València, fòrum de debat i reivindicació d'un finaçament local més just

Guardar

financiacion-justa
financiacion-justa

El nom de la ciutat de València es vincularà, en endavant, a la reivindicació que els responsables municipals, de diferents partits polítics, plasmaran el divendres 17 de febrer en un document "per a instar al govern estatal perquè reforme la Llei que regula les Hisendes Locals i garantisca als municipis el finançament que precisen per a oferir a la ciutadania uns servicis de qualitat".

Amb la signatura d'aquest document, denominat "Declaració de València per un finançament local just" es clausuraran les Jornades organitzades per l'Ajuntament en el Palau de Congressos per a debatre i reflexionar sobre el finançament i altres assumptes relatius a la gestió local.

L'alcalde de València, Joan Ribó, i el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, inauguraran aquesta trobada municipalista dijous 16, a les 16.45 hores. Seguidament, el catedràtic de Dret Administratiu de l'Autònoma de Madrid i director de l'Institut de Dret Local d'eixa Universitat, Francisco Velasco, impartirà la conferència inaugural "Autonomia financera local en un nou context constitucional". Aquesta al·locució donarà peu a la primera taula redona sobre el finançament local i les propostes de reforma. En aquest debat participaran responsables municipals de la Corunya (l'alcalde Xulio Ferreiro), Castelló de la Plana (l'alcaldessa Amparo Marco), Badalona (l'alcaldessa Dolors Sabater), Barcelona (el regidor Gerardo Pisarello) i València (el regidor Ramón Vilar).

La jornada de divendres 17 començarà amb la celebració de tres taules redones simultànies per a tractar els tributs, el finançament i les magnituds pressupostàries i comptables de les administracions locals. I entre els assumptes que seran objecte d'anàlisi destaca la proposta de "laïcitat fiscal" que es debatrà a instàncies de l'Ajuntament de València perquè les confessions religioses contribuïsquen amb l'IBI (Impost de Béns Immobles) com qualsevol altra persona o entitat de la ciutat, pels seus locals –a excepció d'aquells dedicats al culte-. També es debatrà el finançament i les transferències de l'Estat i les Comunitats Autònomes i els pressupostos, amb una proposta per a eliminar "les cotilles" als municipis amb el Pla d'Ajust i les regles de despesa, i que aquests se'n puguen eixir quan hagen complit les condicions.

La mesa dels Tributs estarà presidida per l'alcalde de Valladolid, Óscar Puente, i coordinada pel catedràtic de Dret Financer i Tributari de la Universitat Jaume I, German Oron. Per altra banda, la mesa del finançament estarà presidida per l'alcalde de Málaga, Francisco de la Torre, i coordinada pel catedràtic d'Hisenda Pública de la Universitat d'Oviedo, Javier Suárez; Per últim, la mesa de magnituds pressupostàries i comptables estarà presidida per l'alcalde Saragossa, Pedro Santiesteve, i coordinada pel catedràtic de Dret Financer i Tributari de la Universitat de València, Carmelo Lozano.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, intervindrà en les jornades abans d'iniciar-se el plenari per a exposar les conclusions d'aquestes tres meses redones. En este acte, presidit per l'alcalde de València, Joan Ribó, participaran l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el regidor d'Economia i Hisenda de l'Ajuntament de Madrid, Carlos Sánchez Mate, coordinats pel catedràtic d'Hisenda Pública de la Universitat d'Oviedo, Javier Suárez. Tots els partits polítics amb alcaldies en les grans ciutats espanyoles estaran representats al llarg dels dos dies en què se celebraran les jornades.

Finalment, a les 13,15 hores, aproximadament, se signarà la citada "Declaració de València per un finançament local just", i se celebrarà l'acte de clausura de les jornades amb les intervencions de l'alcalde Joan Ribó i la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra.

Pel que fa als participants d'aquestes jornades, cal destacar que Joan Ribó ha convidat als alcaldes de les 51 capitals de província i Ceuta i Melilla, així com de les deu ciutats amb més de 200.000 habitants que no són capital, de 39 municipis de més de 25.000 habitants de la Comunitat Valenciana, de quatre localitats importants d'illes i representants de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

Destacats