Comunitat Valenciana

Ábalos insta a "els que volen ser líders" a "saber quan es presenten" les oportunitats i "aprofitar-les"

4 minuts

fotonoticia_20191101134010_1920

El ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, ha afirmat aquest divendres que "els que volen ser líders" han de saber que "cal aprofitar les oportunitats". "Han de saber quan és l'oportunitat que es presenta", ha postil·lat.

Així s'ha pronunciat el cap de llista del PSPV-PSOE al Congrés per la província de València durant la seua intervenció en l'homenatge dels socialistes valencians a les víctimes de la dictadura en la Paredassa d'Espanya a Paterna, en el qual també han pres la paraula el secretari d'Organització del PSPV, José Muñoz i la secretària general del partit a la província, Mercedes Caballero.

També han intervingut en l'acte de record als 2.238 afusellats en aquest lloc el secretari general a Paterna i alcalde de la localitat, Juan Antonio Sagredo, el coordinador del Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica (GRMH), Matías Alonso, i el secretari general de Joves Socialistes del municipi, Roberto Usina.

Ábalos s'ha referit a l'exhumació de Francisco Franco i ha assegurat que "no podia esperar més, a cap circumstància ni interés". "Calia fer-ho perquè tot en la vida té una oportunitat. Podíem fer-ho i calia fer-ho", ha agregat. A continuació, s'ha dirigit "als que volen ser líders" per a dir que "cal aprofitar les oportunitats" i "saber quan és l'oportunitat que es presenta".

Així mateix, ha posat en relleu que cal tindre "capacitat anticipatòria" i "tindre clar quan és l'oportunitat" perquè "estan jugant amb els interessos de molts".

L'EXHUMACIÓ, "ANAREN O NO FOREN ELECCIONS"

El titular de Foment ha afirmat que l'exhumació i posterior inhumació del dictador es va fer "anaren o no foren eleccions" i no "per estar en campanya", ja que, ha fet broma, des que és ministre "estem en campanya, i no per gust". "Un s'ha de posar del costat dels quals estaven en la legalitat i la democràcia", ha asseverat.

Amb motiu de l'homenatge realitzat als afusellats en la Paredassa d'Espanya de Paterna, ha reivindicat que "ningú" els podrà dir que els socialistes són "oportunistes" perquè porten "molts anys" duent a terme aquest acte, al mateix temps que ha sostingut que "els 2.238 (afusellats) no van donar la seua vida, li la van arrabassar".

En aquest sentit, ha defensat que aquests afusellaments "no van ser per una qüestió de bàndols, la guerra havia acabat, es va prometre pietat, perdó i pau i no va haver-hi res d'això, ni ara 40 anys després". "Els que parlen ara de dos bàndols és la hipocresia i la complicitat amb l'assassinat", ha retret el ministre en funcions.

Així mateix, ha argumentat, en referència a la dictadura, que "aquests que van prohibir tot i van negar tot", ho van fer "per robar, per a apropiar-se d'aquest país, de la seua riquesa i de la dels caiguts". "Era un sistema basat en la corrupció. Es va fer per a robar. Nosaltres som amants de la vida, no nuvis de la mort", ha subratllat.

Ábalos ha reconegut que el celebrat hui a Paterna ha sigut "un acte polític" --durant una intervenció anterior, un dels assistents l'ha interrompuda per a preguntar elevant el to si "realment es posen la mà en el cor i dormen o és només un tema polític"-- i ha exposat: "Els que van ser afusellats ho van ser per repressió política. És un acte de defensa de la llibertat i repudi de la dictadura".

D'aquesta manera, ha insistit a manifestar el "repudi" contra "aquells que van utilitzar el crim per a fer-se amb tot" i, en aquest sentit, ha afegit: "Encara hi ha hui qui pensa que els problemes i els conflictes d'aquest país es resolen fent desaparéixer a una part".

"EL FEIXISME ESTÀ PRESENT A EUROPA"

Més endavant, Ábalos ha assenyalat que "el feixisme es revist segons l'època, però sempre és intolerància i horror" i ha alertat que "no és producte de la història, està present a Europa".

Finalment, el ministre de Foment en funcions ha anunciat que la web de la fundació dels Ferrocarrils d'Espanya homenatjarà i a recordar als ferroviaris represaliats pel franquisme i publicarà el nom de tots ells, al voltant de 80.000.

Per part seua, el secretari d'organització del PSPV-PSOE ha posat en valor que el Govern de Pedro Sánchez "va complir el mandat del Congrés, de la societat espanyola i amb la seua paraula" amb l'exhumació de Franco. No obstant això, ha lamentat que "continua havent-hi persones que no sabem on estan enterrades" i ha afirmat que el president del Govern d'Espanya en funcions, Pedro Sánchez, i el de la Generalitat, Ximo Puig, "tenen l'obligació d'obrir aqueixes fosses".

Muñoz ha manifestat també que "hem de parlar dels bebés robats" i "cal fer que les famílies es troben" i ha conclòs amb un avís: "Si no defensem la democràcia, uns altres estan disposats a posar-li fi". "Que cap nostàlgic de temps passats puga arrabassar-nos-la", ha resolt.

Mercedes Caballero ha apuntat que l'homenatge d'enguany als afusellats a Paterna "és diferent" perquè, malgrat que continua un sentiment de "tristesa pel que va passar" en aquesta zona, ara tenen "l'alegria de saber que el que ho va provocar ja no està enterrat amb les seues víctimes". "El botxí ja no està enterrat amb les víctimes", ha insistit.

A més, ha recordat que "quasi 2.000 valencians estan enterrats contra la seua voluntat" a la Vall dels Caiguts i ha defensat que "hem de jaure on vulguem i no on ens imposen".

"NO ÉS POSAR-SE MEDALLES, ÉS DIGNIFICAR EL NOSTRE PAÍS"

L'alcalde socialista de Paterna ha coincidit amb Caballero a posar en valor l'exhumació de Franco i ha assenyalat que els homenatges als afusellats per la dictadura "no són posar-se medalles, és dignificar el nostre país". En aquest sentit, ha valorat la "bona faena" del Govern de Pedro Sánchez en aquest assumpte i ha indicat que l'exhumació "ha dignificat aquest país".

Finalment, el coordinador del Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica ha donat "moltíssimes gràcies" al ministre Ábalos i la resta d'assistents a l'acte en nom del "memorialisme valencià i espanyol" i ha destacat que, al seu judici, l'actual Executiu "defensa aqueixos valors".

Així mateix, Matías Alonso ha anunciat que "a partir de hui" tenen "més esperança que ací (en la Paredassa d'Espanya) hi haja un memorial amb els 2.238 noms" dels afusellats i ha assegurat que ja "comença a materialitzar-se" aquesta idea. "Hi ha hagut reunions i tant de bo enguany siga l'últim en aquestes condicions", ha conclòs.