València organitza la I Cimera Internacional sobre Gestió de pandèmies

Guardar

Persones usuàries en un tren de Metrovalencia
Persones usuàries en un tren de Metrovalencia

València acollirà la setmana vinent la I Cimera Internacional sobre Gestió de Pandèmies, que forma part del projecte europeu STAMINA, desenvolupat per la Policia Local de València. Una trobada organitzada per l'Àrea de Protecció Ciutadana, que comptarà amb la participació de 38 organitzacions que representaran a 19 països i la presència d'importants especialistes com Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Margarita del Val, investigadora del Consell Superior d'Investigacions Científiques, Anne Simon, directora de l'Oficina d'Emergències de la Comissió Europea o Miranda Ngoc, representant de l'Oficina Europea de l'Organització Mundial de la Salut, entre altres.

La cimera començarà dimarts que ve 17 de maig amb una prova pilot a l'Edifici del Rellotge on es provaran, validaran i avaluaran les eines desenvolupades, simulant situacions crítiques en un entorn real i continuarà l'endemà amb un fòrum de debat en el qual experts i expertes d'alt nivell, presentaran les lliçons apreses de l'actual crisi del coronavirus i esbossaran com afrontar les pandèmies del futur. "Si alguna cosa ens ha ensenyat la pandèmia és que estem davant un repte global que ha tingut importants repercussions sobre la seguretat, sobre les nostres societats, les nostres economies ... Per això resulta tan important compartir experiències", ha manifestat Aarón Cano.

Aquesta cimera permetrà comprovar els avanços de STAMINA i les principals eines desenvolupades en el marc del projecte per a ajudar els gestors i intervinents en pandèmies a coordinar-se adequadament i prendre les millors decisions.

Cano ha destacat que "és la primera trobada que se celebra en el món on participen presencialment responsables i experts de nombrosos països. Afortunadament, no estem en la mateixa situació que fa un temps, per això és el moment de començar a aprendre de les lliçons que ens ha ensenyat aquesta pandèmia, que examinem les mesures que adoptem i valorem la seua eficàcia perquè en aquell moment teníem un gran desconeixement. Hui hem aprés moltes coses que ens poden servir en un futur".

La cimera servirà de colofó a dos anys d'intens treball col·laboratiu en la matèria, demostrant que cossos policials, ministeris de sanitat, universitats, hospitals, investigadors, empreses, administració i moltes altres entitats d'Europa i tercers països, poden col·laborar reeixidament davant reptes comuns. El fet que la cimera siga íntegrament presencial (encara que també es retransmetrà en directe per YouTube), i que s'espere completar l'aforament de 160 participants de primer nivell, vol simbolitzar la superació de la fase més crítica de la present pandèmia, així com la solidesa de la preparació davant eventuals pandèmies en el futur.

STAMINA "Predicció i Gestió de Grans Emergències Sanitàries" és un projecte europeu finançat per la Comissió Europea en el marc del Programa Horitzó 2020, que té com a objectiu desenvolupar eines intel·ligents de suport a la presa de decisions amb una interfície basada en mapes i diferents capes d'informació, dirigida a les primeres etapes de la gestió de l'emergència. El conjunt d'eines de STAMINA anirà acompanyat de directrius per a la implementació efectiva dels principis de comunicació de riscos i de les millors pràctiques en els plans de preparació i resposta entre organitzacions.

Destacats