València presenta la candidatura per a acollir el Web Summit Planet:Tech per cinc anys a partir de 2023

Guardar

La Plaça de l'Ajuntament de València en la seua transformació per als vianants de manera permanent
La Plaça de l'Ajuntament de València en la seua transformació per als vianants de manera permanent

Un model de ciutat tecnològica, sostenible i saludable. Eixa és la targeta de presentació de València per acollir el Web Summit Planet:Tech per al període 2023-2027. La Junta de Govern ha aprovat hui una moció per atraure el major esdeveniment sobre tecnologia i sostenibilitat del món. L'alcalde, Joan Ribó, ha defés la candidatura de València per ser "una capital referent de la resiliència davant el canvi climàtic" i ha destacat "l'oportunitat" que suposa la celebració del Planet:Tech "per convertir la nostra ciutat en un centre d'innovació climàtica mundial, millorar el posicionament internacional i aconseguir la implicació de les empreses i l'ecosistema emprenedor".

"València està posicionant-se com un referent mundial de la sostenibilitat amb les pròximes candidatures a Capital Verda Europea 2024 i la Missió Ciutats Intel·ligents i Climàticament Neutres 2030", ha manifestat l'alcalde, "sense oblidar que enguany som Capital Europea del Turisme Intel·ligent". La màxima autoritat de la ciutat ha assenyalat que València és "una capital al capdavant de la lluita contra el canvi climàtic amb l'últim en tecnologia per a la sostenibilitat" i "una companya de viatge oberta, tolerant, creativa i acollidora que posa tot de la seua part perquè l'aliança entre la ciutat i Planet:Tech dure molts anys".

Ribó ha fet referència a "projectes pioners en sostenibilitat" impulsats des del consistori, com ara que València és la primera ciutat del món que certifica la petjada hídrica i de carboni del turisme i la primera ciutat espanyola a separar i reciclar residus urbans domèstics i de grans productors d'acer i alumini. També la creació de les comunitats energètiques de barri i la recuperació de 150.000 metres quadrats per a zones verdes i per a vianants, incloses les places de l'Ajuntament, de la Reina, del Mercat i de Ciutat de Bruges.

A més, ha posat en relleu els més de 160 quilòmetres de carril bici; el Jardí del Túria, "el més llarg d'Europa"; els 20 quilòmetres de platges; els ecosistemes protegits de l'Albufera i El Saler, "a només 10 quilòmetres del centre", i les 11.000 hectàrees de sòl agrícola, que "fan que siguem l'única ciutat europea amb horta pròpia". València, tal com ha remarcat l'autoritat municipal, ostenta una certificació ISO 37120 Platí i es troba entre les 15 millors del món per viure.

L'èxit d'altres esdeveniments és altre dels motius adduïts per l'alcalde per rebre el Web Summit. València estrena 2022 com a Capital Mundial del Disseny (VWDC - Valencia World Design Capital) i Capital Europea del Turisme Intel·ligent. Va estar seleccionada Capital Mundial de l'Alimentació Urbana Sostenible en 2017 i prepara la candidatura per a ser Capital Verda Europea en 2024.

D'altra banda, l'alcalde s'ha referit al "suport institucional" que posseeix la candidatura, ja que compta amb la implicació de l'Administració General de l'Estat, a través del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic i l'ICEX fonamentalment, i de la Generalitat, a través de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Energètica, i la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball.

Pel que fa a l'ecosistema emprenedor local, ha subratllat que és el que més creix en el país, segons l'últim informe de l'Observatori Startup de la Comunitat Valenciana, amb més de cent empreses emergents en actiu. A València se celebren anualment un centenar d'esdeveniments d'emprenedoria, tecnologies emergents i innovació; compta amb la universitat amb més Erasmus —la Universitat de València— i cada any es graduen 3.500 enginyers i desenvolupadors.

A açò s'han de sumar els emplaçaments proposats per al Planet:Tech, ha afegit Joan Ribó. Fira València s'ofereix com a escenari principal i es complementa amb altres 43 localitzacions secundàries més. Igualment, l'alcalde ha recalcat la connectivitat nacional i internacional, les facilitats de transport per desplaçar-se al simposi, les opcions d'allotjament i les alternatives culturals i d'oci. Tot això fa que siga "una ciutat preparada per a acollir satisfactòriament l'esdeveniment tecnològic més important de la història".

Missions València 2030

La sostenibilitat i la tecnologia són dos aspectes clau de l'Estratègia Urbana València 2030 llançada per l'Ajuntament per fer front al canvi climàtic, dins del compromís amb un desenvolupament econòmic, social i ambiental sostenible per al planeta i per a les generacions presents i futures. Tots dos elements exerceixen un paper protagonista dins dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides i l'Agenda Urbana Espanyola. Al mateix temps, els fons europeus Next Generation s'han posat en marxa per fer front a les conseqüències de la pandèmia per la covid-19 i transformar estructuralment el model econòmic de la Unió Europea, de manera que la sostenibilitat i la digitalització adquireixen major protagonisme.

Dins d'aquest context s'ha definit la primera missió del programa Missions València 2030: la Missió Climàtica València 2030. A través de la Missió Climàtica, València aspira aconseguir almenys tres barris, pobles o zones d'especial interés de la ciutat climàticament neutres abans de 2030, secundant així la iniciativa europea d'arribar a cent ciutats europees descarbonitzades abans d'aquesta data.

Per això, València promou les transformacions necessàries per a ser més sostenible, saludable, compartida, creativa, pròspera i emprenedora. En eixa línia, resulta un factor clau la incorporació del vector de la ciència, la investigació i la innovació, així com la implicació del sector privat, el sector públic, les universitats, la societat civil i la ciutadania. La celebració del Web Summit Planet: Tech en suposaria un important impuls.

Festival tecnològic i sostenible

Web Summit organitza el major esdeveniment de tecnologia del món. Es va fundar a Irlanda l'any 2009 i al 2016 es va traslladar a Lisboa. També promouen les conferències Collision, a Toronto, i RISE, a Hong Kong. Planet:Tech és la vertical de sostenibilitat i tecnologia dins del Web Summit, una plataforma dedicada a explorar i facilitar la innovació amb impacte social i mediamental positiu.

Planet:Tech ha tingut lloc durant cinc anys dins del Web Summit i ha crescut exponencialment des de la primera edició, raó per la qual l'organització ha decidit celebrar-lo com un esdeveniment independent a partir de 2023. Reuneix les empreses emergents, institucions i líders d'opinió referents en l'àmbit internacional per debatre la funció de la tecnologia en la resolució dels problemes ecològics del planeta.

Arxivat a:

Destacats