Comunitat Valenciana

CCOO denuncia que la Conselleria de Sanitat manté la discriminació retributiva d'embarassades o lactants

El sindicat considera que es detectaren solucions clares de distribució i bretxa salarial però no s'han pres mesures

3 minuts

La Federació de Sanitat i Sectors Sociosanitaris de CCOO-PV denuncia que la Conselleria de Sanitat "manté la discriminació retributiva de les treballadores embarassades o lactants amb menors ingressos", amb el que "la Generalitat discrimina a les treballadores de sanitat més vulnerables".

En el marc del dia internacional per l'eliminació de la violència cap a les dones, aquest diumenge 25 de novembre, el sindicat recorda en un comunicat que porta mesos denunciant "la negativa per part de la Conselleria a implementar mesures per a corregir les situacions de discriminació que pateixen les seues treballadores i que van ser detectades en el Pla d'Igualtat, aprovat en 2016".

De fet, CCOO PV subratlla que el departament que dirigeix Ana Barceló va ser dels primers organismes del govern del Botànic a negociar un pla d'igualtat, però lamenta que "de poc ha servit a les treballadores, ja que des de 2016 no s'ha implementat cap mesura correctora que puga suposar una despesa".

Segons la central, encara que es van detectar situacions clares de discriminació i bretxa salarial, ni s'ha desenvolupat cap mesura per a solucionar-ho en quasi tres anys ni s'ha proveït partida pressupostària suficient per a 2019.

Un "clar exemple" de discriminació és, al seu judici, que els pressupostos de la Generalitat contemplen l'abonament de les guàrdies a les facultatives que no puguen realitzar-les per la seua situació d'embaràs o lactància. No obstant això, adverteix que "no contempla cap pressupost perquè les treballadores d'altres categories que no puguen realitzar torns o torn nocturn per la mateixa raó" i que "aquest minvament salarial suposa en alguns casos fins a una cambra de les seues retribucions".

Davant aquesta situació, CCOO PV lamenta que "l'Administració considere que la situació és injusta solament per a una categoria professional". En la seua opinió, el fet que la discriminació es mantinga precisament en les treballadores amb menors salaris és "alguna cosa que es qualifica sol i ha de corregir-se amb caràcter immediat".

Per contra, el sindicat aposta per la reestructuració "urgent" de la plantilla de la funció administrativa perquè es reclassifiquen els llocs i les seues retribucions de forma d'acord amb les funcions que realitzen. Recorda sobre aquest tema que el 83% dels llocs són d'auxiliar administratiu enfront del 12% d'administratiu, el 2,4% de tècnic de gestió i solament un 1,8% de tècnic de la funció administrativa.

Categories inferiors i dificultats de promoció

Com a conseqüència, "la majoria d'aquest personal, la plantilla del qual és majoritàriament femenina, manté un contracte en categories inferiors a les funcions que realitzen i per tant, les seues retribucions no es corresponen amb les responsabilitats que assumeixen". CCOO PV també alerta d'"enormes dificultats de promoció professional" i defensa que "la reestructuració comporta un increment pressupostari que no arriba però que corregiria situacions discriminatòries".

En concret, assenyala que els pressupostos del Consell per a 2018 permeten incrementar la massa salarial dels empleats públics en un 0,2% i destinar aqueixos fons prioritàriament a sectors feminitzats, per la qual cosa veu "incomprensible la negativa de la Generalitat a destinar aqueixos fons per a corregir aquestes situacions clarament discriminatòries i reconegudes per la mateixa Administració".

CCOO PV reivindica la seua postura de sindicat "compromés amb la lluita contra la violència de gènere, especialment amb les situacions més greus que posen vides en perill". També dóna suport a a "les dones que pateixen altres formes de violència i les castiguen a una vida més dura, amb majors dificultats i exigències que són percebudes amb total normalitat".

Entre elles es troba "la discriminació laboral, tant salarial com en les possibilitats de promoció professional", que per a la federació sindical constitueixen "una forma lamentable de violència institucional".

Per tot açò, CCOO PV emplaça a la Generalitat a "donar exemple del feminisme que defensa, deixar de ser còmplice d'aquesta situació discriminatòria i reconsiderar la seua postura consignant dotació pressupostària suficient en 2019 que corregisca l'intolerable greuge al qual sotmet a les seues treballadores".