València reclama al Govern central gestionar part del Fons Europeu de Reconstrucció

Guardar

Plaza Ayuntamiento
Plaza Ayuntamiento

El Ple ha aprovat aquest dimecres per unanimitat instar al Govern central perquè els ajuntaments participen en l'execució dels fons de la Unió Europea per tal que els municipis mitiguen els efectes de la pandèmia. Els regidors i regidores han reclamat així mateix un fons extraordinari d'almenys 3.000 milions d'euros per destinar-lo a la recuperació de la ciutat i altre de 1.000 milions d'euros per compensar el dèficit en els servicis de transport públic.

En la sessió plenària de hui s'ha acordat sol·licitar al Govern de l'Estat la participació dels ajuntaments en la gestió dels fons del Pla Europeu per a la Reconstrucció per fer front a la crisi social, econòmica i sanitària derivada de la covid-19. En concret, "la part proporcional que les correspon pel seu pes relatiu respecte a la resta d'administracions públiques i que en cap cas serà inferior al 14,6 %". La iniciativa, presentada pel grup popular, ha tirat endavant per unanimitat. Contempla també la constitució d'un fons extraordinari no inferior a 3.000 milions d'euros en ajudes directes i incondicionades a les entitats locals, distribuint-les segons el criteri poblacional, i un fons específic de 1.000 milions d'euros per compensar el dèficit en els servicis de transport públic.

L'alcalde, Joan Ribó, ha manifestat que és una petició que el Ple ha tractat en ocasions anteriors. "Tornem a demanar dos aspectes que s'han mantingut constants des que va començar la pandèmia", ha dit el primer edil en referència a "la demanda de recursos per als ajuntaments per fer front a les conseqüències de la covid-19 sobre el transport municipal —reducció d'usuaris i pèrdues econòmiques— i una aportació amb caràcter genèric per fer front al descens d'ingressos i augment de les despeses" per part de les corporacions locals. El responsable municipal ha afegit una "altra reivindicació, la dels fons europeus", que comparteix la Federació Espanyola de Municipis i Províncies i que "compta amb el nostre vot positiu una vegada més".

Ribó ha parlat "d'estudiar un mecanisme automàtic" per agilitar el debat i votació de qüestions que es repeteixen en les reunions plenàries, com el cas d'aquesta moció. Així mateix ha ressaltat que "estic raonablement content amb els Pressupostos Generals de l'Estat 2021 que s'han aprovat, perquè si bé és cert que no hem aconseguit tot allò que demanàvem, per primera vegada l'Autoritat Metropolitana de Transport té una quantitat raonable de 38 milions d'euros per desenvolupar el seu treball". A més, "el compromís de l'Estat que en 2021 les aportacions seran les mateixes que en 2020, tot i les baixades del Producte Interior Brut," ha permés "fer uns pressupostos expansius". Finalment, l'alcalde ha avançat que s'està elaborant "un portafolis de projectes per traslladar a Europa" i està previst presentar-lo en el mes de gener.

La portaveu del Partit Popular, María José Catalá, ha agraït el vot favorable de tots els grups, però ha insistit que la moció que ha presentat "està motivada perquè els Pressupostos Generals de l'Estat no contemplen ni la compensació extraordinària ni l'ajuda per pal·liar el dèficit del transport públic" i el Govern central tampoc ha atés la petició perquè els ajuntaments gestionen part del Fons Europeu de Reconstrucció. "Hem d'alçar la veu", ha recalcat, "ho direm tantes vegades com calga fins que ens facen cas". Per la seua part, el portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, ha elogiat el consens aconseguit i ha advertit que l'Ajuntament "ha d'estar preparat" i "ha d'aprofitar" les ajudes europees per a inversions en "soterrament, l'Albufera, renovació del clavegueram, administració digital" i "solucionar problemes que tenim enquistats".

COTXERES DE L'EMT

D'altra banda, el Ple ha reconegut la "labor exemplar" realitzada pel personal de l'EMT, de la Policia Local i els Bombers en l'extinció de l'incendi en les cotxeres de l'EMT de Sant Isidre ocorregut el passat 5 de desembre. L'òrgan col·legiat ha donat suport perquè s'acceleren els tràmits de concessió de llicència per a la construcció d'una nova infraestructura per als autobusos de l'EMT. L'acord, alternatiu a una proposta del grup Ciutadans, ha prosperat amb els vots a favor dels regidors i les regidores de l'equip de govern, mentre que els grups de l'oposició s'han abstingut. La seua aprovació ha tingut lloc després d'un debat en què han participat, per ordre d'intervenció, els regidors Narciso Estellés (Ciutadans), Vicente Montáñez (VOX), Carlos Mundina (PP) i l'edil responsable de Mobilitat Sostenible, Giussepe Grezzi.

Estellés ha volgut retre "homenatge a les persones que es van jugar la vida a l'incendi", al qual s'han sumat la resta de regidors, i ha exigit "transparència damunt la taula", en al·lusió a la petició de documents sobre les causes, desenvolupament i conseqüències del foc, que "encara no els tenim". Segons Montáñez, "els hidrants no van funcionar, es cremen 26 autobusos i quan l'oposició demanem documentació, eixe és el dia en què no ens l'han donat". Mundina ha assegurat que "estem a l'espera d'allò que diu la Policia Científica i l'informe pericial, però també estem a l'espera de la documentació que hem requerit". Grezzi ha defensat que "l'alcalde i jo mateix ens vam personar des del primer moment en les cotxeres i vam donar totes les explicacions", a més de convocar el consell extraordinari de l'EMT en dues ocasions en les quals "es va donar un grapat d'informació i documentació, que vostés poden tindre accés".

FIGURA DE L'ASSISTENT PERSONAL

La corporació ha tramitat una altra iniciativa perquè des de la Regidoria de Benestar i Drets Socials s'estudie la creació d'una campanya de visibilització, promoció i impuls de l'assistent personal "com a un recurs fonamental per a les persones en situació de dependència". La proposta feta per Ciutadans ha tingut el suport unànime de tots els grups de l'Hemicicle, després d'acceptar l'esmena de supressió d'un punt de l'acord original plantejada per l'equip de govern.

El regidor de Ciutadans Javier Copoví ha expressat que la figura de l'assistent personal és "molt desconeguda i ignorada a la nostra societat", tot i el paper que exerceix per a "l'autonomia personal, empoderament i participació en la vida quotidiana" de les persones amb discapacitat i en situació de dependència, mentre que l'edil popular Marta Torrado ha subratllat que constitueix "una forma diferent i innovadora d'entendre l'atenció i suport a les persones amb discapacitat, perquè es canvia la lògica de la cura per l'autonomia i independència". La responsable de Servicis Socials, Isabel Lozano, ha recordat que "les persones objecte d'aquest recurs a València tenen la informació al seu abast", però "em sembla correcte potenciar encara més la informació adreçant-nos a la població en general i a les associacions del sector", per exemple, en el marc del Consell municipal per a persones amb discapacitat, que es constituirà en el mes de gener.

Destacats