Comunitat Valenciana

El Consell presenta "Uneix", el gran pacte per les infraestructures de 18.800 milions fins a 2030

4 minuts

infraestructuras_consell

La Generalitat Valenciana ha presentat aquest dimarts el programa 'Uneix' per a la millora de la mobilitat, infraestructures i transport de la Comunitat, un "gran pacte" per a fugir del curtterminisme i la improvisació que contempla una inversió estatal i autonòmica conjunta de 18.800 milions d'euros fins a 2030.

Així ho han explicat el president de la Generalitat, Ximo Puig, i la consellera d'Infraestructures, María José Salvador, que han explicat els objectius generals i els detalls de les actuacions previstes en aquest pla per àrees: carreteres, transport públic, logística, itineraris ciclistes, ferrocarrils, ports i aeroports.

La inversió prevista es repartiria entre les administracions de manera que el Ministeri de Foment aportaria 12.673 milions i la Generalitat 6.155 milions. Puig ha ressaltat la necessitat que la Comunitat tinga "una estratègia clara de futur" en infraestructures amb "racionalitat, eficiència i sostenibilitat", al mateix temps que ha incidit que es tracta d'un pla "realista però ambiciós".

També Salvador ha incidit en aquest aspecte en assegurar que "no és un brindis al sol", sinó que s'ha aconseguit amb els peus en la terra" i posa en el centre de tota l'estratègia a les persones perquè l'objectiu últim de les actuacions és afavorir la seua mobilitat i, per tant, la seua qualitat de vida.

Els tres objectius fonamentals de 'Uneix' són avançar cap a un model de mobilitat sostenible en els seus vessants econòmica, social i mediambiental, aconseguir una major accessibilitat i major articulació des dels centres urbans a tot el territori "a partir d'un sistema de transport públic que vertebre tota la Comunitat", i finalment aconseguir una major competitivitat del teixit productiu "mitjançant infraestructures i serveis que permeten al teixit industrial i productiu econòmic valencià el desenvolupament adequat".

Segons l'estimació d'inversions del programa es destinaran 3.146 milions d'euros a millores de serveis de transport públic, 4.589 milions per a carreteres, 4.270 per a ferrocarrils i 1.874 en matèria de ports, aeroports i costes, entre altres partides.

ENTITATS METROPOLITANES I TRANSPORT PÚBLIC

En el marc d'aquest pla, el president ha anunciat la creació de dos ens territorials de coordinació de transport per a les àrees metropolitanes d'Alacant-Elx i Castelló. A més, tant Puig com Salvador han reivindicat la millora del finançament per part de l'Estat de l'Autoritat de Transport Metropolità de València.

Salvador ha destacat que un dels objectius d'aquestes entitats, en les àrees metropolitanes de les quals es concentren la majoria dels desplaçaments de la Comunitat, és integrar i coordinar els diferents sistemes de transport.

També es pretén augmentar les freqüències d'autobusos, trens, metres i tramvies, aconseguir una integració tarifària, així com millorar l'homogeneïtat i accessibilitat de les parades.

La responsable d'Obres Públiques ha destacat que el seu departament ja ha començat a desenvolupar el nou mapa concessional del servei d'autobús, constituït en 41 concessions de prestació de servei per a vertebrar i garantir la mobilitat i la connectivitat.

XARXA CICLOTURISTA I MILLORES EN CARRETERES

D'altra banda, s'ha anunciat una ampliació de la xarxa ciclista interurbana de la Comunitat, amb l'objectiu d'aconseguir els 1.850 quilòmetres de vies cicloturístiques, per a açò es destinaran 259 milions d'euros.

L'aposta per la seguretat viària en la xarxa de carreteres es reflectirà en una inversió de 98 milions d'euros per a dotze actuacions d'eliminació de travessies que reduïsquen els problemes generats en carreteres d'alguns nuclis urbans.

A més, es realitzaran 19 actuacions de vertebració de la xarxa de carreteres per 2.360 milions d'euros. En la seua major part es tracta de millores en la xarxa de carreteres de l'Estat, però també s'inclouen actuacions en la xarxa autonòmica, com per exemple la millora de la capacitat de trams de la CV-32, la CV-60 o la CV-95.

CORREDORS FERROVIARIS

El 'president' ha destacat l'actuació en Rodalies i mitja distància, amb 1.650 milions d'euros d'inversió que inclouen el tren de la costa fins a Dénia.

Quant al Corredor Mediterrani, 'Uneix' proposa la connexió del corredor amb la línia d'alta velocitat Madrid-Barcelona entre Vandellós i l'estació Camp de Tarragona; la remodelació de la Xarxa Arterial Ferroviària de València i l'Actuació d'integració ferroviària Parc Central (canal d'accés, estació central i túnel passant), així com la millora integral en el Corredor Cantàbric-Mediterrani, entre altres mesures.

PORTS I AEROPORTS

Finalment, quant a la gestió dels recursos portuaris es preveu l'ampliació de termes de concessions a 30 o 50 anys dels ports valencians mitjançant la modificació de la llei de ports, equiparant així els principis que regeixen els ports de l'Estat.

Aquesta és una de les actuacions previstes en 'Uneix' per a mantenir la funcionalitat dels ports dependents de la Generalitat, que se sumen a la proposta de millora d'accessos terrestres, tant en els ports de gestió directa de l'autonomia com en els d'interès general de l'Estat.

Respecte als aeroports, alguns dels objectius són organitzar i estructurar la xarxa d'instal·lacions aeronàutiques valencianes, incrementar el tràfic en el de Castelló i millorar l'accessibilitat terrestre als aeroports d'interés general, així com la integració de l'aeroport de Castelló en AENA o l'obtenció d'una ruta aèria des d'aquest a Madrid amb obligació de servei públic.