València s'acosta a 2020 amb grans canvis en el transport metropolità

Busos llançadora a polígons industrials, integració de Renfe en el bitllet de transport o carsharing, entre les possibles novetats

Guardar

Metrovalencia L10 Imagen Destacada
Metrovalencia L10 Imagen Destacada

Metre, bici, autobús, vehicles elèctrics... Hi ha oberts molts fronts a tancar en 2020 -i més endavant-, que transformaran el Transport Metropolità de València. Si des de 2017 els grans canvis han vingut amb l'ampliació i ús dels carrils bici, amb un creixent protagonisme de l'EMT, ara hi haurà un focus compartit amb la resta de transports.

La setmana passada el Conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, es reunió amb l'Alcalde de València, Joan Ribó, per a abordar dues realitats del transport urbà; tan l''intern' com el que connecta la ciutat amb l'exterior. En aquesta reunió tots dos polítics van parlar d'una necessària remodelació de l'Estació d'Autobusos, però també d'un aspecte en 'boca' de molts des de fa anys, que ara s'acosta a la realitat; el títol únic de transport per a EMT, Metrovalencia i Renfe Rodalia.

Si bé la integració real i tarifària és un procés llarg que pot no estar llest fins a 2022 o 2023, sí que hi haurà abans una millora. L'any que ve s'iniciarà la primera fase; una targeta única en la qual poder ficar qualsevol tipus de bitllet de qualsevol transport, on puga conviure una TuiN i un bo de Rodalia Renfe.

En una roda de premsa de la Regidoria de Mobilitat, en una conversa informal, es va parlar de la idoneïtat d'integrar també en aquesta mena de targeta Valenbisi. Si bé és alguna cosa que no ha transcendit des de cap font política, el servei de bicicletes públiques veurà créixer l'any que ve quasi dos quilòmetres més l'entramat de carrils bici.

El passat 29 de novembre la Junta de Govern Local va traure a licitació els dos nous carrils. Un que recorrerà la continuació de dues 'Grans Vies', amb Ramón y Cajal i Ferran el Catòlic, i un altre en l'Avinguda de l'Institut Obrer. 1.700 i 1.100 metres respectivament.

Encara que la mobilitat dins del nucli urbà és la més 'visible', també afecta en gran manera a la qualitat de vida de les persones i de l'aire la de la perifèria. Des de València i altres poblacions de la zona es realitzen molts desplaçaments per a anar als llocs de treball, en grans Polígons Industrials. Uns desplaçaments que, amb la configuració actual del transport públic, obliga en moltes ocasions a utilitzar el vehicle privat.

Per això, la Generalitat va anunciar un projecte pilot que començarà en 2020. Uns autobusos llançadora, de transport interurbà, connectaran València amb diferents polígons industrials, amb una projecció inicial de 34.500 usuaris. Un programa pilot d'un any de duració que podrà obrir la porta, en un futur, a crear noves línies semblants. Font del Pitxer, L'Oliveral o el Parc Tecnològic de València són alguns dels primers contemplats.

També el carsharing, que portava embossat des de les eleccions municipals, pot arribar l'any vinent. Des de l'empresa Cargreen van assenyalar, a través del seu web, que s'aproxima el moment de 'desembarcar' la flota; l'Ajuntament eximirà de pagar la zona blava als vehicles elèctrics. Aquesta primera experiència de carsharing s'utilitzaria, per l'Ajuntament de València, per a veure el seu ús i compatibilitat amb el Cap i Casal.

Més enllà de 2020

D'ací a la fi de la legislatura, en 2023, hi ha previstos grans canvis en el transport metropolità de València. Per a 2021 arribarà una de les transformacions més reivindicades pels veïns de Natzaret: la connexió amb Metrovalencia entre el centre històric i el barri marítim, amb pas per la Ciutat de les Arts i les Ciències.

Una nova línia de metro que, com a molt dos anys després de la seua finalització, hauria de poder usar-se amb la targeta única de transport 'real': una espècie de targeta moneder que poder utilitzar en qualsevol transport públic i que, per zones, coste el mateix.

També d'ací a 2022 millorarà el servei de l'EMT; a més del redisseny d'algunes línies i incorporació de noves, 200 busos s'incorporaran a la flota gràcies a fons europeus.

Encara amb aquests projectes sobre el paper, tant des de la Generalitat com des de l'Ajuntament recorden que l'"infrafinançament" també arriba al transport metropolità de les diferents ciutats valencianes. En l'última partida, aquesta mateixa setmana, el Govern Central va enviar per a València 10 milions, enfront dels més de 100 per a Barcelona i Madrid.

Arxivat a:

Destacats