València ja compta amb tres nous projectes de carril bici

Guardar

carril-bici-plaza-sanchis-guarner
carril-bici-plaza-sanchis-guarner

  • Europa també aposta pels carrils bici de València
  • València estrenarà els primers carrils bus-bici compartits
  • Els nous projectes de carril bici per al 2018

Aquest divendres, 6 de juliol, la Junta de Govern Local (JGL) ha tractat els tres nous projectes de carril bici sorgits dels pressupostos participatius, tant de 2017 com de 2018. Es tracta dels corresponents a tres grans avingudes de la ciutat, com són Primat Reig, i les Grans Vies Ramón y Cajal i Ferran el Catòlic; i a la correcció de part del de l'avinguda del Port, «un dels més criticats tant per ciclistes que circulen per ell com per vianants que caminen pel seu entorn». Els tràmits administratius han fet que els projectes per als carrils bici s'aprovaran finalment en la JGL de la setmana que ve, en les condicions amb què s'ha informat hui.

Un dels més significatius és el projecte de carrils bici per a les Grans Vies Ramón y Cajal i Ferran el Catòlic, des de plaça d'Espanya fins al vell llit del riu Túria, ja que en ell, per primera vegada a la ciutat en un cas d'aquestes dimensions, s'establirà un carril bici unidireccional per sentit de circulació annex al carril EMT-Taxi, que al seu torn estarà segregat de la resta de la circulació. El repartiment de l'espai segregat serà d'1,20 metres d'ample per al carril bici, mentre que per al carril EMT-Taxi seran 3,15 metres. Amb un pressupost de licitació de 302.098,67 euros, aquests carrils donaran solució a 1.700 metres de recorregut per a vehicles sostenibles en una artèria principal.

Encara més —2.400 metres en total— cobrirà el projecte de carril bici de l'avinguda de Primat Reig, des de l'avinguda de la Constitució fins a Blasco Ibáñez, passant per l'avinguda de Catalunya. En este cas, el carril bici serà bidireccional i de 2,50 metres d'ample, discorrent pegat a la vorera sud de l'avinguda, per la qual cosa el carril EMT-Taxi es desplaçarà. Les parades d'EMT disposaran d'un pas de vianants elevat –a escala de vorera- perquè els usuaris de l'autobús puguen creuar el carril bici sense problemes i pujar-se a aquest. Una altra singularitat d'aquest projecte és que, en arribar a l'avinguda de la Constitució, quan circule paral·lel a la rampa del pas inferior, en haver-hi únicament un carril en calçada, aquest es convertirà en ciclo-carrer.

El carril bici de l'avinguda de Primat Reig, amb un pressupost de licitació de 493.341,76 euros, connectarà el carril bici de l'avinguda de la Constitució (que es farà prèviament) amb el de Blasco Ibáñez, i en el seu recorregut enllaçarà també amb els carrils bici d'Almassora, Cavanilles i Dr. Gómez Ferrer, donant servici directe als districtes de Rascanya, Saïdia, Benimaclet i Algirós.

«Les persones volen i han de poder circular de manera sostenible utilitzant les vies més directes. Per aquest motiu aquests carrils bici en artèries principals fins ara reservades en exclusiva als vehicles motoritzats han sorgit de processos participatius i la seua construcció, a més de necessària, és obligada», ha apuntat el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi.

Finalment, la Junta de Govern Local també ha tractat el projecte per baixar a calçada el tram de carril de l'avinguda del Port ja existent entre Serradora i J. J. Dómine. El carril d'aquesta avinguda, construït sobre vorera coincidint amb la reurbanització de l'avinguda, ha sigut sempre font de queixes pel seu emplaçament en la vorera i el seu perillós disseny malgrat les grans dimensions de la via. L'actual projecte, amb un preu de licitació de 300.112,62 euros, ha sigut realitzat com a resultat de la sol·licitud ciutadana dins dels pressupostos participatius, es traslladarà a la calçada, emplaçant-se a un dels carrils de circulació ja existents, i tenint caràcter bidireccional, segregat i un ample de 2,50 metres.

«Des de la Regidoria de Mobilitat Sostenible —ha apuntat Grezzi— estem segurs que aquests nous carrils, directes i segregats del trànsit, contribuiran al fet que moltes persones que fins ara no s'atrevien a circular amb bici per aquestes vies, que són les més directes per acudir als seus centres d'estudis o treball, ara s'animaran a fer el pas i desplaçar-se de manera ràpida i sostenible».

«Hui dia més de 60.000 vehicles de motor circulen diàriament per les Grans Vies Ramón y Cajal i Ferran el Catòlic, més de 45.000 per Primat Reig i altres 20.000 per l'avinguda del Port», ha assenyalat el regidor. «Plantejar una alternativa de qualitat per canviar eixe model, reduir eixos números i les conseqüències negatives que genera eixa intensitat de trànsit a l'interior de la ciutat era un mandat i un desig ciutadà, i ho estem complint», ha afegit. «Res hi ha més satisfactori que el fet de veure com la ciutadania celebra la millora en la qualitat de vida a la nostra ciutat que estem percebent i per la qual es comença a reconéixer a València», ha conclòs.

Destacats