Comunitat Valenciana

CCOO demana parar classes si se superen les temperatures màximes permeses i una "ITV" d'instal·lacions escolars

2 minuts

escuela

La Federació d'Ensenyament de CCOO (FE CCOO PV) ha alertat dels "pics elevats de temperatures" que es poden donar en l'inici del curs escolar en la Comunitat Valenciana, que arrancarà el pròxim 9 de setembre, i recomana que es paren les classes si se superen els valors de 27 °C i 70 per cent d'humitat relativa.

Des de CCOO recomanen que es prenga la temperatura de les aules cada hora i, en funció del diagnòstic, la comunitat educativa, coordinada amb les AMPA, sol·liciten en el centre el cessament de les activitats lectives si s'arriba a situacions en les quals la temperatura supera el màxim permés de 27 °C i 70% d'humitat relativa.

Aquestes sol·licituds de les AMPA --"imprescindibles per a sol·licitar la restricció de l'horari de classes", recalca el sindicat en un comunicat-- i els acords de professorat i comunitat educativa són suficients per a poder parar les classes abans del final de la jornada escolar, segons el parer de CCOO, mentre es donen condicions d'excessiu nivell de temperatura a les aules.

Així mateix, la federació d'ensenyament proposa "actuacions coordinades de la comunitat educativa i implicació de l'administració per un inici de curs sostenible".

En aquest sentit, advoca perquè "el curs 2019-2020 ha de marcar un punt d'inflexió en la resposta educativa davant l'emergència que suposa el canvi climàtic".

En l'àmbit educatiu, prossegueixen, aquesta emergència s'ha d'afrontar des de dos vessants: "com un eix que oriente l'acció educativa i com a problemàtica que afecta el desenvolupament de la labor en els centres en condicions d'altes temperatures".

Per a CCOO PV, la situació d'emergència climàtica requereix d'una planificació "a llarg termini, revisant les instal·lacions educatives actuals i fent una inspecció tècnica periòdica semblant a la qual es fa als vehicles a les ITV".

Així doncs, per a poder fer aquestes inspeccions, "caldrà definir una fulla de conceptes a revisar en aquests edificis", diu la federació. Des del seu punt de vista, s'ha de tindre en compte la situació mediambiental que es pateix a escala planetària. Per aquesta raó, considera que les solucions van de la mà de plans directors sobre instal·lacions educatives.

MODEL GESTIÓ D'ENERGIA

Quant a l'acció educativa, consideren "imprescindible que la urgència en canviar els models de gestió de l'energia i producció d'energia siga un dels eixos principals i transversals en la programació i accions dels centres".

El sindicat anima a més a la participació en les mobilitzacions mundials en demanda de la declaració d'emergència climàtica i la cerca de mesures concretes per a combatre les emissions de CO2 convocada per més de 70 organitzacions el 27 de setembre.

Finalment, insten a la Conselleria d'Educació a implicar-se "difonent, explicant i animant als acords en cada cas per a fer front a les altes temperatures quan es donen i dinamitzant la implicació en la lluita contra l'amenaça que suposa el canvi climàtic".