València serà la primera ciutat que comptarà amb un consell alimentari municipal

Guardar

Consell Alimentari
Consell Alimentari

Davant de la crisi actual del sistema alimentari global, per tot el món les ciutats estan començant a imaginar i oferir alternatives, cristal·litzades en els consells alimentaris locals. En compliment del Pacte de política alimentària signat a la fi de 2015 a Milà, l'Ajuntament de València ha iniciat un procés d'estudi, anàlisi i participació que culminarà a la fi d'any amb la creació del Consell Alimentari Municipal, el primer que existirà en una ciutat espanyola.

Durant la presentació del pla, que portarà a la creació del consell, l'alcalde Joan Ribó ha dit que “la producció d'aliments no és un problema menor. Cal tenir en compte la sostenibilitat de la indústria agrària des del moment en què un terç dels gasos d'efecte d’hivernacle tenen el seu origen en la producció alimentària”. Ribó vincula tot este procés a la conservació de l'horta metropolitana de València. “Està previst que signem un acord amb la FAO pròximament. Volem que València siga una ciutat pionera en estos temes. L'alimentació és una qüestió fonamental, i és tan important, que no podem deixar-la completament en mans dels mercats globals”.

Per la seua banda, la regidora d'Agricultura, Horta i Pobles de València, Consol Castillo, ha recordat que el govern municipal ha aspirat sempre des del començament a posar en primer plànol l'agricultura com a factor decisiu per a la conservació de l'horta: “Pensem que les polítiques agroalimentàries que es duguen a terme des de l'Ajuntament han de formar una trama coherent. Quan parlem de salvar l'horta, parlem de salvar també els agricultors i, per a açò, hem de garantir que el seu producte arribarà de forma immediata al consumidor, i quin millor consumidor que el ciutadà de València”.

Per a Consol Castillo, el futur Consell Alimentari Municipal ha de ser una ferramenta transversal i un espai de deliberació, no de presa de decisions: “Allí volem dissenyar la política alimentària del futur de la ciutat de València i establir quin tipus de relació volem amb l'horta metropolitana: horta com a paisatge, com a rebost... Tot açò hem de decidir-ho amb l'acord dels diferents sectors implicats. El que comencem hui és un procés que pot portar a un canvi revolucionari”.

Segons la responsable d'Agricultura, el procés de creació del Consell Alimentari es troba actualment en la fase d’“arreplegar i valorar tota la normativa existent. Entre setembre i octubre es farà una proposta raonada sobre el model de consell alimentari i, abans de desembre, s'aspira a tenir concretat un pla d'acció, i a partir d'ací, començar a treballar i definir les línies d'actuació que cal dur a terme, fomentant la col·laboració entre totes les administracions i el sector privat”.

Finalment, el regidor delegat de Comerç, Carlos Galiana, ha subratllat que el govern municipal de València “ha sigut el primer que ha desenvolupat accions encaminades a complir el pacte de política alimentària urbana de Milà, no solament pel que fa a la creació del Consell Alimentari, sinó pel que fa a oferir productes ecològics i de proximitat en els actes oficials. Hem de canviar de forma de pensar, ser conscients que invertir en els mercats municipals és invertir en l'horta, en la proximitat i en la producció sostenible”.

Destacats