Comunitat Valenciana

Els grups de les Corts, disposats a ampliar el calendari per a recuperar els plens 'perduts'

2 minuts

corts ep

Els grups parlamentaris s'han mostrat disposats a repensar i reorganitzar el calendari previst per al present període de sessions davant els plens 'perduts' durant l'estat d'alarma decretat per la pandèmia del coronavirus, després que el president de les Corts, Enric Morera, apuntara a la possibilitat d'habilitar els mesos d'estiu per a celebrar aqueixos plens com ja estan acordant altres parlaments autonòmics.

El calendari aprovat va començar el 3 de febrer i contemplava la seua finalització el 3 de juliol. Es van celebrar els plens els dies 5 i 6 de febrer, 19 i 20 de febrer, i 4 i 5 de març. El previst per als dies 11 i 12 es va suspendre precisament per la crisi sanitària i en el seu lloc va comparéixer per a abordar la Covid-19 el 'president' Ximo Puig.

A més d'aqueix ple que no es va poder celebrar, aquest mes d'abril estaven previstos un ple aquesta setmana (els dies 1 i 2) i un altre els dies 29 i 30.

Des del PSPV han apuntat que estan segurs que s'hauran d'habilitar mesos extra, probablement fins a setembre, per a aprovar totes les mesures necessàries "per a fer front a la greu crisi sanitària i econòmica generada pel coronavirus". "Quan torne el període de sessions tindrem moltes coses per fer i prendre mesures que hui dia ni sospitem", han indicat.

També en Compromís consideren que una vegada es torne a la normalitat "s'haurà d'ajustar el calendari parlamentari". Respecte a si això suposa seguir amb el ja fixat abans de la pandèmia, la qual cosa suposaria reduir el nombre de plens que estaven previstos, o ampliar-lo a l'estiu, han assenyalat que "totes les possibilitats estan sobre la taula".

Unides Podem contempla l'habilitació de juliol i agost, però insisteix que cal "pensar en el conjunt del calendari parlamentari i reorganitzar-lo". "És l'hora de posar-se mans alhora per a reconstruir la Comunitat Valenciana. No escatimarem en esforços per a alçar-la", han indicat des del grup.

El PP també veu amb bons ulls habilitar aqueixos mesos d'estiu i afirma que no han demanat que es convoque la diputació permanent perquè "és moment d'estar tots treballant en això". Han explicat que hi ha una reunió setmanal amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, i els síndics, però sí que han demanat els 'populars' que es cree una comissió de seguiment amb els portaveus de política social, educació i sanitat. "El moment de donar explicacions en Les Corts ja arribarà".

Ciutadans, per part seua, veu bé habilitar l'estiu per a recuperar plens però proposa que s'intenten dur a terme plens telemàtics de la diputació permanent mentre dure el confinament. De fet, han registrat la petició de convocatòria per a aprovar una reestructuració del pressupost per a crear un fons de 3.000 milions per a fer front a la crisi sanitària.

Des de Vox han sol·licitat a la Mesa que es pogueren continuar celebrant plens i comissions de manera telemàtica perquè "havent-hi mitjans tècnics és només qüestió de voluntat política" i demanen que "per motius d'urgència o a sol·licitud d'un grup parlamentari es puga reunir la diputació permanent".

La seua proposta és que el mes de juliol se celebren plens i comissions i que el segon període de sessions pròxim s'inicie al gener en lloc de febrer. Respecte a obrir les Corts a l'agost han advertit: "Abans de prendre una decisió entre tots els grups parlamentaris cal valorar que això va en detriment de la conciliació familiar, i que afectarà a més els funcionaris, policies i servei de seguretat que presten servei i també a les seues famílies".

La Mesa de les Corts es reunirà el 7 d'abril per a decidir si convocar la diputació permanent davant la petició d'un grup i, segons ha informat el parlament, també hi ha un termini d'un mes per a convalidar un decret del Consell.