València llança una campanya per fomentar l’ús del servici gratuït de recollida de mobles

Guardar

campaña valencia recogida muebles
campaña valencia recogida muebles

En 2020 s'han arreplegat més de 275.500 quilos de mobles i objectes als carrers de València, dels quals només el 30 % correspon a un avís ciutadà a través del telèfon 010, mentre que el 70 % restant són estris abandonats a la via pública i detectats pels servicis municipals. Tot i que la utilització del servici gratuït de recollida de mobles i objectes porta a porta pràcticament s'ha duplicat l'any passat respecte al 2015, l'Ajuntament ha posat en marxa una campanya per fomentar el seu ús entre el veïnat. El vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha recordat que "de totes i de tots depén que la nostra ciutat siga una ciutat neta i que tinguem uns carrers lliures de mobles abandonats".

L'Ajuntament, a través del servici de Gestió sostenible de residus urbans i neteja de l'espai públic, ha arreplegat 275.586 quilos de mobles i objectes als carrers de la ciutat al llarg de 2020. D'eixa quantitat, 83.283 quilos, això és, poc més del 30 %, s'han recollit arran un avís ciutadà a través del telèfon d'informació 010, mentre que els 192.304 quilos restants, és a dir, vora el 70 %, corresponen a mobles i objectes abandonats i detectats per la inspecció municipal, el personal de les contractes o la Policia Local. El vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha indicat que "des de l'Ajuntament de València volem fer una crida perquè els veïns i veïnes utilitzen i telefonen al 010 per comunicar quan tinguen mobles o altres objectes per llançar al fem". L'edil ha subratllat que "està prohibit per l'ordenança de neteja abandonar mobles a la via pública" i que "tenim un servici de recollida porta a porta per a això, així que és ben fàcil fer-ho de manera correcta".

La majoria dels residus retirats són mobles de vivendes ―armaris, cadires, taules, sofàs, escriptoris, espills o carrets―, i la resta es divideixen entre aparells sanitaris ―vàters i lavabos―, palets de fusta, matalassos, cristalls de grans dimensions i residus de ceràmica. Sergi Campillo ha assenyalat que "les nostres campanyes de conscienciació estan tenint resultat, perquè si en l'any 2015 s'arreplegaven poc més de 44.000 quilos de mobles i objectes del carrer a través del 010, en l'últim any, en 2020, aquesta quantitat s'ha quasi duplicat fins a superar els 83.000 quilos". No obstant això, el vicealcalde ha remarcat que "només el 30 % dels mobles i objectes que s'arrepleguen en via pública havien estat correctament comunicats a l'Ajuntament de València", la qual cosa "vol dir que encara un 70 % d'allò que arrepleguem en via pública es fa perquè tenim camions que van vigilant tota la ciutat i es troben mobles i objectes abandonats".

Per això, segons ha indicat el regidor d'Ecologia Urbana, "en aquests moments l'Ajuntament de València està posant en marxa una campanya en mupis al carrer i en mitjans de comunicació per recordar als veïns i veïnes que tenen aquest servici de recollida gratuïta que es fa a través del 010, i també es pot utilitzar l'atenció ciutadana del web municipal per a aquest efecte". L'equip del servici d'arreplega d'estris porta a porta està format per 21 conductors i 25 peons, distribuïts entre el matí, la vesprada i la nit durant els dies laborables, i sis equips formats per sis conductors i huit peons, durant els dies festius. Campillo ha ressaltat que "de totes i de tots depén que la nostra ciutat siga una ciutat neta i que tinguem uns carrers lliures de mobles abandonats".

Destacats