galícia (14,4%) i Andalusia (13,1%); per a les compres sobretot es visiten les regions de Madrid (22,4%), Catalunya (15,6%) i Andalusia (13,3%); i per als viatges amb motius religiosos Andalusia (39,2%) i Galícia (11,7%).

PLANS DE REACTIVACIÓ SOSTENIBLES

En aquest context la consultora Braintrust recomana a ajuntaments i comunitats autònomes redimensionar les seues previsions, redissenyar els seus plans en funció de la situació actual, i reformular i transformar el seu ecosistema turístic.

Tot això buscant un turisme menys massiu, més diversificat i de major qualitat i despesa superior, buscant a un viatger respectuós que fomente el turisme sostenible.

Els experts consideren que el sector ha d'apostar per la col·laboració del capital publicoprivat, la segmentació dels viatgers i els seus interessos, oferint propostes de valor personalitzades i involucrant a la població en la implantació del nou model turístic.