València publica una guia online per conéixer el patrimoni històric i artístic del jardí del Túria

Guardar

jardin-del-turia
jardin-del-turia

L'Ajuntament, a través de la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals, ha publicat una guia en línia per conéixer el patrimoni històric i artístic del Jardí del Túria. El document, al web de Cultural València, proposa un recorregut al llarg dels quasi deu quilòmetres de l'espai verd amb parada en 85 punts d'interés localitzats tant en la part inferior com superior i voltants de l'antic llit del riu. Junt amb un plànol, s'ofereix una breu explicació en valencià, castellà i anglés dels bancs, escultures, fonts, bustos, monòlits, fumerals, jardineres, monuments i elements arquitectònics de totes les èpoques que es poden trobar. La regidora Glòria Tello ha destacat aquesta iniciativa que posa en valor el Jardí del Túria, "un autèntic pulmó verd i cultural de València".

L'edil Glòria Tello ha recordat que l'any 138 abans de Crist, els romans van fundar València sobre una illa fluvial envoltada pel riu Túria, la qual cosa va determinar des d'eixe moment el seu paisatge. "Les inundacions periòdiques van obligar a canalitzar-lo i, després de la riuada del 14 d'octubre de 1957, a construir un traçat alternatiu a l'històric per evitar nous danys", ha prosseguit la responsable de Patrimoni, qui ha indicat que inicialment l'antic llit es volia convertir en una via ràpida per al trànsit de vehicles. "Durant les dècades dels 70 i 80 es va desenvolupar una mobilització ciutadana amb el lema 'El riu és nostre i el volem verd', que va desembocar en l'aprovació d'un pla especial que el va convertir en el parc urbà més extens d'Espanya i un dels més grans d'Europa".

La guia en línia que ha editat l'Ajuntament està disponible en el web de Cultural València (https://cultural.valencia.es/coneix-els-jardi-del-turia/) i pretén posar en valor "una bona part del patrimoni històric i artístic de la ciutat de totes les èpoques" localitzat tant en la part inferior com superior i voltants del parc, segons ha explicat la responsable municipal. El document destaca 85 punts d'interés, entre bancs, escultures, fonts, bustos, monòlits, fumerals, jardineres, monuments i elements arquitectònics. De cadascú es proporciona la data de creació, l'autoria ―quan es coneix― i una breu descripció i història. Tello ha remarcat que "el Jardí del Túria és un vertader museu a l'aire lliure del qual poden gaudir tots els veïns i veïnes".

Destacats