València recorda el poeta peruà César Vallejo

Guardar

L’hemicicle municipal va acollir ahir la inauguració de les jornades “Els camins de César Vallejo a Espanya. 1931-1937”, organitzades per l’Associació de Residents i Immigrants a València amb la col·laboració de l’Ajuntament. El debat sobre la vida i l’obra de Vallejo, un dels autors més importants del Perú, es vincula amb una panoràmica de la realitat actual del país a través de diversos documentals durant estes jornades, que finalitzaran dimecres que ve.

En representació de l’Ajuntament, el regidor de Cooperació al Desenvolupament i Migració, Roberto Jaramillo, va donar la benvinguda als participants en les jornades, després de la interpretació a càrrec d’un cor d’estudiants de l’himne processional en quítxua “Hanaq pachap kusikuynin”, la primera obra polifònica barroca composta a Amèrica.

A continuació, després de la lectura de “Masa”, un dels poemes més coneguts de Vallejo, els organitzadors van detallar el programa de les jornades i faran una proposta pública de creació del Premi Internacional de Poesia César Vallejo, que es realitzaria el pròxim any a la ciutat peruana de Trujillo. Així mateix, es va presentar la iniciativa popular “Cent anys sense César Vallejo al Perú”, pel retorn de les restes del poeta a la seua localitat natal des de París, on està actualment enterrat, coincidint amb el 80 aniversari de la seua mort en 1938.

L’acte va finalitzar amb la intervenció del cònsol del Perú a València, Jorge Antonio Salas Rezkalah, la interpretació de tres peces barroques anònimes del segle XVII i un breu recital de música folklòrica de caixó peruà a càrrec de Wendy Gutiérrez y Cía.

César Vallejo va nàixer a Santiago de Chuco (Perú) en 1892. Va passar per Espanya en 1927 i posteriorment en 1931, quan va assistir a la proclamació de la II República, i en 1936 i 1937, quan va participar en el Congrés Internacional d’Escriptors Antifeixistes celebrat a València.

Les jornades “Els camins de César Vallejo a Espanya. 1931-1937” es completen hui amb un recital de l’obra poètica de Vallejo a la Biblioteca Pública de València. Finalment, demà es projectaran a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València sis documentals breus sobre la realitat actual del Perú, seguits d’una taula redona.

Destacats