València posa el focus en el control de la qualitat de la neteja als centres educatius públics

Luisa Notario ha presentat el nou contracte de neteja que arranca ara el seu procés de licitació

Guardar

limpieza-aulas
limpieza-aulas

Des de l'inici de la pandèmia, l'Ajuntament de València, en el marc de les seues competències, ha treballat en la intensificació del manteniment i la neteja tant de les set escoletes infantils i els 95 col·legis d'Educació Primària, com de les instal·lacions del conservatori municipal José Iturbi. Per això, es van injectar 1.600.000 euros al contracte actual amb l'objectiu de "reforçar la neteja en horari escolar i en funció del nombre d'alumnat i de la tipologia del centre educatiu".

L'objectiu, com ha apuntat la regidora de Gestió de Recursos, Luisa Notario, sempre ha sigut "crear espais educatius segurs per al professorat, l'alumnat i els familiars". No obstant això, tenint en compte la situació sanitària actual, "és moment de posar el focus en la qualitat de la higiene i la neteja dels col·legis, i això implica una major inspecció per a complir amb els nous paràmetres de control establits".

En aquest sentit, Notario ha detallat el nou contracte de neteja als centres educatius de València, que entra ara en el procés de licitació. Així, amb una duració de 2 anys i un pressupost de més de set milions d'euros, s'ha optat per la licitació d'un total de cinc lots a les quals les empreses podran optar: Zona nord-est de València, Zona nord-oest de València, Zona sud i centre de la ciutat, Zona sud i extraradi de València i, finalment, el lot d'avaluació de la qualitat.

Notario ha volgut posar l'accent en aquest últim lot, ja que es tracta de la gran novetat del nou contracte de neteja. L'empresa adjudicatària serà la l'encarregada "d'avaluar el servei de neteja de la resta de lots per a garantir que es presta un servei homogeni en tots els centres, amb els mateixos estàndards de qualitat". Per això, l'empresa adjudicatària del lot 5 no podrà ser-ho també dels altres lots.

D'aquesta manera, s'establirà un protocol d'avaluació i inspecció del servei a través del qual s'obtindran uns indicadors que tindran repercussió directa en les certificacions mensuals i, fins i tot, que podrien traduir-se en incompliment de contracte. Així, per a avaluar la qualitat del servei es tindrà en compte la norma DS/INSTA 800-1E:2018, que permet establir uns paràmetres objectius a partir d'una metodologia d'inspecció visual, així com una metodologia analítica, basada en la norma ISSA CLEAN STANDARD714-2014, que permetrà obtenir una mesura dels nivells de contaminació d'origen biològic en les superfícies interiors d'elevat contacte als centres. Així mateix, es realitzaran enquestes periòdiques que emplenaran els responsables dels centres per a conéixer l'evolució de la prestació del servei.

Finalment, la regidora ha explicat determinades clàusules que s'han incorporat en el nou contracte. Entre elles es troba l'ús de vehicles 100% elèctrics per a les tasques de repartiment de consumibles i materials, així com per al trasllat de maquinària i operaris; mantenir la recollida selectiva de residus i la instal·lació de les papereres i contenidors necessaris al centre; i el manteniment de les clàusules socials relacionades amb no minorar unilateralment les condicions de treball en matèria de jornada i salari i que el 50% de les persones contractades siguen aturats de llarga durada, persones amb discapacitat o en situació d'exclusió social.

Així mateix, s'estableix la implantació d'un sistema de registre de control de presència als edificis per a comprovar la realització dels serveis de neteja prestats.

Arxivat a:

Destacats