València posa en marxa la primera estació d’energia elèctrica generada a partir de la xarxa arterial d’aigua d’Espanya

Guardar

0731 Elisa Valía.filename 2
0731 Elisa Valía.filename 2

La regidora del Cicle Integral de l'Aigua, Elisa Valía, ha informat que s'ha posat en marxa esta setmana la primera estació d'energia 100 % neta generada a partir de la xarxa arterial d'aigua de la ciutat. Es tracta d'una estació d'energia neta que s'injectarà en la xarxa i que té una potència estimada en 27 quilovats, la qual cosa equival al consum de 66 cases o 200 persones al mes.

"Es tracta d'una instal·lació gens habitual a Espanya, per tractar-se d'una solució complexa, tant per l'elevada potència capaç de generar per la turbina instal·lada, com per la seua ubicació directa en xarxa que comporten la regulació del funcionament de la mateixa amb les demandes d'aigua de la ciutat", ha explicat.

Elisa Valía ha assenyalat que es tracta "d'un projecte que posa en valor no només la importància del servici per garantir el proveïment d'aigua, sinó que va més enllà perquè situa València a l'avantguarda per ser la primera ciutat d'Espanya que instal·la una turbina que aprofita els canvis de pressió en la xarxa i pionera també per les seues característiques i l'enorme potència que disposa". A més, l'edil ha mostrat el seu convenciment que "moltes ciutats voldran seguir després l'exemple de València".

Per part seua, el CEO de Global Omnium, Dionisio García, ha assegurat que "aquesta iniciativa d'EMIVASA encaixa perfectament amb els valors de la companyia per potenciar la sostenibilitat del nostre entorn, l'ús d'energies verdes i l'aposta per ser pioners. Som pioners en telelectura, ho som també en detecció de la covid-19 en aigua, i això és una aposta per més per anar per davant, per obrir bretxa i per fer coses noves de profit per a la ciutat de València".

EN QUÈ Consisteix?

Aquest projecte consisteix a aprofitar la regulació hidràulica de pressions en la canonada DN600 d'entrada a València per l'avinguda de les Cortes Valencianes per generar energia elèctrica que s'emprarà per a autoconsum de la instal·lació de telecontrol d'EMIVASA i per carregar els vehicles elèctrics municipals, i l'excedent s'abocarà a la xarxa elèctrica.

Per a això, s'ha instal·lat una turbina en la xarxa —en paral·lel a la conducció arterial existent— amb capacitat de generació de fins a 27 quilovats. El cabal d'aigua que trasbalsa de manera continua la turbina s'ajusta en funció de la demanda, i redueix la pressió de servici a les necessitats del proveïment a cada moment, deixant la vàlvula reguladora de la conducció principal per compensar la resta de cabal. D'aquesta manera, recuperant eixa energia hidràulica, i transformant-la en energia elèctrica, s'alimenten dos carregadors elèctrics situats a l'altura de l'avinguda de les Corts Valencianes número 41, de la qual en un primer moment podran beneficiar-se els vehicles municipals de la ciutat de València.

Mitjançant la programació prevista de funcionament, s'estima una producció anual de la turbina de 123.005 quilovats hora, la qual cosa suposarà un estalvi estimat en la factura d'aproximadament 10.800 euros a l'any, sent de deu anys el període d'amortització de la inversió realitzada. Des del punt de vista mediambiental, s'aconseguirà una reducció equivalent d'emissió a l'atmosfera de 64.085 quilos de CO2 equivalent (64 tones de CO2 equivalent) a l'any. Segons Valía, "en EMIVASA s'ha apostat per donar una solució icònica que fusiona les noves tecnologies i la sostenibilitat per ajudar a desenvolupar smart cities que oferisquen servicis de càrrega de vehicles elèctrics, respectant el medi ambient i avançant cap al futur".

Destacats