Comunitat Valenciana

Aumsa prorroga els descomptes dels habitatges en lloguer per a "evitar bambolles"

2 minuts

aumsa

L'empresa pública Aumsa ha aprovat la pròrroga dels descomptes que s'apliquen sobre els preus de lloguer dels seus habitatges de València per a mantenir "preus assequibles per a totes les famílies", mentre recapta informació per a ajustar els preus de venda dels habitatges amb opció a compra que es van establir en 2009.

L'objectiu de la mesura, acordada en el consell d'aquest dilluns, és ampliar el parc públic d'habitatges en lloguer per a garantir-lo com un dret i "evitar bambolles", amb el lloguer assequible com a "prioritat", informa l'Ajuntament de València en un comunicat.

En tot cas, les famílies que decidisquen no exercir el dret a compra o que no puguen accedir a crèdits hipotecaris podran continuar en un lloguer assequible com fins ara, per la qual cosa "ningú perdrà la seua casa siga com siga la seua decisió", ha subratllat la vicealcaldessa de València i presidenta d'Aumsa, Sandra Gómez.

D'aquesta forma, totes les promocions contemplades en el seu pla d'habitatge seran en règim de lloguer. Des de 2013, l'empresa aplica descomptes sobre el preu de lloguer d'habitatge protegit, prenent com a referència el valor del mòdul que ja està fixat per la Generalitat. Aquests descomptes es van fixar quan els preus públics van arribar a estar per damunt dels de renda lliure.

"Hui, en un context molt diferent però amb una forta demanda d'habitatge públic en lloguer per la situació econòmica i immobiliària del país, continuem apostant per mantenir uns preus de lloguer públics assequibles per a les persones i famílies amb uns ingressos mínims però que tenen complicat accedir a habitatges de renda lliure", ha asseverat la també responsable de Desenvolupament Urbà.

DEL 10% Al 25%

En concret, els descomptes en els preus de lloguer van des del 10% en el centre històric fins al 25% en barris més perifèrics de València. El lloguer mitjà d'un habitatge protegit d'Aumsa amb descompte se situa actualment en 305,2 euros. En el centre, la mitjana està en 298,1, i en barris com Benicalap, Campanar o Sant Isidre en 314,8. El preu mitjà sense descomptes és de 379,7, per la qual cosa el descompte mitjà és del 19,6%.

L'únic canvi en 2020 serà l'actualització de preus sobre la base de l'IPC (Índex de Preus al Consum), que implicaria un increment de 0,31 euros mensuals prenent com a exemple la renda mitjana de 305,22 euros i l'IPC interanual entre octubre de 2018 i octubre de 2019.

D'altra banda, el consell d'Aumsa aprovarà els preus de venda dels habitatges llogats en 2009 amb opció a compra, ja que els inquilins poden exercir el seu dret a compra una vegada transcorreguts deu anys.

Aquest punt de l'ordre del dia ha quedat sobre la taula a proposta de la presidenta de l'empresa, la vicealcaldessa Sandra Gómez, per a recaptar la informació necessària que permeta ajustar el preu de les promocions de Maestro Rodrigo, Maldonado, Trafalgar, Oset i Arquitecte Segura de Llac dins de les opcions disponibles.

La Generalitat fixa un preu de 1.819 euros per metre quadrat útil, la qual cosa equival a 1.455 euros per metre quadrat construït, la unitat emprada en les taxacions i portals immobiliaris. El preu que es marque haurà de complir la funció de l'habitatge protegit, sense menyscabar el patrimoni públic, per la qual cosa Aumsa sol·licitarà una taxació de tots els habitatges per a tindre una referència.