València ratifica la seua voluntat d'arribar al màxim consens amb la Séquia Reial per millorar el Parc Natural de l'Albufera

L'Ajuntament donarà suport a la modernització de regadius de la Séquia Reial sempre que es garantisca que els estalvis d'aigua de la modernització es destinen íntegrament a l'Albufera com a dotació ambiental

Guardar

1216 Campillo.Representants Séquia Reial del Xúquer
1216 Campillo.Representants Séquia Reial del Xúquer

L'Ajuntament de València i la Séquia Real del Xúquer han posat de manifest «la voluntat de col·laboració màxima entre les dos institucions per a garantir una aportació ambiental de la màxima qualitat que contribuïsca de manera efectiva a la recuperació del bon estat ecològic de l’Albufera de València». El vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha mantingut una reunió amb la directiva de l'entitat, i ha subratllat el suport municipal a la modernització dels regadius, sempre que els estalvis d'eixa modernització es destinen íntegrament a l'Albufera com a reserva d'aigua ambiental».

Eixos treballs, ha explicat el vicealcalde, «permetran recuperar una part important de les aportacions de la millor aigua per a atendre les necessitats ambientals de l'aiguamoll durant els mesos sense cultiu arrosser». A més, Campillo ha subratllat la necessitat que en el pròxim cicle de planificació hidrològica de la demarcació hidrogràfica del Xúquer, el procés de consulta pública del qual ha de començar en els primers mesos de 2021, «queden inequívocament assignats a l'ús ambiental de l’Albufera estos importants cabals estalviats que la modernització està ja generant». Durant l'actual any hidrològic, els cabals procedents dels esmentats estalvis que s'estan destinant a ús ambiental en l’Albufera arriben als 12 hm³, i d'acord amb el que indiquen els representants de la Séquia Real, s'aproximaran als 40 hm³ anuals quan es modernitzen tots els sectors previstos.

La reunió ha comptat amb la participació, per part de la Séquia Real del Xúquer, d’Antonio Costa Magraner, president de l’entitat; Juan Valero de Palma Manglano, secretari general, Ana Ferrer Galotto, vicesecretaria; i Alberto Hervás Ferrer, tècnic de la Unión Sindical de Usuarios del Júcar. La gestió de les aportacions es realitza, ja des de la temporada 2018-19, de manera coordinada entre la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, i l'Ajuntament de València amb la col·laboració dels regants i personal tècnic de la Séquia Real.

El vicealcalde Sergi Campillo també ha destacat «la sintonia respecte a la necessitat d'adequar l'actual marc normatiu per tal de facilitar la reutilització dels cabals d'aigües regenerades per al regadiu», la qual cosa permetria també alliberar cabals d'aigua de la millor qualitat per a ús ambiental, i la urgència de finalitzar les actuacions en matèria de sanejament pendents d'execució a l'entorn de l'Albufera.

Finalment, el vicealcalde ha valorat «molt positivament» la relació present i futura amb la Séquia Real i la importància de les aportacions que s'esperen poder assegurar en el pròxim cicle de planificació. Així mateix, ha assenyalat també que les necessitats hídriques de l'aiguamoll per a recuperar la biodiversitat i l'habitat hivernal i poder continuar mantenint les activitats tradicionals superen el volum que pot aportar la modernització, «i és l'administració competent en matèria d'aigua la que ha de trobar la manera de garantir la totalitat dels cabals necessaris, que s'han estimat en 70 hm³ pels mesos sense cultiu», ha matisat.

Finalment, les dos entitats han acordat mantindre els contactes entre elles per a intercanviar informació de cara a la coordinació de les al·legacions i suggeriments que es puguen plantejar durant el procés de consulta pública del pròxim cicle de planificació hidrològica.

Arxivat a:

Destacats