Acord unànime de la corporació municipal de València per a impulsar la declaració de l'Albufera com a Reserva de la Biosfera. El regidor delegat de Devesa-Albufera, José Gosálbez, ha recordat que hi ha 700 espais en tot el planeta, de 130 països, que tenen la declaració de Reserva de la Biosfera. D'ells, 55 estan a Espanya, i dos d'ells a la Comunitat Valenciana). La declaració de l'Albufera serà la primera que preserve un territori 100% valencià.
Este reconeixement per la Unesco és un objectiu que va arrancar fa més d'una dècada, i amb el qual Ajuntament de València vol destacar la importància de protegir el principal ecosistema valencià. L'acord plenari es produïx després que la Comissió d'Urbanisme aprovara, fa ara una setmana, proposar al Ple impulsar els tràmits necessaris per a aconseguir la declaració, en el context de la Capitalitat Verda Europea, que València exercix enguany. L'Albufera és un dels principals llacs costaners del Mediterrani, i està acreditada com a «Ciutat d'Aiguamoll» de la Convenció Relativa als aiguamolls d'importància internacional, i protegida com a parc natural, Lloc d'Interés Comunitari i Zona d'Especial Protecció per a les Aus.
Equilibrar la conservació de la naturalesa amb el benestar humà
La declaració de Reserva de la Biosfera d'una zona implica l'especial protecció, estudi i conservació dins del projecte "L'home i la Biosfera" (MAB, per les sigles en anglés), com una xarxa global que fomenta l'intercanvi de coneixements i pràctiques sobre sostenibilitat i conservació. El projecte MAB busca equilibrar la conservació de la naturalesa amb el benestar humà, promovent un desenvolupament sostenible basat en el respecte i la protecció del medi ambient. El fet de ser declarada Reserva de la Biosfera no comporta l'aprovació de normativa específica que implique una nova regulació per a la seua protecció ni de l'activitat humana permesa en este espai. Tal com ha explicat el regidor José Gosálbez, "cuidar i protegir l'Albufera és el projecte del govern de la ciutat per al llac; i així ho fem, instant esta declaració, la tramitació de la qual impulsem hui".
Malgrat el vot favorable de tota la corporació, els grups de l'oposició municipal s'han mostrat crítics amb l'equip de govern. La regidora del grup socialista Elisa Valía ha assegurat que "PP i Vox duen a terme polítiques en contra lluita contra el canvi climàtic", i ha manifestat que des del seu grup "no blanquejarem les polítiques a favor del cotxe i de la contaminació en l'aire, així com la reversió de tots els projectes que ens feien ser una ciutat líder en la lluita contra el canvi climàtic". Valía ha lamentat que la gestió del parc natural de l'Albufera "estiga en mans d'un negacionista convençut".
Per part seua, el regidor Sergi Campillo, del grup Compromís, ha assenyalat que l'Albufera "es mereix el consens de la classe política", però també ha acusat el govern local de "trencar l'equilibri i usar les accions de promoció mediambiental per a fer greenwashing (simular polítiques ecològiques) sota l'objectiu de promoure una imatge de marca per a, en realitat, atraure turistes". Campillo ha lamentat que el govern "mentre demana protecció amb una mà, amb l'altra desprotegix el llac", i ha citat com a exemple d'això el projecte per a recuperar l'hotel Sidi Saler "o autoritzar, per primera vegada en la història de l'Albufera, la navegació d'embarcacions no tradicionals".
El regidor Gosálbez ha rebutjat totes estes manifestacions, i ha defés que la declaració de Reserva de la Biosfera "potenciarà el desenvolupament econòmic de València". Segons ha assenyalat l'edil, tres són les funcions bàsiques de la declaració: "la conservació de la diversitat natural i cultural del parc natural, el suport al desenvolupament econòmic i social, i el suport a la investigació". I ha recordat "l'acord històric de 13 municipis en suport de la iniciativa".