Comunitat Valenciana

El 112 utilitzarà intel·ligència artificial per a classificar les urgències i optimitzar la resposta sanitària

Es tracta d'un projecte pioner a Espanya i Europa desenvolupat durant quatre anys

2 minuts

112

El telèfon d'emergències 112 Comunitat Valenciana incorporarà tècniques d'intel·ligència artificial per a classificar les urgències i optimitzar la resposta sanitària. La implantació del sistema es prolongarà durant un any aproximadament per a formar als operadors i implantar l'algorisme i les noves interfícies d'usuari.

Es tracta d'un projecte "pioner" a Espanya i Europa, desenvolupat al llarg de quatre anys per la Conselleria de Sanitat, l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE), la Universitat de València (UV) i la Politècnica de València (UPV), detalla la Generalitat en un comunicat.

La iniciativa "col·loca a la sanitat valenciana a l'avantguarda de l'aplicació tecnològica per a la gestió dels recursos de manera més eficaç i molt més racional", ha ressaltat la consellera de Sanitat, Ana Barceló, en la presentació al costat del director general d'Emergències, José María Ángel, i els rectors Mavi Mestre (UV) i Francisco José Mora (UPV).

Aquest projecte va arrancar en 2015 amb l'avaluació contínua dels protocols de classificació entre Sanitat i Emergències, al costat de l'anàlisi de la seua complexitat i el correcte emmagatzematge dels casos històrics. El resultat és l'algorisme matemàtic d'intel·ligència artificial que es presenta aquest dimecres.

En concret, el sistema d'intel·ligència artificial està basat en tècniques d'aprenentatge automàtic que milloren la classificació de la demanda sanitària quant a la predicció de la gravetat de la situació.

Per a aconseguir-ho, l'equip de la Conselleria ha preparat prop de cinc milions de casos d'urgències i emergències sanitàries perquè els investigadors puguen entrenar el sistema d'intel·ligència artificial. L'objectiu és millorar el treball dels professionals sanitaris i augmentar la qualitat de l'atenció a les urgències i emergències dels valencians.

Actualment, l'atenció de les trucades sanitàries les gestionen els operadors del 112, sobre la base dels protocols de classificació elaborats per la Conselleria. Sis de cada deu trucades són de caràcter sanitari, per la qual cosa la iniciativa suposa "un pas important de cara al futur de la sanitat".

La titular de Sanitat ha ressaltat que l'atenció telefònica de la demanda sanitària suposa un "repte" per a l'assignació i gestió de recursos, ja que el 112 rep peticions d'atenció tant en els casos més greus com en condicions de salut que no revisten cap gravetat i no requereixen atenció immediata.

En aquest context, el responsable d'Emergències ha valorat l'aportació dels 70 milions de trucades que acumula el 112 al projecte, amb la intenció de "millorar un concepte clau: la isocrona, el temps de resposta a les emergències".

En els diferents sistemes d'emergències nacionals no existeix "cap protocol que haja sigut validat científicament" quant a la seua eficàcia per a classificar l'incident que la persona que dóna l'avís descriu en tot l'espectre de gravetats que pot donar-se.

"FUTUR PROMETEDOR I SOSTENIBLE"

Per part de les universitats, la rectora de la UV ha posat en valor la incorporació de tecnologia i la millora dels serveis públics sanitaris, mentre que el de la UPV ha recordat que les dues institucions compten amb equips referents en intel·ligència artificial amb àmplia producció científica.

"Som conscients que hi ha molt per fer en l'àmbit de la intel·ligència artificial, les aplicacions innovadores en el 'big data', el processament del llenguatge natural, la cooperació home-màquina... Estem participant en la construcció d'un futur prometedor i sostenible. I volem ajudar a produir avanços significatius", ha asseverat el rector de la Politècnica.