Comunitat Valenciana

El Consell Valencià de Cultura demana un Pla Estratègic de Protecció del Territori

La institució s'uneix al 200 aniversari de la Banda Primitiva de Llíria amb un ple en el Teatre del Clarí de la localitat

2 minuts

El Consell Valencià de Cultura (CVC) reclama la creació d'un Pla Estratègic de Protecció del Territori que servisca per a conservar el paisatge i transformar espais agrícoles abandonats.

Així figura en l'informe 'Cap a una estratègia marc de protecció del territori', que s'ha aprovat per unanimitat en el ple de la institució del mes de novembre. La reunió ha tingut lloc en el Teatre del Clarí de Llíria (València) amb la finalitat d'expressar l'adhesió de l'organisme cultural a la commemoració del 200 aniversari de la Banda Primitiva.

En la sessió plenària s'ha pres en consideració l'informe, que s'inclou en "l'interés de la institució sobre els problemes que comporta el canvi climàtic i la fragilitat de l'ecosistema valencià a l'hora d'afrontar aquest futur", explica el CVC en un comunicat.

En les conclusions, el document advoca per la creació d'un Pla Estratègic de Protecció del Territori que afavorisca l'autoregulació del sòl, la conservació del paisatge i la transformació dels espais agrícoles abandonats, per a implantar sistemes que porten a la sostenibilitat del territori i de la població.

D'altra banda, des del CVC expliquen que la Societat Musical Banda Primitiva de Llíria, creada en 1819, va convidar a la institució a celebrar el 200 aniversari en la seua seu del teatre, construït per l'arquitecte Rieta en 1951.

El Consell Valencià de Cultura (CVC) va considerar que celebrar el ple de novembre en aquestes instal·lacions era "una bona manera de reconéixer la cabdal importància d'aquesta societat musical, una de les més importants del món i un espill on es miren totes les agrupacions musicals valencianes".

El president de la institució, Santiago Grisolía, i la resta de consellers, han sigut rebuts a les portes del Clarí pel president de la Primitiva, José Luis Pérez Veses, per la junta directiva de la societat i per l'alcalde de la ciutat, Manolo Civera.

L'arpista Natalia Markovic els ha donat la benvinguda amb música de Debussy i, conjuntament, han descobert la placa que recordarà la visita de hui.

Després del ple ordinari, s'ha celebrat la sessió extraordinària, oberta al públic, durant la qual el president de la Banda Primitiva s'ha dirigit als membres del CVC per a fer un repàs per la història de la societat musical, dels èxits internacionals aconseguits i de l'"extraordinària força" de l'Escola de Música i de la Coral Polifònica. Una realitat de més de 500 músics federats i 900 associats, ha ressaltat.

Al final, Pérez Veses els ha convidat al concert extraordinari que la Banda Simfònica oferirà el 28 de desembre com a conclusió de les celebracions.

Li ha contestat el president Grisolía, que ha recordat les anteriors visites del ple del CVC a la ciutat, en 2003 i 2016. Santiago Grisolía ha agraït la invitació i ha destacat "la projecció mundial de Llíria i de la Primitiva a través d'una imponent xarxa musical creada en un procés continu de millora en el qual està implicada i responsabilitzada tota la societat de la comarca".

El ple ha acabat amb l'explicació dels presidents de les comissions informatives de la institució dels treballs que duen a terme. Posteriorment, els consellers han recorregut l'exposició 'Una il·lusió col·lectiva'.