València finalitza les adquisicions de la Crida pel Patrimoni amb la compra d'un socarrat del segle XV

Guardar

0112 Socarrat anvers
0112 Socarrat anvers

La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha explicat que l'Ajuntament ha adquirit un "excel·lent exemple" de socarrat valencià del segle XV, "de grans dimensions, de magnífica tècnica per la soltesa del traç, que a més té la importància de trobar-se en excel·lent estat de conservació en la seua estructura i en la policromia, sense trencaments ni restauracions". L'adquisició s'emmarca en el programa Crida pel Patrimoni, amb el qual es pretén incrementar les col·leccions municipals amb l'adquisició d'objectes artístics i antiguitats per pal·liar els efectes de la crisi provocada pel coronavirus en el sector de l'art.

Des de la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals s'ha considerat, tal com ha explicat Glòria Tello, que "els socarrats, i més d'aquesta mida, són peces que cada vegada són més difícils de trobar al mercat. Pel que s'ha entés que és una bona obra per a ser adquirida per l'Ajuntament de València".

La idea és la "d'enriquir la col·lecció municipal d'altra època valenciana. Dins de la producció ceràmica els socarrats són dels elements més escassos i més en bones condicions de conservació. En aquest cas, a més, conté un element figuratiu en la seua decoració, quan és habitual que la decoració siga geomètrica o abstracta", ha especificat la regidora.

Concretament, es tracta d'un socarrat elaborat en un taller valencià (es creu que de Manises o de Paterna), i retrata una au amb decoració vegetal en tècnica de fang cuit sense esmaltar i policromat. Les seues mesures són de 36x36x3 centímetres i ha costat 2.000 euros, IVA inclòs.

Aquesta compra de l'Ajuntament de València s'emmarca en la Crida pel Patrimoni que pretén incrementar les col·leccions municipals amb l'adquisició d'objectes artístics i antiguitats.

Aquesta convocatòria per adquirir fons artístics és la primera vegada en la història que es convoca des de l'Ajuntament de València i s'ha realitzat "amb la finalitat de pal·liar els efectes de la crisi provocada pel coronavirus en el sector de l'art", ha explicat la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello.

La regidoria ha adquirit també per valor de 3.500 euros l'obra d'Antonio Fillol 'Valenciana amb cistell de flors', així com el 'Zoco Moro' de José Benlliure per un import de 14.500 euros que es destinarà a ampliar l'obra expositiva de la Casa-Museu Benlliure—, i les vinyetes de José Grau sobre l'Encobert de València, adquirides per un import de 3.500 euros. Amb el socarrat es posa punt final a la Crida.

Destacats