València reitera la seua "frontal oposició" a la reobertura dels Centres d'Internament d'Estrangers

Els alcaldes Joan Ribó i Ada Colau han remés una carta al ministre de l'Interior en la qual advoquen per "qualsevol alternativa que no passe por la vulneració dels drets humans"

Guardar

0720-ribo-colau-corredor-mediterrani6
0720-ribo-colau-corredor-mediterrani6

L'alcalde de València, Joan Ribó, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han remés una carta al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Maslaska, en la qual subratllen la seua "frontal oposició a la reobertura dels Centres d'Internament d'Estrangers, CIE", i reclamen al Govern que no torne a posar en ús aquests espais. Alhora, proposen "col·laborar de manera activa per a trobar qualsevol alternativa que no passe per la vulneració dels drets humans i que pose en el centre la dignitat i el respecte de totes les persones".

Ribó i Colau han expressat al ministre la seua "especial preocupació" davant la represa de l'activitat dels CIE "atesa la situació en la qual ens trobem per la COVID-19". "Ens sembla incompatible en l'àmbit de la de salut, de dignitat i de respecte dels drets humans que mentre continuem tenint restriccions de mobilitat i aforament en espais a l'aire lliure, s'interne a persones que no han comés cap delicte per un període de fins a dos mesos en centres de règim tancat que no compten amb la infraestructura suficient per a afrontar la possibilitat d'un sol contagi".

VETLAR PELS COL·LECTIUS MÉS VULNERABLES

En la missiva, els alcaldes de València i de Barcelona expressen el seu "convenciment que per a qualsevol govern progressista, un dels pilars fonamentals del servici públic ha de ser vetlar per l'interés dels col·lectius en situació de major vulnerabilitat". I recorden que utilitzar els CIE com a mecanisme automàtic d'internament de persones que arriben de manera irregular "amb l'objectiu de reprendre les polítiques de retorn és una greu anomalia que contravé directament la Directiva europea de retorn i la nostra pròpia Llei d'Asil".

A més, Joan Ribó i Ada Colau recorden a l'executiu que la reactivació de l'activitat dels CIE, que va ser denunciada el passat 25 de setembre por més de 130 entitats de tot l'Estat, "ha sigut posada en dubte amb la doctrina Luxemburg: els CIE –subratllen en la carta tots dos alcaldes- no són centres d'acolliment, i així ho estipulen tant la normativa com els mecanismes de control i seguiment de drets humans internacionals".

Així mateix, continuen argumentant els representants de València i de Barcelona, "reactivar l'activitat dels CIE amb l'objectiu de reprendre les polítiques de retorn és incompatible amb el context actual de tancament de fronteres, a més de ser una política que s'ha demostrat fallida per a la regulació dels fluxos migratoris fins i tot amb les fronteres obertes". De fet, durant 2019, el Govern va expulsar a menys de la meitat de les persones que van ser internades en estos centres. Per contra, els alcaldes es postulen en favor de "polítiques d'acolliment", a les quals es destinen "els mateixos recursos que actualment es dediquen a una política migratòria cruel, ineficaç i vulneradora dels drets, que han de reorientar-se cap a l'acolliment, la solidaritat i la cohesió social".

LA DIGNITAT DE LES PERSONES

Finalment, en la carta, Ribó i Colau exposen la seua posició sobre el nou Pacte europeu de migració i asil que ha sigut presentat recentment en la Comissió Europea, "amb el que –asseguren- estem sent testimonis de com allò que és comú se substitueix per la defensa d’allò que és propi", i descriuen la "llarga experiència de València i Barcelona com a ciutats d'acolliment i amb polítiques d'atenció a tots els veïns i veïnes, independentment de la seua situació administrativa, que genera molt de consens i que és un model d'èxit de cohesió social".

Per això, el document conclou assenyalant el convenciment dels dos mandataris, representants d’"ajuntaments fermament compromesos amb la defensa dels drets humans" que "ens trobem davant l'oportunitat de demostrar que la dignitat i la vida de les persones estan per damunt de qualsevol altra consideració", i plantegen la seua voluntat de "col·laborar de manera activa per a trobar qualsevol alternativa que no passe per la vulneració dels drets humans i que pose en el centre la dignitat i el respecte de totes les persones".

Els dos alcaldes ja van remetre una carta el passat 22 de juny després de l'ordre del Govern de paralitzar l'activitat dels CIE a causa de la pandèmia de COVID-19, en la qual sol·licitaven que aquest tancament fora definitiu. No obstant això, el passat 23 de setembre es va conéixer la notificació de la Secretaria General de la Comissaria General d'Estrangeria i Fronteres a les Unitats de Coordinació Operativa Territorials de «reiniciar l'activitat operativa» en els CIE.

Arxivat a:

Destacats